Το Evia Film Project, η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα από τα έργα “Φωτοδότες”, που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας έπειτα από τις καταστροφικές φωτιές του 2021.
Το ραντεβού του με το κοινό, μιας και αυτό θα πραγματοποιηθεί 15 με 19 Ιουνίου. Προβολές, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, πράσινες δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, μία μεγάλη συναυλία, καθώς και οι ομορφιές της Βόρειας Εύβοιας περιμένουν τους επισκέπτες του.
Εμείς, στο One of Us ξεχωρίσαμε 6 από τις δράσεις του Evia Film Project, αλλά και tips για την Βόρεια Εύβοια που θα κάνουν την εμπειρία σας αξέχαστη.
Την πρώτη ελληνική ταινία με θέμα την οικολογία
Το ντοκιμαντέρ “Μέγαρα” των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλο, του 1974 , το οποίο καταγράφει τον ξεσηκωμό των κατοίκων των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου και την τελική έκβαση του αγώνα τους, είναι η πρώτη ελληνική ταινία που θίγει το ζήτημα της οικολογίας αφουγκράζεται με ευαισθησία τις αγωνίες των αγροτών, των οποίων ο λόγος σπανίως βρίσκει διέξοδο στο σινεμά με τέτοια καθαρότητα, και αποτυπώνει ανάγλυφα την εικόνα μιας Ελλάδας σε κρίσιμη καμπή. Η προβολή θα γίνει παρουσία των δημιουργών.
16 Ιουνίου 21:30, Ελύμνιον, Λίμνη
Τη συναυλία του Ambassador του Evia Film Project, Κωστή Μαραβέγια
O τραγουδιστής και τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας, ambassador του Evia Film Project, θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στην παραλία της Αγίας Άννας το Σάββατο 18 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μαζί του θα είναι και οι αγαπημένοι φίλοι του Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ξένια Ντάνια και Ελένη Αράπογλου.
18 Ιουνίου, Παραλία Αγίας Άννας
To έργο του καλλιτέχνη Λεωνίδα Γιαννακόπουλου

Η φύση συναντά το σινεμά σε ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Ένα κινηματογραφικό δάσος στα χρώματα της άνοιξης γεννιέται από το πινέλο του αγαπημένου εικαστικού Λεωνίδα Γιαννακόπουλου. Το έργο τέχνης “indispensable regeneration” δημιουργήθηκε με αφορμή το Evia Film Project, και πρωτοπαρουσιάστηκε στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος attica City Link (Πανεπιστημίου 9, Αθήνα). Τώρα το έργο θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο Απόλλων, στην Αιδηψό, ο οποίος μετά από δεκαετίες που ήταν κλειστός θα αναδιαμορφωθεί από το Φεστιβάλ και θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.
“Με αφορμή το Evia Film Project η εικαστική εγκατάσταση με τίτλο “indispensable regeneration” προτείνει ένα φανταστικό σύμπαν, στο οποίο ο άνθρωπος και τα άγρια ζώα συνεργάζονται αρμονικά για την καταγραφή της αναγέννησης της φύσης με σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον που για άλλη μια φορά αναγεννιέται από τις στάχτες του και αποτελεί τον φυσικό χώρο ζωής όλων των πλασμάτων του πλανήτη μας”, σημειώνει ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος.

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε με πτυχίο χαρακτικής το 2011. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (elika gallery 2012, agathi gallery-Art Athina fair 2017) και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και art fairs στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Drawing now Paris, Art Athina, super market art fair Stockholm, Remap). Τα τελευταία χρόνια τού έχει ανατεθεί να ζωγραφίσει τοιχογραφίες για δήμους, φεστιβάλ, δημόσια κτίρια, ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Την ευκαιρία να παίξουμε το περιβαλλοντικό παιχνίδι “Κυκλαδούπολη”

Φωτογραφία: Paris Tavitian, Museum of Cycladic Art
Στο πλαίσιο των δράσεων του Evia Film Project, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα προσφέρουν μερικές ώρες διασκεδαστικού και παράλληλα εκπαιδευτικού παιχνιδιού για τα παιδιά, τους νέους και όσους αισθάνονται παιδιά.
Η “Κυκλαδούπολη” είναι ένα παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που σχεδιάστηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη WWF Ελλάς. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Κεντρικός στόχος της “Κυκλαδούπολη” είναι τα παιδιά να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων, αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.
