Έτσι κι αλλιώς είχαμε αδυναμία στα barbeque και σε οτιδήποτε ετοιμαζόταν πάνω σε ψησταριές στα μπαλκόνια ή στους κήπους μας. Από το περασμένο καλοκαίρι, η μεγάλη μας αυτή η αγάπη άρχισε να γίνεται τάση και φέτος θα δούμε την κορύφωσή της. Δηλαδή; Προετοιμάσου από Ιούνιο να περπατάς στον δρόμο και να βλέπεις καπνούς από ψησταριές και να μυρίζεις τα ψητά που ετοιμάζονται σε αυτές. 

Φυσικά, μαζί με το barbeque έρχονται κι άλλες τάσεις. Αυτές που αφορούν το τι και πώς θα ψήνουμε αυτό το καλοκαίρι. Και εμείς απλά ανυπομονούμε και ετοιμάζουμε από τώρα τα κάρβουνα.  

Αργό ψήσιμο και χαμηλές θερμοκρασίες 

© Kaboompics / Pexels

Τα τελευταία χρόνια το barbeque είχε μπει σε μία φάση τρεξίματος, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας, με τεχνικές και εξοπλισμούς που εγγυούνταν γρήγορο ψήσιμο. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα αλλάζουν και επιστρέφει στις χαλαρές ρίζες του. Αυτό σημαίνει ψησταριές, που επιτρέπουν ψήσιμο σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η τύπου kamado, αλλά και χρήση κάρβουνου ή ροκανιδιών, που θα επιβραδύνουν το σβήσιμο της φωτιάς.  

Vegan barbeque 

© Hulki Okan Tabak / Unsplash

Το vegan lifestyle και οι συνταγές φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα barbeque, με τους χορτοφάγους όχι απλά να μην μένουν εκτός της τάσης, αλλά να αποτελούν μεγάλο μέρος της. Λαχανικά και φρούτα θεωρούνται από τις καλύτερες επιλογές για τις ψησταριές μας αυτό το καλοκαίρι, με τις καλύτερες προτάσεις να είναι το κλασικό καλαμπόκι, η αγαπημένη εναλλακτική των χορτοφάγων, το κουνουπίδι, αλλά και το καρπούζι, που υπόσχονται ότι θα μάς θυμίσει την καπνιστή γεύση που έχουν τα παϊδάκια.  

Διεθνής γαστρονομία 

© sl wong / Pexels

Έχουμε συνηθίσει να ακολουθούμε τα συνηθισμένα μονοπάτια στο barbeque, με παϊδάκια, μπριζόλες, λουκάνικα και μπιφτέκια. Φέτος, όμως, οι τάσεις μάς καλούν να δώσουμε μία ευκαιρία στις barbeque συνήθειες των άλλων χωρών τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και σε επίπεδο τεχνικών. Το κορεάτικο barbeque είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις, με βασικές διαφορές του να είναι το γεγονός ότι τα κρέατα μαγειρεύονται σε λεπτοκομμένα κομμάτια και μαριναρισμένα με μία αλμυρή και γλυκιά σάλτσα, ενώ συχνά περιλαμβάνει μοσχαρίσια γλώσσα, καλαμάρι και τόφου. Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις την αυστραλιανή νόρμα και να ψήσεις αντί για κρέας θαλασσινά, όπως γαρίδες, καραβίδες και αστακό.  

Ψήσιμο στα κάρβουνα 

© Gonzalo Guzman Flores / Unsplash

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι είχαν στραφεί στις ηλεκτρικές ψησταριές και τις ψησταριές υγραερίου. Αυτό τώρα αλλάζει, με το κάρβουνο να κάνει την επιστροφή του και να γίνεται η νούμερο ένα επιλογή. Οι λόγοι είναι δύο. Από τη μία, όπως είπαμε πιο πάνω, δίνει τη δυνατότητα να ψήσουμε το φαγητό πιο αργά. Από την άλλη, μπορεί να του χαρίσει μία καπνιστή αίσθηση, που θα μάς επιτρέψει να απολαύσουμε σε βάθος τη γεύση. 

Προσοχή στην εμφάνιση 

© Alice Pasqual / Unsplash

Ο τελευταίος χρόνος έστρεψε πολλούς στη μαγειρική και στο να δίνουν προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και στην παρουσίαση του φαγητού. Τι σημαίνει αυτό; Τα λαχανικά, για παράδειγμα, δεν είναι πλέον απλά συνοδευτικά, ούτε μία πρόχειρη σαλάτα, και το φαγητό δεν θα πεταχτεί απλά τυχαία σε κάθε πιάτο. Όλα θα τοποθετούνται με προσοχή, θυμίζοντας εστιατορικά πιάτα και με βασική πηγή έμπνευσης τις φωτογραφίες των food bloggers. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!