Η DeBose κέρδισε το Oscar δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο “West Side Story” του Steven Spielberg.

Όπως είπε η ίδια στην νικητήρια ομιλία της όταν παρέλαβε το αγαλματίδιο, “Φανταστείτε αυτό το μικρό κοριτσάκι στο πίσω κάθισμα ενός άσπρου Ford Focus. Όταν κοιτάξετε μέσα στα μάτια της, θα δείτε μια ανοιχτά queer έγχρωμη γυναίκα, μια Αφρο-Λατίνα, που βρήκε την δύναμη στην ζωή της μέσω της τέχνης. Και πιστεύω ότι αυτό γιορτάζουμε σήμερα εδώ πέρα.”

“Οπότε, σε όλους αυτούς που αμφισβήτησαν την ταυτότητά σας μέχρι τώρα ή αν εσείς οι ίδιοι νοιώθετε ότι ζείτε στην γκρίζα ζώνη, σας ορκίζομαι το εξής: Υπάρχει πράγματι μια θέση και για εμάς” πρόσθεσε.

Η ιστορία του “West Side Story” έχει να κάνει με την αντιπαλότητα μεταξύ δύο εφηβικών συμμοριών πίσω στην δεκαετία του ’50, μιας λευκής συμμορίας, των Jets και μιας Πορτορικάνικης, των Sharks, όσο οι κοινότητές τους αντιμετωπίζουν τον εκτοπισμό τους κατά την διάρκεια της εξάπλωσης του αστικού ιστού της Νέας Υόρκης. Η έχθρα τους γίνεται ακόμα πιο έντονη, όταν ο Tony, ένα μέλος των Jets, ερωτεύεται την Maria, την μικρότερη αδερφή του αρχηγού των Sharks, Bernardo.

Η Anita,  η κοπέλα του Bernardo και φίλη της Maria είναι Πορτορικανή και ξεχωρίζει για τις ικανότητές της στον χορό αλλά και για την μεγάλη αυτοπεποίθησή της.

Η DeBose, μια ερμηνεύτρια με πολλά ταλέντα, δείχνει τις δυνατότητές της στο θρυλικό μουσικό νούμερο της ταινίας, “America’, που διαδραματίζεται στους Νεοϋορκέζικους δρόμους, ενώ στην συνέχεια, ερμηνεύει το “A Boy Like That” δίπλα Rachel Zegler, που παίζει την Maria.

Όπως είχε πει η ίδια νωρίτερα στο NBC News, “Αυτό που τελικά βλέπουμε στην οθόνη μας είναι η όμορφη εξερεύνηση μιας βαθιάς γυναικείας σχέσης. Είναι άσκημη. Είναι δυνατή. Είναι τρομερά συναισθηματική. Στην πραγματικότητα είναι εκρηκτική και στο τέλος σπαρακτική διότι υπάρχει τόση αγάπη εκεί.”

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια για τον συγκεκριμένο ρόλο στο θρυλικό αυτό μιούζικαλ, είναι ότι για αυτόν κέρδισε Oscar και η πρώτη ηθοποιός που τον ερμήνευσε πίσω στο 1961 όταν το μιούζικαλ μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά, η Rita Moreno. Όταν συνέβη αυτό, η Moreno ήταν η πρώτη Λατίνα ηθοποιός που κέρδιζε αυτόν τον τίτλο.

“Εκείνη σημαίνει τόσα πολλά για εμένα,” είχε πει η DeBose για την Moreno σε πρόσφατη κοινή τους συνέντευξη στο NBC News. ‘Σημαίνει επίσης πολλά για την κοινότητα των Πορτορικανών, την κοινότητα των Λατίνων και την βιομηχανία του θεάματος γενικότερα.”

Με την δική της, ξεχωριστή ερμηνεία της Anita για την νέα γενιά, η DeBose ανοίγει κι αυτή νέους δρόμους για τους ανθρώπους της εποχής μας, καθώς είναι η πρώτη έγχρωμη Λατίνα γυναίκα που παίρνει το βραβείο για την ερμηνεία της. Έχει επίσης μέχρι στιγμής κερδίσει βραβείο Golden Globe και βραβείο BAFTA για τον ίδιο ρόλο.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!