Όταν πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το πορτοφόλι μας αρχίζει να έχει κάποιες λογικές ανησυχίες. Ακόμα κι αν έχουμε κάνει κάποιες οικονομίες για να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα των γιορτών, η προοπτική να τις ξοδέψουμε όλες κι ακόμα περισσότερα, είναι υπαρκτή. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να καταφέρουμε να μην αδειάσουμε τελείως το πορτοφόλι ή τον αποταμιευτικό μας λογαριασμό και επιπλέον να περάσουμε καλά και χωρίς μιζέρια; Ναι, υπάρχουν! Ας δούμε μερικούς:

Αναπτύσσουμε μια φιλοσοφία για τα δώρα που θα κάνουμε

Πριν έρθουμε στο ζήτημα του budget, που είναι φυσικά πολύ σημαντικό, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι η φιλοσοφία μας σχετικά με τα δώρα μας. Είμαστε τύποι που ξοδεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα για να αποδείξουμε την αγάπη μας με αυτόν τον τρόπο; Νοιώθουμε μήπως υποχρέωση να κάνουμε δώρα σε όλον τον κόσμο; Ψάχνουμε να βρούμε το τέλειο δώρο για κάθε άνθρωπό μας ξεχωριστά;

Η απάντηση σε ερωτήματα αυτού του τύπου θα μας εξυπηρετήσει διότι θα μας δείξει ίσως κάποια πράγματα για τα κίνητρά μας και θα ορίσει τον τρόπο που θα κινηθούμε.

Budget

Το δεύτερο απαραίτητο βήμα είναι η οριοθέτηση του ποσού που έχουμε στην διάθεσή μας. Μέχρι πόσα μπορούμε να ξοδέψουμε για δώρα; Βρίσκουμε το ποσό και παραμένουμε πιστοί στην αρχική μας απόφαση. Τόσα έχουμε, τόσα θα ξοδέψουμε.

Παρακολουθούμε τα έξοδά μας

Η λογική του ψωνίζω κατά βούληση και θα ανησυχήσω για το πως θα τα πληρώσω τον Ιανουάριο, δεν αποδίδει για ευνόητους λόγους. Δείξτε λίγη συμπόνια για τον μελλοντικό εαυτό σας, αυτόν που θα έχει ξεμείνει από χρήματα τον Ιανουάριο ή στην διάρκεια των γιορτών και κάντε του την χάρη να παρακολουθείτε τα έξοδά σας.

Περιορίζουμε άλλα έξοδα

Το ποσό που ο καθένας από εμάς έχει στην διάθεσή του για να ξοδέψει τα Χριστούγεννα είναι φυσικά διαφορετικό, σίγουρα όμως θα χρειαστούμε λίγα επιπλέον χρήματα για να ανταπεξέλθουμε. Που θα τα βρούμε λοιπόν, αν δεν έχουμε λεφτά στην άκρη;  Ένας τρόπος είναι να τα φορτώσουμε στις πιστωτικές μας, πράγμα όμως που θα μας πονέσει αργότερα. Ένας άλλος τρόπος είναι να περιορίσουμε άλλα έξοδα από τώρα ως τότε, ώστε να μαζέψουμε κάποιο ποσό. Ας μην τρελαθούμε στις παραγγελίες για την Black Friday λοιπόν και ας αφήσουμε τις αγορές ρούχων και παπουτσιών για τις εκπτώσεις που έρχονται κάπου στα μέσα Ιανουαρίου. Ας κόψουμε λίγο τις εξόδους κι ας πάρουμε φαγητό από το σπίτι για ένα μήνα στο γραφείο. Κάτι από δω, κάτι από κει, θα βελτιώσουμε τις προοπτικές μας.

Χαρίζουμε χρόνο

Αν το σκεφτούμε καλά, θα δούμε ότι αρκετά από τα πρόσωπα που αγαπάμε θα προτιμούσαν να τους χαρίσουμε τον χρόνο μας αντί για κάποιο αντικείμενο. Η ιδέα του να προσφέρουμε εμπειρίες αντί για υλικά δώρα, μπορεί να μας δώσει πολλές εναλλακτικές.

Κάνουμε λιγότερα δώρα

Αν το σκεφτούμε καλύτερα το όλο θέμα με τα δώρα των Χριστουγέννων, θα δούμε ότι ίσως δεν κάνει καμιά διαφορά στους συναδέλφους μας το μικροδωράκι που θα τους χαρίσουμε, όπως δεν κάνει και σ’ εμάς το δικό τους. Πόσα τσαντάκια καλλυντικών έχουμε κάπου στο βάθος της ντουλάπας μας και πόσα φουλάρια; Αποφασίζουμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε το φετινό δώρο με μια ωραία κάρτα. Μπορεί να ανακουφιστούν κι εκείνοι με την κίνησή μας αυτή.

Αντιστεκόμαστε στις “προσφορές”

Οι προσφορές προ των γιορτών δεν γίνονται από τα καταστήματα γιατί μας λυπούνται και πολύ συχνά δεν είναι καν κανονικές προσφορές. Ποντάρουν στην “μαγεία” της εποχής και στοχεύουν στο πορτοφόλι μας. Αντιστεκόμαστε σε αυτές και μένουμε πιστοί στο budget μας.

