Με αφορμή την 20η επέτειο του Lilo & Stitch, ενός από τα πιο τρυφερά animation που έχουν δημιουργηθεί, ο σκηνοθέτης Chris Sanders μίλησε στους New York Times για την επιλογή του να επικεντρωθεί στην απεικόνιση του ρεαλιστικού δεσμού μεταξύ αδελφών, αλλά και για το γιατί απέφυγε μια ρομαντική πλοκή στην ταινία κινουμένων σχεδίων. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους επαίνους που έλαβε το Frozen, το οποίο κυκλοφόρησε 11 χρόνια μετά το Lilo & Stich και πραγματεύονταν την ίδια θεματική.
Ο Sanders δήλωσε ότι βλέποντας το Frozen της Disney να κερδίζει επαίνους το 2013 επειδή αφορούσε τον δεσμό μεταξύ αδελφών αντί για μια κλασική ρομαντική πλοκή με ένα κορίτσι κι έναν πρίγκιπα ενοχλήθηκε. “Για να είμαι ξεκάθαρος, πιστεύω ότι το Frozen είναι υπέροχο, αλλά ήταν λίγο απογοητευτικό για μένα, επειδή οι άνθρωποι έλεγαν: ‘Επιτέλους, μια μη ρομαντική σχέση με αυτά τα δύο κορίτσια’, και εγώ σκέφτηκα: ‘Το κάναμε αυτό! Αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Όταν βγήκε η ταινία, πολλοί κριτικοί μιλούσαν γι’ αυτό. Αυτές οι στιγμές ήταν βασισμένες στην πραγματικότητα με έναν τρόπο που οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τον εαυτό τους και δεν ένιωθαν ότι ήταν χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων“.
Για την ιστορία, το Lilo & Stitch αναφέρεται σε ένα κορίτσι, την Lilo που την μεγαλώνει η μεγαλύτερη αδελφή της Nani μετά το θάνατο των γονιών τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Και οι δύο παλεύουν με τη θλίψη, η Nani παλεύει με τον νέο της ρόλο ως γονική φιγούρα και η Lilo νιώθει μοναξιά δίπλα στους συνομηλίκους της μέχρι που ανακαλύπτει ένα εξωγήινο πλάσμα που πέφτει κοντά στο σπίτι τους και το παίρνει ως ασυνήθιστο κατοικίδιό τους. Μετά την ταινία κυκλοφόρησαν τρία direct-to-video sequels και τηλεοπτικές σειρές, ενώ μια live-action επανεκτέλεση φαίνεται να βρίσκεται στα σκαριά. Όσο για το Frozen, αναφέρεται σε δύο αδελφές, την Elsa και την Anna, που αποξενώνονται μετά τον απροσδόκητο θάνατο των γονιών τους. Η Elsa, η μέλλουσα βασίλισσα του βασιλείου τους, κρύβει ότι έχει μαγικές ικανότητες, προκαλώντας στην Άννα μοναξιά, μέχρι που συνειδητοποιούν ότι είναι πιο δυνατές μαζί.
Πάντως, εμείς θα λέγαμε ότι ο Sanders δεν έχει λόγο να στεναχωριέται, καθώς το Lilo & Stich υπήρξε η αγαπημένη animation ταινία μιας ολόκληρης γενιάς, και μάλλον το Frozen, ήταν απλώς το “Lilo & Stich” της αμέσως επόμενης. Μέσα σε 11 χρόνια, είναι λογικό ο αντίκτυπος που έχει μια animation ταινία είναι εντελώς διαφορετικός.
