Η Οινοποιία Κορωνιώτη στην Πελοπόννησο αποτελεί εδώ και 23 χρόνια υπόδειγμα μίας σταθερά ανοδικής πορείας, παρουσιάζοντας νόστιμα κρασιά με υψηλή ποιότητα. Κάθε επιτυχία στο Οινοποιείο Κορωνιώτης οφείλεται σε μια απλή συνταγή: Στη δυνατότητα επιλογής της καλύτερης πρώτης ύλης, μέσω των μακροχρόνιων στρατηγικών συνεργασιών τους με τοπικούς παραγωγούς στις ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας, αλλά και μέσα από τους δικούς τους ιδιόκτητους αμπελώνες. Η ωρίμανση είναι μια αργή και σταδιακή διαδικασία που μεταφράζεται τόσο στα αμπέλια όσο και στα κρασιά.

Σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στα όρια της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας είναι στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα στις δύο μεγάλες ζώνες της Ελληνικής αμπελουργίας, της Νεμέας στα βόρεια και της Μαντίνειας στα δυτικά

Το Οινοποιείο Κορωνιώτη ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1999. Σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στα όρια της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας είναι στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα στις δύο μεγάλες ζώνες της Ελληνικής αμπελουργίας, της Νεμέας στα βόρεια και της Μαντίνειας στα δυτικά. Το οινοποιείο Κορωνιώτη εστιάζει στο να δημιουργεί κρασιά με έμφαση στο terroir και σε ένα αυθεντικό Ελληνικό στυλ με βάθος και πολυπλοκότητα. Τα κρασιά έχουν άψογη ισορροπία και εξαιρετική δομή. Για την παλαίωση των ερυθρών κρασιών χρησιμοποιείται συνήθως γαλλική δρυς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ποιότητα και την καλή κατάσταση των αμπελώνων. Το οινοποιείο διαθέτει δύο αμπελώνες. Έναν στις Μυκήνες Αργολίδας 40 στρεμμάτων με την ποικιλία Ασύρτικο από το 2002 και ένα 18 στρεμμάτων στο Πανόραμα Άργους, που περιλαμβάνει και το οινοποιείο, με την ποικιλία Malva sia di Candia Aromatica.

Ο οινοποιό και ιδρυτής του Οινοποιείου Κυριάκος Κορωνιώτης

Μια πασχαλινή απόδραση στο μαγευτικό Ναύπλιο μπορεί να γίνει η ιδανική αφορμή για επίσκεψη στο κελάρι και την αίθουσα γευσιγνωσίας της Οινοποιίας Κορωνιώτη που είναι καθημερινά ανοιχτά για τους επισκέπτες. Για μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία μια χάσετε την ευκαιρία για μία από τις ξεναγήσεις τόσο στο χώρο του οινοποιείου αλλά και του παρακειμένου αμπελώνα, παρουσιάσεις και γευστικές δοκιμές κρασιών με κύριο ομιλητή τον ίδιο τον οινοποιό Κυριάκο Κορωνιώτη, ο οποίος με σπουδές στην Χημεία και την Φυσική, με 15 χρόνια εργασιακή εμπειρία στην εδαφολογία, την θρέψη φυτών, την οινοανάλυση και την οινοποίηση, ξεκίνησε το οινοποιείο το 1999.

Οι επτά ετικέτες του κτήματος περιλαμβάνουν τις ποικιλίες, Μοσχοφίλερο/filion, Μοσχοφίλερο/roz reve, Malvasia, 1300 b.c Assyrtiko, Nemea, Syrah και Eminent Front Merlot. Για αυτό το Πάσχα το Οινοποιείο Κορωνιώτη ξεχωρίζει τα 1300 B.C. Assyrtiko και Argus Syrah, ένα λευκό κι ένα κόκκινο και σας προσκαλεί να τα δοκιμάσετε.

 

 

1300 B.C. Assyrtiko – Koroniotis: Ένα Ασύρτικο από ιστορικούς τόπους

Το Ασύρτικο έχει αποδείξει ότι σαν ποικιλία εντάσσεται τέλεια στο περιβάλλον καλλιέργειάς του και καταφέρνει να δώσει μεγάλα κρασιά. Το αμπέλι του Κυριάκου Κορωνιώτη συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ο τίτλος προήλθε από την κορύφωση του Μυκηναϊκού πολιτισμού, το 1300 Π.Χ. ενώ το wa– na–ka που αναγράφεται κάτω από το όμορφο λογότυπο του κτήματος, είναι η μυκηναϊκή φωνητική απόδοση της λέξης άναξ στη γραμμική Β’ που σημαίνει βασιλιάς. Σε έναν τόπο με τεράστια ιστορία, το Ασύρτικο δείχνει ότι είναι ο βασιλιάς των ελληνικών λευκών ποικιλιών.

Αχνοκίτρινο χρώμα στο ποτήρι, πλούσια, φρουτένια μύτη γεμάτη ροδάκινο, lime, κίτρο και αχλάδι. Βοτανικά αρώματα χαμομηλιού και ρίγανης, και μεταλλικές νύξεις χαλκού ολοκληρώνουν το πολύπλοκο σύνολο. Μεσαίου όγκου σώμα, με λιπαρότητα και όμορφα ισορροπημένη οξύτητα. Ροδάκινο και lime κυριαρχούν ενώ το τελείωμα αφήνει φυτική αίσθηση στη μακράς διάρκειας επίγευση. Το 1300 b.c.Ασύρτικο με την εκπληκτική πολυπλοκότητα ένταση και ισορροπία, τα φινετσάτα αρώματά του που συμπληρώνουν το φρέσκο άρωμα των χόρτων και από την άλλη το πλούσιο στόμα του προσφέρουν ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα σε εκείνους που έχουν γευστικές απαιτήσεις ακόμη και στα πιο καθημερινά τους πιάτα.

Argus Syrah – Ατόφιο – Πορφυρό – Χρυσάφι

Το Argus Syrah είναι το χρυσό κρασί της οινοποιίας από τα αμπέλια της ορεινής Αιγιαλείας. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για την εμφάνιση του χρυσού Argus Syrah το 2018. Σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και με χρυσό μετάλλιο FRANKFURT INTERNATIONAL TROPHY από την πρώτη εμφιάλωση, το συναντάμε πολύ συχνά στις λίστες με τα κορυφαία ελληνικά κρασιά.

Με χρώμα εντυπωσιακό βαθύ κόκκινο, πρόκειται για ένα δυνατό και στιβαρό κρασί, παχύ στο στόμα, πληθωρικό και με μακρά επίγευση. Το μεγάλο του οινόπνευμα (14,2 % vol) ισορροπεί άψογα με τις πολλές ώριμες τανίνες και την οξύτητα που κατέχει λόγω ορεινής καταγωγής.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!