Το παιχνίδι έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνεύσει γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής. Το ταμπλό του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης. 120 χαρτονομίσματα του ενός “κυκλαδόνιου” μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες. Ανάλογα με τη ζαριά ο παίκτης μπορεί να πέσει πάνω στις 16 κάρτες “μπουνάτσα” όπου κερδίζει κυκλαδόνια ή στις 16 κάρτες “φουρτούνα” όπου πληρώνει κυκλαδόνια ενώ με τις 22 “κάρτες τίτλων προστασίας” μπορεί να αγοράσει «προστασία» στις κατηγορίες: Θαλάσσια θηλαστικά, Ψαρικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μεσογειακή βλάστηση, Τοποθεσίες-αρχαιολογικοί χώροι, Οικοτουριστικές διαδρομές κ.ά

Paris Tavitian, Museum of Cycladic Art
Στόχος της “Κυκλαδούπολης” είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της “Κυκλαδούπολης” αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;
17 Ιουνίου (από τις 17:30 έως τις 20:30), 18 Ιουνίου (από τις 11:00 έως τις 18:00) και 19 Ιουνίου (από τις 17:30 έως τις 20:30), Κτίριο Μελά,Λίμνη
Το masterclass με τον διάσημο φωτογράφο Gideon Mendel στην παραλία Αγίας Άννας
“Το απόσταγμα” – Μια παρουσίαση του Γκίντιον Μέντελ “Εύβοια, εν μέσω ενός κόσμου που φλέγεται”
(Σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας)
Τον Αύγουστο του 2021 ο διάσημος φωτογράφος Gideon Mendel τράβηξε φωτογραφίες της Εύβοιας στο πλαίσιο του προσωπικού του πρότζεκτ “Burning World”, ενός ταξιδιού που από το 2020 τον οδήγησε στην Αυστραλία, στην Ελλάδα, στον Καναδά, στην Καλιφόρνια και στο Κολοράντο. Σε όλες αυτές τις περιοχές έχουν καταγραφεί μερικές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του πλανήτη και έχουν ξεσπάσει φωτιές που κατέστρεψαν δάση, ρήμαξαν σπίτια και στοίχισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ο Mendel τράβηξε μια σειρά από πορτρέτα ανθρώπων του νησιού, με κάδρο τους σκελετούς των καμένων σπιτιών τους. Ένιωσε μια ιδιαίτερα ισχυρή σύνδεση με το τοπίο και επέλεξε να επιστρέψει για να αποτυπώσει τόσο τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά στο τοπίο, όσο και την αλλαγή αυτού του τόπου στο πέρασμα των εποχών. Ο φωτογράφος θα παρουσιάσει τις εικόνες του από την Εύβοια στο πλαίσιο της παγκόσμιας δουλειάς του για την κλιματική αλλαγή, ενώ επίσης θα συζητήσει γιατί επιλέγει να μην καταγράφει τις φλόγες, αλλά να αναζητά τον αντίκτυπό τους – τα ίχνη που άφησαν στις ανθρώπινες ζωές και στο τοπίο.
Ο Gideon Mendel είναι γνωστός για την ευαισθησία του στη δημιουργία εικόνων και για τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή του σε έργα με έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, στα οποία η ντοκιμαντερίστικη προσέγγισή του συνδυάζεται με πρωτοποριακές εννοιολογικές τακτικές στην αφήγηση μιας ιστορίας. Γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1959, ο Mendel ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος ειδήσεων και “αγώνων”, καταγράφοντας τα τελευταία χρόνια του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Το 1991 μετακόμισε στο Λονδίνο και συνέχισε να συνομιλεί με θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, και ιδιαίτερα με θέματα για τον ιό του AIDS. Επί σειρά ετών ασχολούνταν κυρίως με το “Drowning World”, ένα καλλιτεχνικό και διεκδικητικό εγχείρημα για τις πλημμύρες. Αυτό το έργο παρουσιάστηκε σε μέσα όπως το National Geographic, το Geo και το περιοδικό Guardian. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο Jackson Pollock για τη δημιουργικότητα, το Head On Portrait Award και το Greenpeace Photo Award. Το 2015 και το 2019 βρέθηκε στη μικρή λίστα υποψηφίων για το Prix Pictet, ενώ επίσης έχει διακριθεί με το βραβείο ανθρωπιστικής φωτογραφίας Eugene Smith για την ανθρωπιστική φωτογραφία, το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας Amnesty International Media Award και έξι βραβεία World Press.
