Είναι κάποιες φορές που η διαδικασία του casting για μερικές ταινίες κρατάει καιρό και τελικά ίσως δεν καταλήξει πουθενά για κάποιους ηθοποιούς, επειδή απλά δεν ικανοποιούνται με τις προσφερόμενες αμοιβές. Αυτό βέβαια είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες ηθοποιούς που είναι γνωστό ότι αμείβονται πολύ λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Η απόφασή τους λοιπόν να εγκαταλείψουν έναν πιθανό ρόλο εξαιτίας της χαμηλής προσφερόμενης αμοιβής μοιάζει ακόμα πιο γενναία ως πράξη.

Ας δούμε ποιες ηθοποιοί έχουν αρνηθεί ρόλους για τον λόγο αυτόν.

Neve Campbell

Η Neve Campell που είναι μια θρυλική φυσιογνωμία των ταινιών Scream, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα συμμετάσχει στο Scream 6 διότι η αμοιβή που της προσφέρθηκε δεν ήταν αυτή που θα ήθελε.

“Ως γυναίκα, χρειάστηκε να εργαστώ πολύ σκληρά για να αποδείξω την αξία μου, ιδιαίτερα όσο αφορά το Scream,” είπε στην δήλωσή της. “Η προσφορά που μου έγινε δεν ανταποκρίνεται στην αξία που έχω φέρει στο franchise. Δυσκολεύτηκα να πάρω μια τέτοια απόφαση. Παρόλα αυτά, είμαι πραγματικά ευγνώμων απέναντι στους φαν μου και στα όσα αυτή η συνεργασία μου προσέφερε τα τελευταία 25 χρόνια.”

Charlize Theron

Όταν η Charlize Theron ανακάλυψε ότι θα πληρωνόταν λιγότερο για τον ρόλο της στην ταινία The Huntsman, απ’ ότι ο συμπρωταγωνιστής της Chris Hemsworth, αποφάσισε να αντιδράσει. Όταν ήρθε η ώρα να διαπραγματευτεί το συμβόλαιό της για το sequel, ζήτησε περισσότερα χρήματα και το στούντιο συμφώνησε.

“Θα πρέπει να τους το παραδεχτώ ότι όταν ζήτησα περισσότερα συμφώνησαν και ίσως αυτό να είναι και το μήνυμα: Ότι απλά πρέπει να επιμένουμε. Και τα κορίτσια εκεί έξω πρέπει να το γνωρίζουν ότι το να είσαι φεμινίστρια δεν σημαίνει ότι μισείς τους άνδρες. Σημαίνει ίσα δικαιώματα. Όταν κάνεις την ίδια δουλειά, θα πρέπει να αμείβεσαι το ίδιο.”

Jessica Chastain

Την ίδια στάση έχει κρατήσει και η Jessica Chastain η οποία έχει δηλώσει ότι έχει απορρίψει ρόλους για τους οποίους δεν της προτάθηκαν τα ίδια χρήματα με τους συμπρωταγωνιστές της. Λέει μάλιστα τα εξής:”Δεν πρόκειται τόσο για τα χρήματα αυτά καθαυτά. Σε μια περίπτωση μάλιστα αναρωτήθηκα αν έκανα το σωστό που απέρριψα μια μεγάλη συνεργασία. Όλοι όμως στο συγκεκριμένο στούντιο έμαθαν για την στάση μου. Αυτό που κάνω λοιπόν είναι ότι αποκτώ μια συγκεκριμένη φήμη: Μην προτείνετε στην Jessica κάτι για το οποίο δεν είστε πρόθυμοι να την πληρώσετε όσο και έναν άνδρα ηθοποιό.”

Octavia Spencer

Η Octavia Spencer ζήτησε περισσότερα χρήματα ως αμοιβή για κάποιον ρόλο επειδή παρακινήθηκε από την Jessica Chastain. Στην περίπτωσή της, η αμοιβή της ήταν χαμηλότερη ακόμα και από αυτήν της συμπρωταγωνίστριάς της Jessica, επειδή είναι έγχρωμη. Οι δυο τους πάλεψαν μαζί και τελικά δικαιώθηκαν για ένα πρότζεκτ στο οποίο δούλεψαν παρέα.

