Σε περίπτωση που έχεις πέσει θύμα της γνωστής παρεξήγησης, να σε ενημερώσουμε ότι το σταφύλι είναι καλοκαιρινό φρούτο και όχι φθινοπωρινό. Απλά στην χώρα μας πολλές φορές η συγκομιδή του συνεχίζεται μέχρι και τον Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, σύντομα θα δεις αρκετά τσαμπιά στο μανάβικο και έχεις αρκετούς λόγους να τα αγοράσεις. Όχι δεν μιλάμε μόνο για την γλυκιά γεύση του σταφυλιού, αλλά και για όλα όσα έχει να προσφέρει στον οργανισμό σου. Και αυτό και τα παράγωγά του (ναι, μιλάμε και για το κρασί). 

Τα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού

© Karolina Grabowska / Pexels

Αν καταναλώσεις μία κούπα σταφύλια, υπολόγισε ότι θα πάρεις περίπου 100 θερμίδες, 1,1γρ. πρωτεΐνη, 1,4γρ. φυτικές ίνες, 27,3γρ. υδατάνθρακες, 15γρ. ζάχαρη και 0,3γρ. λιπαρά. Επιπλέον, τα σταφύλια είναι γεμάτα με βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και κάλιο, με τον συνδυασμό να είναι ιδανικός για την καλή υγεία της καρδιάς, των οστών και της επιδερμίδας, ενώ η βιταμίνη C από μόνη της στηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας. 

Τα σταφύλια περιέχουν, όμως, και σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα στιλβένια, οι φλαβονόλες, τα φαινολικά οξέα και τα καροτενοειδή. Το κύριο όφελος αυτών είναι ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, περιέχουν και ρεσβερατρόλη, η οποία σύμφωνα με έρευνες μπουστάρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την καθυστέρηση καρκινικών όγκων, στον περιορισμό του κινδύνου για καρδιοπάθειες, στην πτώση της πίεσης και στην προστασία από διαβητική νευροπάθεια. 

Έχουν διαφορά τα πράσινα και τα κόκκινα σταφύλια;

© Suzy Hazelwood / Pexels

Όσον αφορά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες τους, δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν μία μικρή διαφορά. Τα κόκκινα σταφύλια υπολογίζεται ότι έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα περισσότερες ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή. Στη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών, μάλιστα, φαίνεται να οφείλεται και το χρώμα τους. Βέβαια, η διαφορά είναι μικρή, οπότε διάλεξε απλά βάσει του γούστου σου. 

Θα έχεις θρεπτικά οφέλη αν πιεις χυμό σταφύλι; 

© Any Lane / Pexels

Για όποιο φρούτο κι αν μιλάμε, η στέρεη μορφή του είναι πάντα πιο θρεπτική σε σχέση με τον χυμό του. Σε αυτή την περίπτωση, ο χυμός δεν θα σου προσφέρει τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού, αλλά ούτε και την ίδια ποσότητα φυτικών ινών. Ωστόσο, συγκρατεί σε αρκετό βαθμό τις βιταμίνες του σταφυλιού και είναι χαμηλός σε νάτριο. Με άλλα λόγια, ο χυμός σταφύλι θα ενισχύσει τον οργανισμό, αλλά πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν θα το κάνει στον ίδιο βαθμό με όταν τρως ολόκληρο το σταφύλι. Φυσικά, μιλάμε για 100% φυσικό χυμό. 

Θα έχεις θρεπτικά οφέλη αν πιεις κρασί; 

© Nataliya Melnychuk / Unsplash

Σε καμία περίπτωση, μην περιμένεις ότι αν πιεις κρασί, θα έχεις καταναλώσει την απαραίτητη βιταμίνη C της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν σου προσφέρει απολύτως τίποτα. Απ’ όλα τα αλκοολούχα ποτά, το κρασί είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ακόμα περισσότερο το κόκκινο κρασί, μιας και έχει προηγηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σύνδεσής του με τη φλούδα, το κοτσάνι και τα κουκούτσια του σταφυλιού.

Μπορεί το σταφύλι να είναι επικίνδυνο;

© Cup of Couple / Pexels

Πολύ δύσκολα. Ο ένας τρόπος είναι -προφανώς- αν έχεις αλλεργία στο σταφύλι. Ο άλλος είναι αν παίρνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή που αραιώνει το αίμα σου, μιας και η βιταμίνη Κ του είναι δυνατόν (σε σπάνιες, βέβαια, περιπτώσεις) να σε επηρεάσει αρνητικά. 

Επιπλέον, αν έχεις σκύλο, κράτα το σταφύλι μακριά του. Όλες οι ποικιλίες του είναι τοξικές για εκείνον και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα νεφρά του, μέχρι και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!