Αν και δεν ήθελα να πέσω με τίποτα στα κλισέ της καραντίνας, κάπως το έφεραν τα πράγματα και βρέθηκα να γεμίζω την κουζίνα μου με μαγιά, αλεύρια, σοκολάτες και ζάχαρη. Κι όχι μόνο βρέθηκα να μαγειρεύω ασταμάτητα, αλλά και αυτό που έφτιαξα δεν ήταν μακαρόνια με κιμά ή γεμιστά. Κατέληξα να φτιάχνω τα viral food trends της εποχής, τα instagramable πιάτα που κυκλοφορούν εκεί έξω. Ή, μάλλον, τα TikTok-able (αν υπάρχει καν αυτός ο όρος), μιας και τα περισσότερα έγιναν διάσημα σε αυτή την εφαρμογή.  

Αρχικά, η ιδέα ήταν να δοκιμάσω δυο-τρία. Μετά σκέφτηκα να τα κάνω πέντε. Τελικά, μέσα σε τέσσερις μέρες κατέληξα να κάνω εφτά. Άλλα δυσκολότερα και άλλα ευκολότερα. Άλλα χρονοβόρα και άλλα που έγιναν σε μερικά λεπτά. Τα πράγματα πήγαν, πάντως, αρκετά ομαλά ώστε να έχω μία καλή φωτογραφία απ’ όλα και να τα έχω δοκιμάσει χωρίς να πάθω τροφική δηλητηρίαση.  

Egg sandwich σε 3 λεπτά 

Η απόφαση να το δοκιμάσω ήταν συναισθηματική και πρακτική. Έψαχνα τι θα φτιάξω τις επόμενες μέρες, δεν είχα φάει τίποτα όλη μέρα, φαινόταν νόστιμο, είχα όλα τα υλικά που χρειαζόταν και “υποσχόταν” ότι θα γίνει γρήγορα. Και πράγματι έγινε τόσο γρήγορα, ώστε να πιστεύω ότι τελείωσα αρκετά πριν τα τρία λεπτά.  

Ίσως σκεφτείς πως πόσο παραπάνω χρόνο θα μπορούσε να πάρει ένα sandwich. Η εξοικονόμηση χρόνου βρίσκεται σε δύο σημεία. Το ένα είναι ότι αντί να ετοιμάσεις αβγά, ψωμί και τυρί ξεχωριστά, τα κάνεις όλα συγχρόνως. Το άλλο ότι μετά θα έχεις να πλύνεις λιγότερα πράγματα, αφού θα χρησιμοποιήσεις μόνο ένα τηγάνι.  

Review: Τα “3 λεπτά” στον τίτλο της συνταγής δεν ήταν bait, αλλά η πραγματικότητα. Μπορείς πράγματι να το κάνεις τόσο γρήγορα κι όταν δεν είσαι μάγειρας. Επιπλέον, ήταν τρομερά νόστιμο και χορταστικό. Ωστόσο, αν ψάχνεις κάτι να δείχνει εντυπωσιακό στην κάμερα, δεν θα κάνει τη δουλειά.  

Δημητριακά mini cookies 

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Ήμουν ανάμεσα σε αυτό και στα mini pancakes. Κέρδισε αυτό, γιατί μετά από ένα νοητό risk analysis που έκανα, αποφάσισα ότι ήταν πιθανότερο να μην αποτύχει. Μιλάμε εξάλλου για σφιχτή ζύμη, ενώ στην περίπτωση των pancakes το μείγμα είναι ρευστό και υπήρχε ο κίνδυνος να μην καταφέρω ποτέ το σχήμα. Ναι, είμαι δειλή.  

Λόγω έλλειψης χρόνου, απέρριψα κάθε συνταγή που ήθελε να κάνω τα πάντα μόνη από την αρχή. Προτίμησα να πάρω ένα έτοιμο μείγμα για cookies, να προσθέσω απλά ό,τι υλικό χρειαζόταν και να αφοσιωθώ στο σχήμα και το μέγεθος. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαριτωμένο, αλλά και “επικίνδυνο”. Κατέληξα να έχω το μπολ δίπλα μου και να τρώω τα mini cookies σαν πατατάκια. Για να με σώσω το μπολ πασαρίστηκε στο αγόρι μου και τελικά το έβγαλα εντελώς από το σπίτι και το πήγα στη μαμά μου.  