Κυριακή 19 Ιουνίου, 13:00, Παραλία Αγίας Άννας
Την προβολή του ντοκιμαντέρ “Δασοποιός” παρουσία του βραβευμένου σκηνοθέτη Volker Schlöndorff
Ο βραβευμένος με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα γερμανός σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας “Το Ταμπούρλο”, Volker Schlöndorff, θα βρεθεί στη Βόρεια Εύβοια για την προβολή του πρόσφατου ντοκιμαντέρ του “Ο Δασοποιός”. Το ντοκιμαντέρ θα είναι η ταινία λήξης του Evia Film Project.
Ο αγαπημένος σκηνοθέτης θα παρουσιάσει την ταινία του στον κινηματογράφο Απόλλων στην Αιδηψό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο “Δασοποιός” μάς μεταφέρει στο Σαχέλ, τη στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική και μάς συστήνει έναν αξιοσημείωτο άνθρωπο, του οποίου το έργο ζωής τιμήθηκε με το λεγόμενο εναλλακτικό Νόμπελ, το βραβείο Right Livelihood το 2018. Ο Τόνι Ρινάουντο βρήκε τρόπο να καλλιεργεί δέντρα στις πιο άγονες περιοχές. Η μέθοδος Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) αποκαθιστά όχι μόνο το έδαφος, αλλά και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Ο Αρχηγός όλων των Αγροτών, όπως τον λένε χαϊδευτικά σήμερα σε πολλά χωριά στην Αφρική, χρειάστηκε να δώσει μια δύσκολη μάχη για να γίνουν αποδεκτές οι ιδέες του. Έχοντας εργαστεί στην περιοχή του Σαχέλ για 30 χρόνια, είδε την απόγνωση και την πείνα, αλλά και την αποφασιστικότητα και την αλλαγή. Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα κοινότητας, αυτοενδυνάμωσης και, πάνω από όλα, ελπίδας.
Κυριακή 19 Ιουνίου, 21:30, Σινέ Απόλλων, Αιδηψός
Και τα δικά μας Tips για τη Βόρεια Εύβοια
Κολύμπι στην παραλία Αγίας Άννας
Στην παραλία Αγίας Άννας που είναι από της μεγαλύτερες του νησιού και έχει απρόσκοπτη θέα στον αιγαιοπελαγίτικο ορίζοντα θα πραγματοποιηθούν πολλές από τις δράσεις του Evia Film Project, συνεπώς μη χάσετε την ευκαιρία για βουτιές.
Μάθετε τον τόπο και την ιστορία του μέσα από τα λαογραφικά μουσεία
Και στις τρεις τοποθεσίες του Evia Film Project, Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα, λειτουργούν λαογραφικά μουσεία. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για την παράδοση και τον πολιτιστική κληρονομιά της Βόρειας Εύβοιας.
Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Αιδηψού
Τετάρτη 19:30 -21:30 Σάββατο 19:30 -21:30 Κυριακή 10:30 – 12:30 Κυριακή 19:30 -21:30
Τηλέφωνα: 6939386620 & 6943985241
Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης
Το μουσείο είναι ανοιχτό κάθε μέρα από το πρωί έως το μεσημέρι. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο Σάββατο ή την Κυριακή, και απόγευμα κατόπιν συνεννόησης τηλεφωνικά.
Τηλέφωνο: 2227031335
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής Αγίας Άννας:
Τέταρτη – Παρασκευή – Σάββατο 09:00- 12:00 & 18:00 – 21:00, Κυριακή – Τρίτη – Πέμπτη 08:00 – 14:00
Τηλέφωνο 2227061581
Κάντε φυσικό spa στην παραλία Λουτρών Αιδηψού
Η παραλία των Λουτρών Αιδηψού βρίσκεται στην καρδιά της λουτρόπολης. Εκμεταλλευτείτε τα ιαματικά νερά στο σημείο που βρίσκεται κοντά στις πηγές, στην παραλία του Ε.Ο.Τ.. Extra tip! Ακριβώς από πίσω βρίσκεται ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής η σπηλιά του Σύλλα.
Μπάνιο στους καταρράκτες του ποταμού Σηπιά
Κοντά στη Λίμνη, πλησίον του χωριού Δρυμώνα, δύο καταρράκτες (από τους δεκάδες που διαθέτει το νησί) δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο. Το καλοκαίρι τα νερά είναι τόσο καθαρά που αρκετοί τουρίστες αλλά και ντόπιοι τα απολαμβάνουν κολυμπώντας. Περιοχή κατάλληλη για επισκέψεις και περιπάτους, με ξύλινους πάγκους και καθίσματα από το Δασαρχείο της περιοχής, είναι ο καλύτερος προορισμός για τους λάτρεις της φύσης, ιδανική περιοχή για πικ – νικ και ξεκούραση τις ζεστές μέρες και απογεύματα του καλοκαιριού.

