Αν δεν έχετε ακόμα δοκιμάσει την υπέροχη ταξιδιωτική εμπειρία της επίσκεψης σε κάποιο οινοποιείο, πραγματικά δεν ξέρετε τι χάνετε. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις του κρασιού θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τόσα πολλά για την περιοχή που έχετε επισκεφθεί, την ιστορία της, το μεράκι των ανθρώπων που καλλιεργούν την γη με τόση επιμέλεια και στοργή ώστε να δημιουργήσουν το μοναδικό αυτό και πανάρχαιο ποτό, που θα ενθουσιαστείτε. Οι αμπελώνες, απλωμένοι σε λόφους, κάμπους και πλαγιές, γαληνεύουν αμέσως την ματιά του κάθε ταξιδευτή. Μοιάζουν με πράσινες θάλασσες, με τις τακτικές σειρές των κλημάτων τους να θυμίζουν τα κύματα που όλη η φύση κανακεύει ώσπου να δώσουν ώριμο πια, τον πολύτιμο καρπό τους.
Αν επιθυμείτε κι εσείς να δοκιμάστε αυτήν την χαρά, στην χώρα μας υπάρχουν πολλά και φιλόξενα οινοποιεία που θα σας υποδεχθούν και θα σας ξεναγήσουν στο χώρο τους. Θα δοκιμάσετε τις ντόπιες ποικιλίες, θα μάθετε την ιστορία τους και θα νοιώσετε και λιγάκι περήφανοι διότι αυτή την εμπειρία την ξέρουμε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Ολόκληρο θεό του κρασιού λατρεύαμε! Αν θέλετε όμως, μπορείτε να εντάξετε την ιδέα στο επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό. Η Ευρώπη έχει πολλές τέτοιες προτάσεις να σας κάνει και πολλούς σπουδαίους οινικούς προορισμούς:
Ας αρχίσουμε από τα κλασσικά:
Bordeaux – Γαλλία
Το Μπορντώ είναι μία από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές πόλεις του κόσμου με 117.000 εκτάρια αμπελώνων, με ετήσια παραγωγή πάνω από 700 εκατομμύρια μπουκάλια ενώ κάθε είδος κρασιού που παράγει θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, ιδιαίτερα κόκκινα και λευκά. Μπορείτε να ξεναγηθείτε στην πόλη με τα πόδια, με πλοιάριο ή με πoδήλατο. Άλλωστε το Bordeaux έχει χαρακτηρισθεί “Πόλη Τέχνης και Ιστορίας”, ενώ φιλοξενεί 362 ιστορικά μνημεία, με μερικά κτήρια να χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Θα απολαύσετε οινικές γευσιγνωσίες και σίγουρα θα μάθετε πολλά για το κρασί.
Μια ώρα περίπου έξω από το Bordeaux, βρίσκεται το Saint Emilion, ένα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό που περιβάλλεται από 5.500 εκτάρια αμπελώνων κι έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco. Μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε.
Champagne – Γαλλία
Η Καμπανία, όπως ονομάζεται η περιοχή Champagne στην γλώσσα μας, βρίσκεται 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να την επισκεφθεί εύκολα σε κάποιο ταξίδι του στο Παρίσι. Είναι παγκόσμια γνωστή για τα κελάρια και τους αμπελώνες της που καλύπτουν περισσότερα από 30.000 εκτάρια και στα οποία δουλεύουν χιλιάδες άνθρωποι. Τα οινοποιεία της περιοχής Champagne-Ardenne βρίσκονται διάσπαρτα σε πόλεις και χωρία και είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της οινικής παράδοσης του τόπου. Θα δοκιμάσετε λοιπόν εξαιρετικά κρασιά και φυσικά σαμπάνια, το σπουδαίο αυτό αφρώδες κρασί που είναι συνώνυμο της λάμψης και της χαράς.