Review: Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετά μεγάλες, ειδικά αν ακολουθήσεις τον δρόμο του έτοιμου μείγματος. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, αλλά είναι λίγο της υπομονής, αφού η ζύμη πρέπει να χωριστεί σε πολλά μικρά μπαλάκια. Βέβαια, αν έχεις κορνέ στο σπίτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό. Όσο για τη γεύση, αν σου αρέσουν γενικά τα cookies, θα σου αρέσουν και τα mini cookies 

Cookie σε κούπα 

Αυτό το viral γλυκό θα γίνει αρκετά εύκολα, γρήγορα και πετυχημένα, αρκεί να μην προσπαθήσεις να αμφισβητήσεις τις οδηγίες της συνταγής όπως εγώ. Με λίγα υλικά, μία κούπα και έναν φούρνο μικροκυμάτων, θα μπορείς να φας το cookie σου περίπου σε ένα λεπτό. Όταν το βγάλεις από τον φούρνο, θα σου φανεί κάπως νωπό και spongy -αν έχεις κάνει mug cake, ξέρεις τι εννοώ-. Έτσι πρέπει να είναι. Αν το αφήσεις λίγο να κρυώσει, θα δεις ότι σιγά σιγά σκληραίνει. Μην περιμένεις, βέβαια, 100% ίδια σύσταση με αυτή ενός συμβατικού cookie.    

Σε περίπτωση που νομίζεις ότι είναι ακόμα ωμό, δεν είναι. Έκανα το ίδιο λάθος, το ξαναέβαλα στον φούρνο μικροκυμάτων και όταν ξεκίνησα να το τρώω, ανακάλυψα ότι είχα καρβουνιάσει το κάτω μισό.  

Review: Γευστικά δεν έχω μία πλήρη άποψη, μιας και όπως είπαμε το μισοέκαψα. Όσο, πάντως, κατάφερα να δοκιμάσω ήταν αρκετά νόστιμο και πράγματι θύμιζε cookie. Το εσωτερικό είναι πιο μπισκοτέ, που είναι το ζητούμενο, αλλά η επιφάνεια είναι πιο νωπή. Ωστόσο, μη φοβάσαι, δεν φαίνεται στις φωτογραφίες.  

Crème brûlée με 3 υλικά 

Κάποτε η crème brûlée ήταν το αγαπημένο μου γλυκό. Είχε, ωστόσο, δύο αρνητικά. Δεν μπορούσα εύκολα να βρω και όπου την έβρισκα φρόντιζαν να “βαράνε” την τιμή της. Με αυτή τη συνταγή, ένιωσα λίγο το σύμπαν να γελάει στα μούτρα μου.  

Τα υλικά είναι πράγματι μόνο τρία. Δεν είναι τρία και μερικά ακόμα βασικά υλικά, όπως συμβαίνει συνήθως σε συνταγές με τέτοιο τίτλο. Είναι τρία και τίποτα δεν είναι δυσεύρετο, ούτε ακριβό. Είναι παγωτό βανίλια, αβγό και ζάχαρη. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να έχεις φλόγιστρο.  

Το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που απλά φέρνει σε crème brûlée. Είναι crème brûlée. Γι’ αυτό εξάλλου και η διαδικασία παρασκευής της δεν ολοκληρώνεται σε δύο λεπτά. Ωστόσο, αν και θέλει τον χρόνο της δεν σου προκαλεί κανένα άγχος, αφού δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι πολύπλοκο.  

Review: Είναι ξεκάθαρα 100% crème brûlée. Οπότε θα σου αρέσει αν γενικά σου αρέσει το συγκεκριμένο γλυκό. Προφανώς, η γεύση της θα είναι πιο “γεμάτη” αν επιλέξεις ένα καλής ποιότητας παγωτό. Η καμένη ζάχαρη είναι το μόνο “επικίνδυνο” σημείο της συνταγής, αφού θέλει μία εγρήγορση. Η καραμέλα βγήκε λίγο παχιά για τα δικά μου γούστα, οπότε αν το ξαναέκανα ίσως κράταγα μόνο το crème και έβγαζα το brûlée. 

@shefshaq

You do NOT need a blow torch. 🔥 #food #foodlover #easyrecipes #quickrecipes #foryou #foryoupage #fyp #baking

♬ original sound – shef shaquille

Συννεφόψωμο 

Το διάσημο πια cloud bread. Στην πραγματικότητα, αν και εξωτερικά θυμίζει ψωμί, μιλάμε για ένα είδος μαρέγκας. Η λέξη “σύννεφο” υπάρχει γιατί η “ψίχα” είναι τόσο αφράτη που το θυμίζει.  

Σε περίπτωση που αποφασίσεις να το δοκιμάσεις πρέπει να σου κάνω κάποιες διευκρινήσεις, που δεν τις έχουν οι συνταγές. Κατ΄ αρχάς, όση ώρα κι αν το ψήνεις, δεν πρόκειται να γίνει αν έχεις τον φούρνο στον αέρα. Χρειάζεται να βάλεις τις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Είναι έτοιμο όχι απλά όταν πάρει χρώμα απ’ έξω, αλλά όταν δεν κολλάει καθόλου. Όταν πλέον πας για τα αποκαλυπτήρια, κόψ’ το στη μέση με τα χέρια σου και όχι με μαχαίρι. Επίσης, οι συνταγές λένε ότι το χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι προαιρετικό, ωστόσο με το λευκό η συννεφένια όψη δεν γράφει το ίδιο καλά στην κάμερα.   

