Τα δύο είδη αβγών που συναντάμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή στην λαϊκή της γειτονιάς μας είναι τα άσπρα και τα καφετιά. Ενώ στην μαγειρική δεν υπάρχει καμία εμφανής διαφορά μεταξύ των δύο, τίθεται το ερώτημα αν έχουν διατροφικές διαφορές μεταξύ τους. Αν κάποιο από τα δύο δηλαδή είναι πιο πλούσιο σε συστατικά και πιο υγιεινό για την διατροφή μας. Δεν είναι παράξενο που αναρωτιόμαστε διότι τα καφετιά αβγά είναι συχνά ακριβότερα από τα άσπρα.
Είναι ζήτημα κότας
Τα άσπρα αβγά προέρχονται συνήθως από κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών, ενώ αυτές που έχουν καφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αβγά. Παρά την χρωματική διαφορά όμως, το κέλυφος δεν έχει και πολλά να μας πει για την ποιότητα του αβγού που βρίσκεται μέσα του, καθώς άσπρα και καφετιά αβγά είναι ίδια σε διατροφική αξία. Αυτό που μπορεί να επηρεάζει την ποιότητά τους είναι ο τρόπος που μεγαλώνουν οι κότες, η τροφή που παίρνουν, καθώς και τα επίπεδα του στρες που περνούν εξαιτίας του τρόπου που τις μεταχειρίζονται.
Γιατί υπάρχει διαφορά στην τιμή;
Τα άσπρα αβγά γεννιούνται συνήθως από κότες Leghorn. Είναι μια ράτσα που προσαρμόζεται ευκολότερα στις συνθήκες της εντατικής κτηνοτροφίας και παράγει αβγά με λιγότερη ποσότητα τροφής. Τα καφετιά αβγά γεννιούνται από κότες που χρειάζονται περισσότερο φαγητό κι έτσι αυτό το κόστος μετακυλείται στον καταναλωτή.
Είναι πιο σκληρά τα καφετιά αβγά;
Όχι, το χρώμα του κελύφους του αβγού δεν επηρεάζει την σκληρότητά του. Σκληρότερα κελύφη έχουν τα μικρότερα αβγά και αυτό έχει να κάνει με την ηλικία της κότας. Νεότερες κότες γεννούν μικρότερα σε μέγεθος αβγά με πιο σκληρό κέλυφος. Γι’ αυτό όταν θα βάψετε αβγά για το Πάσχα, φροντίστε να βρείτε μικρά μεγέθη για να μην σας σπάσουν στο βράσιμο.
Είναι τα καφετιά αβγά πιο “φυσικά”;
Υπάρχει επίσης και μια ακόμα παρεξήγηση ότι τα καφετιά αβγά έχουν παραχθεί με τρόπο που τα κάνει “φυσικά”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αβγά ελευθέρας βοσκής είναι συνήθως καφετιά. Επίσης έχουμε εκπαιδευτεί να θεωρούμε πιο φυσικά τα προϊόντα ολικής άλεσης ή το αναποφλοίωτο ρύζι που είναι επίσης καφετιά. Στην πραγματικότητα, το χρώμα των αβγών που προέρχονται από κότες που μεγαλώνουν ελεύθερες σε χωράφια και τρέφονται με καλής ποιότητας τροφή μπορεί να είναι και καφέ και άσπρο.