Ψωνίζουμε online νωρίς

Ένας τρόπος να περιορίσουμε τα περιττά έξοδα που θα προκύψουν από αγορές που κάνουμε γιατί κάτι μας γυάλισε ή γιατί σε κάτι δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στα φυσικά καταστήματα, είναι να κάνουμε τις ακριβώς απαραίτητες αγορές, συγκρίνοντας τιμές στα online καταστήματα και από την άνεση του καναπέ μας. Το κάνουμε νωρίς για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τις εταιρίες courier και γλιτώνουμε κόπο, χρήματα και χρόνο.

Συνδυάζουμε τις αγορές μας

Για να εκμεταλλευτούμε την δωρεάν αποστολή που μας προσφέρεται από πολλά online καταστήματα, συνδυάζουμε έτσι τα ψώνια μας, ώστε να αγοράσουμε δώρα για περισσότερα άτομα από το ίδιο κατάστημα ώσπου να φτάσουμε το ποσό που είναι απαραίτητο.

Μένουμε πιστοί στην λίστα αγορών

Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από το πνεύμα των γιορτών και να ψωνίσουμε περισσότερα δώρα από όσα χρειαζόμαστε. Μένουμε πιστοί στην λίστα μας και την διπλοκοιτάμε, όπως κάνει κι ο Άγιος Βασίλης στο γνωστό τραγουδάκι

Δεν λέμε όχι στα ομαδικά δώρα

Αν η μητέρα μας για παράδειγμα έχει εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει κάτι ακριβότερο από τις δικές μας δυνατότητες, της το αγοράζουμε παρέα με τα αδέρφια μας, βάζοντας κάποια χρήματα όλοι μαζί.

Δωρίζουμε τα δικά μας δώρα

Η αλήθεια είναι ότι η πρακτική αυτή είναι γενικώς κατακριτέα, αν όμως μας έχουν κάνει δώρο κάτι που το έχουμε διπλό ή που απλά δεν θα το χρησιμοποιήσουμε ποτέ, δεν είναι κακό να το δωρίσουμε εμείς σε κάποιο πρόσωπο που ξέρουμε ότι θα το εκτιμούσε περισσότερο. Εμείς κάνουμε οικονομία και το δώρο αυτό δεν θα πάει χαμένο.

Χειροποίητα δώρα

Αυτά είναι πιο προσωπικά και σαφώς πιο συναισθηματικά δώρα. Το Pinterest είναι γεμάτο ιδέες. Γεμίζουμε ωραία κουτιά με γλυκά που φτιάξαμε μόνοι μας, ή με μαρμελάδες, αρωματικά λάδια κλπ. Οι παραλήπτες αυτών των δώρων θα ξέρουν ότι βάλαμε την ψυχή μας γι’ αυτά και θα τα εκτιμήσουν ανάλογα.

Ξοδεύουμε λιγότερα σε παραδόσεις

Μήπως είναι παράδοση στην οικογένειά σας να αγοράζονται καινούρια στολίδια κάθε χρόνο χωρίς καν να τα χωράει το έλατό σας; Ή μήπως ξοδεύετε μια περιουσία για το γιορτινό τραπέζι σε τυριά και αλλαντικά που τρώγονται μόνο τότε, απλά και μόνο γιατί έτσι συνηθίζεται; Αν αυτές οι παραδόσεις σας γεμίζουν περισσότερο άγχος παρά χαρά, τότε παραλείψτε τις φέτος.

Ψωνίζουμε δώρα από φιλανθρωπικές οργανώσεις

Τα online καταστήματα ή τα bazar πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων έχουν πολύ ωραίες προτάσεις, σε πραγματικά χαμηλές τιμές, διότι τα αντικείμενά τους φτιάχνονται από εθελοντές. Τιμήστε την προσπάθειά τους και δωρίστε από αυτές τις επιλογές, μοιράζοντας το πνεύμα των γιορτών σε περισσότερο κόσμο.

Αποφεύγουμε τα malls

Τα πολυκαταστήματα τύπου mall είναι μεγάλες παγίδες υπερβολικών εξόδων. Πολλά πράγματα θα μας γυαλίσουν εκεί, ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αγοράσουμε διάφορα αχρείαστα μπιχλιμπίδια ή θα ξοδέψουμε χρήματα για ζεστές σοκολάτες ή γιορτινό κρασί που δεν επιθυμούμε πραγματικά να πιούμε, απλά και μόνο γιατί χρειαζόμαστε κάπου να ξεκουραστούμε από το άγχος που δημιουργούν τα πλήθη.

Τυλίγουμε τα δώρα μας με δημιουργικό τρόπο

Αν έχουμε σκοπό να τυλίξουμε μόνοι μας τα δώρα μας, τότε είναι πιθανό να ξοδέψουμε αρκετά χρήματα για χρωματιστά χαρτιά και τσάντες με τον Άγιο Βασίλη που θα καταλήξουν στα σκουπίδια αμέσως μόλις το δώρο ανοιχθεί. Υπάρχουν ένα σωρό ιδέες για πιο δημιουργικά περιτυλίγματα, όπως το απλό χαρτί του μέτρου, παλιές εφημερίδες ή οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Επενδύουμε στα συναισθηματικά δώρα

Είναι πραγματικά απείρως ωραιότερο ένα δώρο που διαλέχτηκε ειδικά για το πρόσωπο που θα το λάβει. Είναι επίσης πιθανό να είναι και ένας τρόπος να κάνουμε οικονομίες. Αν για παράδειγμα η φίλη μας αγαπάει τα vintage ρούχα, κάνουμε μια έρευνα για το είδος του ρούχου ή του αξεσουάρ που θα την ενθουσίαζε και πληρώνουμε πολύ λιγότερα χρήματα σε ένα second hand κατάστημα απ’ ότι οπουδήποτε αλλού.