Η Κοιλάδα του Ροδανού – Γαλλία
Η κοιλάδα του Ροδανού ποταμού βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γαλλία και είναι πανέμορφη. Ακολουθεί την πορεία του ποταμού Ροδανού από Βορρά προς Νότο, για σχεδόν 240 χλμ. από τη Λυών μέχρι το Δέλτα του Ροδανού (Bouches-du-Rhône), κοντά στις ακτές της Μεσογείου. Έχει οινική παράδοση αιώνων και φιλοξενεί πάνω από 6.000 οινοποιεία που εκμεταλλεύονται γύρω στα 800.000 στρέμματα αμπελοτόπια, δηλαδή περίπου όσο ολόκληρος ο ελληνικός αμπελώνας. Το μήκος της κοιλάδας είναι τόσο μεγάλο ώστε τα κρασιά που παράγονται εκεί έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η Πορτογαλία με το θερμό της κλίμα έχει να προσφέρει δύο προορισμούς:
Alentejo – Πορτογαλία
Στο Alentejo (Αλεν-τέζου προφέρεται στα ελληνικά και σημαίνει “Πέρα από τον Τάγο”) τα κρασιά θα σας μείνουν αξέχαστα, όπως και η συνολική εμπειρία του ταξιδιού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύφορη περιοχή, με πολλές καλλιέργειες και την μεγαλύτερη παραγωγή φελλού στον κόσμο, καθώς εκεί φύεται η φελλοφόρος δρυς (sobreiro στα πορτογαλικά) που δίνει 4000 φελλούς μπουκαλιών ανά δέντρο ετησίως. Πόσο βολικό για μια οινοπαραγωγική περιοχή είναι αυτό;
Εκεί υπάρχουν περισσότεροι από 250 παραγωγοί κρασιού με καλλιέργειες γύρω στα 22.000 εκτάρια. Αν επισκεφθεί κανείς το Borba όταν γίνεται το Festa da Vinha e do Vinho: Φεστιβάλ σταφυλιού και κρασιού, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει πολλά τοπικά προϊόντα και κυρίως το κρασί, στις “tasquinhas”, τις τοπικές ταβέρνες δηλαδή. Επίσης τον Δεκέμβριο στις περιοχές Cabeção και Vila de Frades προσφέρονται τα καινούρια κρασιά του έτους για να τα δοκιμάσετε στο σχετικό φεστιβάλ. Υπάρχει μάλιστα και ο ανάλογος διαγωνισμός μεταξύ των ντόπιων οινοπαραγωγών που προσφέρουν κρασί από πήλινα δοχεία, μέθοδος που υπάρχει εκεί από την ρωμαϊκή εποχή.
Η κοιλάδα του Δούρου – Πορτογαλία
Είναι τέτοια η ομορφιά του τοπίου στην κοιλάδα του ποταμού Δούρου, που το ταξίδι σε αυτήν την περιοχή θα σας ανταμείψει και χωρίς να δοκιμάστε τα κρασιά της. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την καλλιέργεια της ελιάς, του αμύγδαλου και φυσικά του σταφυλιού, απ’ το οποίο παράγεται το κρασί πόρτο (port) με τις quintas, τις φάρμες δηλαδή στις οποίες καλλιεργείται να απλώνονται στις απότομες πλαγιές της κοιλάδας. Η περιοχή γύρω από το Pinhão και το São João da Pesqueira θεωρείται το κέντρο του πόρτο. Φυσικά, μια τόσο όμορφη περιοχή δεν θα μπορούσε παρά να γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στις εκδρομές στον ποταμό που ξεκινούν από το Porto και επισκέπτονται διάφορα σημεία στην κοιλάδα. Μπορείτε να ακολουθήσετε μια διαδρομή που θα σας προσφέρει μαγευτικά τοπία εκατέρωθεν του ποταμού αλλά και να επισκεφθείτε οινοποιεία, πόλεις και χωρία ώσπου να φτάσετε στην Miranda do Douro, το σημείο όπου ο ποταμός μπαίνει στην Πορτογαλία. Θα δοκιμάστε φυσικά το πόρτο, θα δείτε πως ωριμάζει και θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά όλη την διαδικασία της παρασκευής του ως το ποτήρι μας.
Άλλες περιοχές με ενδιαφέρον:
Eger – Ουγγαρία
Eger είναι το όνομα της πιο διάσημης διαδρομής κρασιού στην Ουγγαρία και της ομώνυμης πόλης φυσικά, που είναι γνωστή και ως “Η κοιλάδα των όμορφων γυναικών”. Η ονομασία αυτή της προσφέρει μια έξτρα γοητεία και δεν θα σας απογοητεύσει διότι εκτός από την φυσική της ομορφιά έχει να σας προσφέρει το διάσημο Egri Bikavér ή αλλιώς “Αίμα του ταύρου”, το παραδοσιακό κόκκινο κρασί της. Η περιοχή αυτή υπήρξε το σημείο όπου συγκρούστηκαν οι Ούγγροι με τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα. Η νίκη των Ούγγρων αποδόθηκε, σύμφωνα με τον μύθο, στο θρυλικό αυτό κρασί που έπιναν. Όταν επιτέθηκαν στον εισβολέα, τα γένια τους έσταζαν το βαθυκόκκινο κρασί, εικόνα που οδήγησε τους αντιπάλους να νομίσουν ότι είχαν πιεί αίμα ταύρου και γι’ αυτό ήταν ανίκητοι.
Η περιοχή θυμίζει λίγο από τα 80’s ακόμα, υπάρχουν όμως κελάρια που προσφέρουν βραβευμένα κρασιά και σε πολύ προσιτές τιμές. Εκτός από το Egri Bikavér με το ρουμπινένιο χρώμα και τα πλούσια αρώματα, δοκιμάστε και το Egri Csillag (το Αστέρι του Egri), το εμβληματικό και κομψό cuvee της περιοχής.