“Την αγαπώ αυτή την γυναίκα διότι τα λέει έξω από τα δόντια” είπε η Octavia σε μια δήλωσή της. “Μου είπε ‘Octavia, θα το παλέψουμε παρέα’ και αυτό κάναμε. Αποτέλεσμα ήταν ότι τελικά πληρωθήκαμε πέντε φορές περισσότερα από όσα ζητήσαμε”.

Sienna Miller

Η Sienna Miller λέει ότι έχει απορρίψει πολλούς ρόλους στην διάρκεια της καριέρας της εξαιτίας της χαμηλής αμοιβής που της προτεινόταν. Της είχε προταθεί μάλιστα ένας ρόλος σε μια παραγωγή στο Broadway, όπου στην σκηνή θα βρισκόταν μόνο εκείνη και ο συμπρωταγωνιστής της. Όταν οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να της δώσουν τα ίδια χρήματα με εκείνον, απλά αρνήθηκε.

Αργότερα στην καριέρα της, ζήτησε περισσότερα χρήματα για την συμμετοχή της στην ταινία 21 Bridges. Το στούντιο αρνήθηκε το αίτημά της και χρειάστηκε να παρέμβει ο συμπρωταγωνιστής της Chadwick Boseman, που πρόσφερε μέρος της δικής του αμοιβής για να ολοκληρωθεί η συνεργασία και να πάρει τα χρήματα που της αναλογούσαν.

Patricia Arquette

Παρότι η Patricia Arquette είχε μιλήσει ανοιχτά για το θέμα των ίσων αμοιβών στην ομιλία αποδοχής του βραβείου Oscar που είχε λάβει, η ίδια λέει ότι χρειάστηκε να αρνηθεί ρόλους εξαιτίας των μικρών αμοιβών που της προσφέρονταν μετά, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου εκείνη και ο συμπρωταγωνιστής της είχαν και οι δύο πάρει Oscar.

Julie Delpy

Η Julie Delpy χρειάστηκε να παλέψει για ίσες αμοιβές για τον ρόλο της στην τριλογία Before. Εξήγησε μάλιστα ότι στην πρώτη ταινία εκείνη έλαβε το ένα δέκατο της αμοιβής του Ethan Hawke. Στην δεύτερη πήρε τα μισά και στην τρίτη απείλησε ότι θα αποχωρήσει από το πρότζεκτ αν δεν πληρωνόταν δίκαια, δηλαδή τα ίδια με εκείνον.

Lauren Cohan

Η Lauren Cohan έπαιζε στο The Walking Dead σχεδόν για μια δεκαετία. Όσο βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την ένατη σεζόν, κατάλαβε ότι ήταν ώρα να αποχωρήσει διότι η προσφορά που δέχτηκε ήταν πολύ χαμηλή οικονομικά. Η ίδια λέει ότι ένοιωσε πραγματική έκπληξη για τον τρόπο που της φέρθηκαν και το πήρε ως ένδειξη ότι ήταν ώρα να διακόψει αυτή την συνεργασία.

Hilary Duff

Όταν η Hilary Duff ήταν έφηβη, η ομάδα της ήταν σε διαπραγματεύσεις για το sequel της ταινίας Lizzie McGuire. Η μητέρα της που είχε αναλάβει τα οικονομικά ζήτησε το bonus των 500,000 δολαρίων που της είχε υποσχεθεί η Disney. Η εταιρία δεν συμφώνησε και η Hilary απέσυρε την συμμετοχή της από κάθε σχετικό μελλοντικό πρότζεκτ.

“Η Disney πίστεψε ότι θα μπορούσε να μας υποχρεώσει με τον σκληρό τρόπο να δεχτούμε την όποια προσφορά τους. Γι’ αυτό και αποχωρήσαμε από το sequel. Δεν έδιναν στην Hilary τον απαιτούμενο σεβασμό” δήλωσε η μητέρα της.

Julianna Margulies

Η πρωταγωνίστρια του The Good Wife, Julianna Margulies, αποχώρησε και εκείνη από το spinoff της σειράς, The Good Fight, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Όπως δήλωσε η ίδια, “Η συμφωνία δεν προχώρησε διότι η CBS δεν ήθελε να την πληρώσει τα χρήματα που ζήτησα.”