Review: Αν θες κάτι νόστιμο και γλυκό να φας, κάνε κάποια άλλη συνταγή. Το cloud bread είναι ξεκάθαρα κάτι που φτιάχνεις για να το ανεβάσεις στα social media. Είναι αρκετά άνοστο, ενώ αν κυριαρχεί μία γεύση αυτή είναι -όχι με καλό τρόπο- του αβγού. Πράγμα λογικό μιας και κυρίως από αυτό αποτελείται.  

Dalgona coffee 

Στην προηγούμενη καραντίνα, ήταν το μόνο food trend στο οποίο υπέκυψα και το δοκίμασα. Είπα, όμως, τώρα να το ξαναθυμηθώ. Τα υλικά και η διαδικασία του είναι αρκετά απλά. Στιγμιαίος καφές, ζάχαρη και νερό. Τα χτυπάς μέχρι να θυμίσουν σαντιγί. Δεν ξέρω αν κάνω κάτι λάθος, αλλά για κάποιο λόγο καταλήγω κάθε φορά να χτυπάω για ένα δεκάλεπτο. Την πρώτη φορά το έκανα με κουτάλι και το δικαιολόγησα, αλλά τώρα το έκανα με φραπεδιέρα, οπότε δεν ξέρω τι συμβαίνει. 

Κάποια στιγμή απέκτησε την υφή που έπρεπε. Μου “έφυγε”, όμως, τόσο το χέρι μέχρι να γίνει, που δεν νομίζω να το ξαναδοκιμάσω σύντομα. 

Review: Μάλλον φταίει ο καιρός και η εποχή, αλλά την άνοιξη το είχα ευχαριστηθεί περισσότερο. Είναι, πάντως, γευστικό. Ωστόσο, σε δύο περιπτώσεις μάλλον δεν θα σου αρέσει. Η μία είναι αν δεν σου αρέσει γενικά ο καφές, μιας και η “σαντιγί” έχει αρκετά έντονη γεύση και έρχεται πρώτη στο στόμα σου. Η άλλη είναι αν σου αρέσει ο καφές, αλλά δεν σου αρέσουν οι “τύπου” καφέδες που για να τους παραγγείλεις λες πάνω από τρεις λέξεις.  

Garden focaccia 

Αν έπρεπε να διαλέξω τα αγαπημένα μου, τότε θα έλεγα το egg sandwich και αυτό. Θέλει αρκετές ώρες για να ετοιμαστεί, αλλά αξίζει το κάθε λεπτό που θα ξοδέψεις και που θα περιμένεις. Βέβαια, αν και χρονοβόρα, η διαδικασία δεν είναι δύσκολη. Βασίζεται στη λογική παρασκευής οποιουδήποτε ψωμιού, απλά η ζύμη θέλει να την δουλέψεις και να την ξεκουράσεις λίγο παραπάνω.  

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, πάμε στο διασκεδαστικό κομμάτι, αφού την χρησιμοποιείς ως καμβά. Δεν μάς νοιάζει τι προτείνουν οι συνταγές, χρησιμοποίησε όποια υλικά θέλεις και όπως θέλεις, για να δημιουργήσεις το έργο σου. Προσωπικά οι “μπογιές” μου ήταν φρέσκος άνηθος, ξερό θυμάρι, πορτοκαλί πιπεριά, ντοματίνιαbaby σπανάκι και χοντρό αλάτι.    

Αν το αποφασίσεις, σου έχω δύο tips. Οι ξένες συνταγές δεν λένε πού πρέπει να έχεις τον φούρνο και η μία ελληνική δημοφιλής συνταγή που πέτυχα έλεγε να είναι στον αέρα. Το πρόβλημα είναι ότι όσο τον είχα στον αέρα, η focaccia δεν έπαιρνε καθόλου χρώμα. Αυτό άλλαξε μόνο όταν έβαλα τις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Το άλλο tip είναι να έχεις το νου σου στα φρέσκα υλικά που έχεις βάλει, μη τυχόν και μαυρίσουν. Αν δεις ότι προς τα εκεί πηγαίνουν, κάλυψε το ταψί με αλουμινόχαρτο.  

Review: Δεν ξέρω αν φάνηκε από τα παραπάνω, αλλά έναν ενθουσιασμό τον έχω για την garden focaccia. Αν έχεις χρόνο να αφιερώσεις -ή έστω κάποιον να μοιραστείς τη διαδικασία-, στην προτείνω ανεπιφύλακτα. Και τρομερά νόστιμη είναι και φωτογένεια έχει και θα το διασκεδάσεις.