Ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ αναγκάστηκαν ήδη να ακυρώσουν μια από τις πρώτες στάσεις της περιοδείας τους στο Μπελίζ εξαιτίας των διαμαρτυριών που ξέσπασαν από τους ντόπιους ενόψει της άφιξής τους. Όπως φαίνεται λοιπόν θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με τέτοιες διαμαρτυρίες στην διάρκεια του ταξιδιού τους στην Καραϊβική και συγκεκριμένα στην Τζαμάικα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, η διαμαρτυρία έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις για την δουλεία και προγραμματίζεται να γίνει στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Kingston. Φέτος η Τζαμάικα γιορτάζει την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της και μια διαδήλωση έχει ήδη κανονιστεί για την ίδια μέρα που θα φτάσουν εκεί ο William και η Kate, με πρόγραμμα να κάνουν διάφορες εμφανίσεις προς τιμήν της Βασίλισσας και του πλατινένιου ιωβηλαίου της, των 70 ετών βασιλείας.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η διαμαρτυρία αυτή έχει οργανωθεί από το Advocates Network, μία σύμπραξη ακτιβιστικών και ανθρωπιστικών Τζαμαϊκανών οργανώσεων. Η σύμπραξη αυτή έχει ήδη συντάξει μια ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από πολλές Τζαμαϊκανές προσωπικότητες και ζητά από την Βρετανική μοναρχία να πληρώσει αποζημιώσεις για την δουλεία.
“Δεν θα συμμετάσχουμε στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο σας!” λέει η επιστολή. “Δεν βρίσουμε κανέναν λόγο να γιορτάσουμε τα 70 χρόνια της γιαγιά σας στον Βρετανικό θρόνο, γιατί η βασιλεία η δική της αλλά και των προκατόχων της διαιώνισε την μεγαλύτερη τραγωδία ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.”
“Έχουμε την άποψη ότι μια συγγνώμη για τα βρετανικά εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων της εκμετάλλευσης των αυτόχθονων ανθρώπων της Τζαμάικα, το υπερατλαντικό εμπόριο Αφρικανών, την μετατροπή των Αφρικανών σε δούλους και την αποικιοκρατία, είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει μια διαδικασία επούλωσης των πληγών, συγχώρεσης, συμβιβασμού και αποζημίωσης.”
Η συνδιοργανώτρια της διαμαρτυρίας Nora Blake είπε στον Independent: “Είναι σημαντικό τώρα που κλείνουμε τα 60 χρόνια ως ανεξάρτητο κράτος και βρισκόμαστε ως “ενήλικες” σε σταθερό, δεοντολογικά ηθικό και ανθρωπιστικά δίκαιο έδαφος, να πούμε στην Βρετανία, που υπήρξε κάποτε ο “γονέας’ μας, ότι έχετε εγκληματήσει πλουτίζοντας τους εαυτούς σας από την δουλεία και την αποικιοκρατία. Από ηθικής άποψης, αυτό απαιτεί μία συγγνώμη και χρειάζεται να υπάρξουν αποζημιώσεις.”
Η προηγούμενη διαμαρτυρία κατοίκων έγινε στο Μπελίζ, το Σάββατο 19/3 όπου ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ επρόκειτο να επισκεφθούν μια φυτία κακάο, αλλά οι κάτοικοι του χωριού όπου βρίσκεται η φυτεία διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την προσγείωση του ελικοπτέρου και έκαναν διαδήλωση στο σημείο.
Το χωριό Indian Creek βρίσκεται σε διαμάχη με τον Διεθνή Οργανισμό Χλωρίδας και Πανίδας (FFI), του οποίου επικεφαλής είναι ο πρίγκιπας William. Ο FFI έχει ιδιοκτησία κοντά στο χωριό, γεγονός που συχνά δημιουργεί εντάσεις με τους ντόπιους για τα δικαιώματα στη γη.
Οι διαμαρτυρίες αυτές δεν αναμένεται να μειωθούν, αντίθετα θα ενταθούν ενάντια στην αποικιοκρατική ιστορία της Βρετανίας. Οι τρεις χώρες που επισκέπτεται το ζευγάρι, η Τζαμάικα, οι Μπαχάμες και το Μπελίζ, έχουν όλες ακόμα την Βασίλισσα ως αρχηγό του κράτους. Τα Μπαρμπέιντος όμως την καθαίρεσαν από αυτήν την θέση και το ίδιο φαίνεται να θέλει να κάνει και η Τζαμάικα.
Στην τελετή μετάβασης της εξουσίας, ο Πρίγκιπας Κάρολος μίλησε για την ‘βαρβαρότητα της δουλείας’ αλλά και για την ζοφερή κληρονομιά της Βρετανίας σχετικά με το θέμα αυτό και την αποικιοκρατία.