Ίσως να μην το γνωρίζουμε πια, αλλά η παγκόσμια αποδεκτή εικόνα του Αϊ Βασίλη με την κόκκινη στολή και τα υπόλοιπα αξεσουάρ, όπως μούσια, μπότες κλπ είναι κάτι που έχει επικρατήσει, δεν είναι όμως κάτι που ισχύει για όλον τον κόσμο ή που ίσχυε και στο παρελθόν. Η υπόλοιπη σχετική μυθοπλασία που περνάει από γενιά σε γενιά ως μια γλυκιά εορταστική παράδοση, είναι ότι ο καλοσυνάτος αυτός παππούλης φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, περνώντας μέσα από καμινάδες ή μισάνοιχτα παράθυρα, στα σπίτια όπου δεν υπάρχει καμινάδα. Η παράδοση αυτή προέρχεται από τον έναν φιλάνθρωπο Έλληνα Καππαδόκη Επίσκοπο της Εκκλησίας που ήταν προστάτης των παιδιών. Στην Ευρώπη αυτή η παράδοση τον θέλει να έχει το όνομα Saint Nicholas και να κάνει πάνω κάτω τα ίδια πράγματα.

Ολλανδία- Sinterklaas

Ο Sinterklaas είναι μια θρυλική φιγούρα από την Ολλανδία, απόγονος του Saint Nicholas και φέρνει τα δώρα του την παραμονή του Αγίου Νικολάου, στις 5 Δεκεμβρίου, όταν όλοι οι άνθρωποι ανταλλάσσουν δώρα με μεγάλους κερδισμένους τα παιδιά. Είναι πάνω σε αυτήν την παράδοση που στηρίχθηκε η σύγχρονη μυθολογία σχετικά με τον παγκόσμιο πλέον Santa Klaus, άλλωστε μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους τα δύο ονόματα για να καταλάβουμε την ευθεία αυτή αναφορά. Ο Sinterklaas είναι ένας γεράκος με άσπρα μούσια, φοράει μια κόκκινη πλουμιστή κάπα, πάνω από έναν άσπρο χιτώνα και πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι πάνω σε ένα άσπρο άλογο που το λένε Amerigo, ανταμείβοντας τα παιδιά για την καλή τους συμπεριφορά με δώρα. Ο μύθος του Sinterklaas έρχεται από τον Μεσαίωνα και ήταν γνωστός για την βοήθεια που έδινε στους φτωχούς.

Ιταλία- Befana

Στην Ιταλία τον ρόλο του Άγιου Βασίλη παίζει μια γυναίκα, η Befana. Σύμφωνα με τους ιταλικούς μύθους, η θρυλική Befana είναι μια γριά γυναίκα που δίνει δώρα στα παιδιά μια φορά τον χρόνο την παραμονή των Θεοφανίων, την νύχτα της 5ης Ιανουαρίου. Η ιταλική παράδοση θέλει την Befana να είναι μια γριά μάγισσα που ταξιδεύει από μέρος σε μέρος πετώντας πάνω στην σκούπα της και φοράει ένα μαύρο σάλι. Μπαίνει κι αυτή από την επίσημη είσοδο των σπιτιών τα Χριστούγεννα, δηλαδή την καμινάδα του τζακιού και αφήνει τα γλυκίσματα και δώρα στα καλά παιδιά ενώ αφήνει ένα κάρβουνο ή στάχτη σε όσα ήταν άτακτα. Ονομάζεται και ‘Μάγισσα των Χριστουγέννων”

Κεντρική Ευρώπη – Mikulas

Σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Πολωνία ή η Σλοβακία, ο Szent Miklos ή Mikulas είναι μια ιστορική φυσιογνωμία όπως ο Saint Nicolas. Ο θρύλος που τον αφορά προέρχεται από την Ουγγαρία και από εκεί εξαπλώθηκε στις γειτονικές χώρες. Επισκέπτεται κι αυτός τα σπίτια την 5η του Δεκέμβρη κάθε χρόνο για να κάνει τα γνωστά που κάνουν όσοι ανήκουν στο ίδιο συνδικάτο με τα δώρα κλπ, αλλά με κακά παιδάκια δείχνει περισσότερη φαντασία. Τους αφήνει ξύλινα κουτάλια ή σάπιες πατάτες, ακόμα και κομμάτια κάρβουνου. Μάλιστα δεν το κάνει ο ίδιος, αλλά ο κακός βοηθός του Krampusz. Μιλάμε για μικρό θριλεράκι δηλαδή.