Catalonia – Ισπανία
Το Καταλανικό μεσογειακό κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια των αμπελιών. Η περιοχή έχει πολλές ώρες ήλιου την ημέρα, ακόμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα, ενώ τα καλοκαίρια της είναι ήπια με τις βροχές να είναι συχνότερες την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.
Τα κρασιά της είναι πασίγνωστα με διασημότερο όλων το Cava που είναι και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και το βρίσουμε κυρίως στην περιοχή Penedès. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σχετικά κοντά στην Βαρκελώνη και φυσικά την επισκέπτονται αρκετά από τα εκατομμύρια των τουριστών της. Εναρμονισμένα με αυτή την ζήτηση είναι τα διάφορα φεστιβάλ που γίνονται εκεί, οι οινικές γευσιγνωσίες, οι περίπατοι στους αμπελώνες και τα οινοποιεία ή τα σεμινάρια για το κρασί και το φαγητό. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετά κέντρα wellness με οινοθεραπείες που χρησιμοποιούν τα σταφύλια και το κρασί για την βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των επισκεπτών. Ουάου!!!
Istria – Κροατία
Η ιστορία λέει ότι Φοίνικες και Έλληνες έφεραν τα σταφύλια στην Istria, τα οποία καλλιέργησαν με επιτυχία οι ντόπιοι. Σύμφωνα με τον μύθο, ακόμα και οι Αργοναύτες αναγνώρισαν την ποιότητα του κρασιού της περιοχής αυτής. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που κάνουν τα συγκεκριμένα σταφύλια τόσο ποιοτικά; Είναι φυσικά η θέση, το έδαφος, το κλίμα και η ανθρώπινη φροντίδα. Το “κόκκινο χώμα” της περιοχής είναι ιδανικό για υψηλής ποιότητας κόκκινα κρασιά ενώ το “flysh” ή αλλιώς “λευκό χώμα” δίνει ποικιλίες λευκού κρασιού που κρατούν την φρεσκάδα και το απαλό τους άρωμα. Η λοφώδης γη της Istria είναι ιδανική για την καλλιέργεια αμπελιών, ιδιαίτερα οι πλαγιές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.
Ας πάμε στην Ιταλία:
Tuscany – Ιταλία
Η Τοσκάνη βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία και οι λόγοι να την επισκεφθούμε είναι πολλοί. Τα υπέροχα τοπία της, η πολιτιστική κληρονομιά της και φυσικά οι πόλεις της με πρώτη και καλύτερη την Φλωρεντία, την κάνουν έναν γιγάντιο τουριστικό μαγνήτη. Και φυσικά υπάρχει και το κρασί. Εκεί υπάρχουν μερικοί από τους σημαντικότερους αμπελώνες στον κόσμο, ενώ σχεδόν όλα της τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα. Γι’ αυτό και το μέρος θεωρείται από τα καλύτερα σημεία οινοτουρισμού του πλανήτη. Η ποικιλία που κυριαρχεί είναι το Sangiovese. Οι καλύτερες μορφές της ποικιλίας είναι το Brunello και φυσικά το πασίγνωστο Chianti. Οι ποικιλίες που ξεχωρίζουν ως οι ποιοτικότερες είναι: Chianti, Montalcino, Montepulciano, Bolgheri, Carmignano και τα λευκά που προέρχονται κυρίως από την ποικιλία Trebbiano.
Ο επισκέπτης μπορεί να κλείσει εύκολα κάποια ξενάγηση που θα συμπεριλαμβάνει εκτός από το κρασί, πασίγνωστα Ιταλικά πιάτα και σπεσιαλιτέ.
Piemonte – Ιταλία
Το Piemonte βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ιταλίας και συνορεύει με την Ελβετία και την Γαλλία. Το όνομά του δεν είναι τυχαία “Το πόδι του βουνού”. Από τις τρεις μεριές του έχει τις Άλπεις με τις ψηλότερες κορυφές της Ιταλίας. Όταν οι λάτρεις του κρασιού αναφέρονται στο Piemonte, έχουν στο μυαλό τους το Barolo και το Barbaresco, διάσημα κρασιά με βάση το Nebbiolo. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που κάνουν τα αμπέλια της περιοχής τόσο ξεχωριστά: είναι η παγωνιά από τις Άλπεις και η ζέστη της Μεσογείου. Αυτό το μεγάλο εύρος θερμοκρασιών κάνει όλη την περιοχή να χάνεται στην πρωινή ομίχλη που όμως διαλύεται με την ζέστη της μέρας. Όταν επισκεφθείτε το Piemonte, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, εκτός από τις παραπάνω ποικιλίες και το Moscato Bianco. Πρόκειται για αρχαία ποικιλία με έντονα αρώματα που μας δίνει δυο ειδών κρασιά: Το Asti Spumante και το Moscato d’Asti που τόσο αγαπάμε και στην Ελλάδα.