Φινλανδία – Joulupukki

Ο Joulupukki είναι μια θρυλική φυσιογνωμία από την Σκανδιναβία που κυριολεκτικά σημαίνει “ξύλινη κατσίκα”. Πρόκειται για έναν γέρο άνδρα που φοράει κολλητό κόκκινο δερμάτινο παντελόνι(!) και κόκκινο γούνινο πανωφόρι. Ταξιδεύει πάνω σε έλκηθρο που το τραβάνε τάρανδοι και κάνει τα γνωστά με δώρα κλπ. Ο χαρακτήρας κατάγεται από την μυθική φιγούρα Norse της αρχαιότητας που είχε κέρατα και ήταν πολύ πιο άγριος, αφομοιώθηκε όμως από την χριστιανική παράδοση και πήρε στοιχεία του Saint Nicholas.

Γερμανία – Krampus

Ο Krampus είναι μια δημοφιλής χριστουγεννιάτικη φιγούρα της Γερμανίας και είναι το ακριβώς αντίθετο από τον Άγιο Βασίλη. Δώστε βάση στην εικόνα και σκεφτείτε την παιδαγωγική αξία ενός τέτοιου ήρωα που θα μπορούσε κάνει τα παιδάκια σας να κάθονται φρόνιμα όλο τον χρόνο χωρίς πολλά πολλά. Είναι μισός άνθρωπος-μισός κατσίκα, έχει κέρατα και μυτερά δόντια, διχαλωτή γλώσσα και μακριά βρώμικα νύχια. Δουλειά του είναι να τιμωρεί τα κακά και άτακτα παιδιά, αφήνοντας τα συναισθηματικά σαλιαρίσματα με τα δώρα στον Άγιο Βασίλη. Πρόκειται φυσικά για μια παγανιστική φιγούρα που έρχεται από την αρχαία παράδοση της χώρας και θεωρούνταν Θεός των Μαγισσών. Πολλοί Γερμανοί ντύνονται Krampus φορώντας τριχωτά κοστούμια, κέρατα και δαιμονικές μάσκες.

Ιράν – Amu Nowruz

Ο Amu Nowruz είναι μια φανταστική φολκλορική φιγούρα που ακούει επίσης και στο ονόμα Papa Nowruz. Εμφανίζεται κάθε αρχή της Άνοιξης του έτους, παρέα με μία ακόμα φανταστική φυσιογνωμία, τον Haji Firuz, για να γιορτάσουν την έναρξη του Ιρανικού Νέου Έτους, Nowruz. Είναι κι αυτός ασπρομάλλης με μακριά μούσια που επισκέπτεται τα παιδιά για να τους δώσει δώρα. Κι ενώ ο Amu Nowruz κάνει τα αναμενόμενα, ο συνοδοιπόρος του Haji Firuz, έχει το πρόσωπο βαμένο με φούμο, παίζει ντέφι, τραγουδάει και ζητάει δώρα και λεφτά. Αυτή η ιστορία έχει μεγάλη αισιοδοξία.

Ρωσία – Ded Moroz

Ο Ded Moroz είναι το ρωσικό ισοδύναμο του Αϊ Βασίλη. Η παραδοσιακή ιστορία που τον συνοδεύει προέρχεται από την Ουκρανία και έχει εξαπλωθεί σε πολλές γειτονικές χώρες. Η σημασία του ονόματός του είναι περίπου “Παγωμένος Παππούς” στα ρωσικά. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ded Moroz είναι ένας παππούς με μακριά λευκή γενειάδα και φοράει γούνινο παλτό και σκούφο ενώ κουβαλάει πολλά μαγικά πράγματα μαζί του. Έρχεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να αφήσει δώρα στα παιδιά με συνοδεία της εγγονής του Snegurochka.

Κεντρική Ευρώπη – Christkind

Το Christkind ή Christkindl είναι μια μυθική φιγούρα που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα και η παράδοση που τον συνοδεύει συναντιέται σε πολλές κεντροευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και άλλες. Μοιάζει με άγγελο και έχει κυματιστά ξανθά μαλλιά, φτερά αγγέλου και λευκόχρυση φορεσιά. Το Christkind δίνει δώρα στα παιδάκια στην διάρκεια των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια δημιουργία του Λούθηρου, του αρχηγού της Προτεσταντικής Εκκλησίας στην διάρκεια του 16ου αιώνα και υποτίθεται ότι μοιάζει στον μικρό Ιησού.

Χώρα των Βάσκων – Olentzero

Ο Olentzero είναι άλλη μια χριστουγεννιάτικη παραδοσιακή φιγούρα από την Χώρα των Βάσκων και υποτίθεται ότι επισκέπτεται τις πόλεις και τα χωριά την παραμονή των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου για να δώσει δώρα στα παιδιά. Η παράδοση ξεκίνησε στην περιοχή αυτή κάποια στιγμή τον 17ο αιώνα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!