Όπως ίσως θα έχετε προσέξει, τα ζυμαρικά από αλεύρι οσπρίων είναι μια νέα τάση που κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε όσους επιθυμούν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής και κατά συνέπεια, κερδίζει χώρο στα ράφια των deli μαγαζιών αλλά ακόμα και των σούπερ μάρκετ. Έχουμε λοιπόν δει αρκετές τέτοιες απόπειρες εναλλακτικής χρήσης των οσπρίων με τελευταία το κοφτό μακαρονάκι Πρέκας, από αλεύρι φάβας. Όπως μας είπε ο ίδιος ο εμπνευστής του νέου αυτού προϊόντος χρειάστηκε αρκετές δοκιμές για να καταλήξει στο τελικό αυτό νόστιμο και πραγματικά πρωτότυπο ζυμαρικό.

Ως λάτρεις της φάβας εμείς σκεφτήκαμε ότι θα μας άρεσε να το συνδυάσουμε με κάτι κλασσικό όπως το κρεμμύδι και ακολουθώντας τις παραινέσεις του κατασκευαστή, προτιμήσαμε το κρεμμύδι πίκλες που είναι η νέα μας αγαπημένη εκδοχή του. Το συνδυάσαμε με χταπόδι και ντοματίνια και καταλήξαμε να φτιάξουμε ένα πιάτο που δοξάζει το ελληνικό καλοκαίρι στο έπακρο.
Υλικά 2 άτομα
1 φλυτζάνι κοφτό μακαρονάκι φάβας Πρέκας
2 πλοκάμια χταπόδι γύρω στα 150-200γρ
25 ντοματίνια
Λίγη κάππαρη ξεπλυμένη
3κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
½ φλ. τριμμένο κατσικίσιο τυρί (προαιρετικά)
Για το κρεμμύδι πίκλες:
1 κρεμμύδι μεγάλο
1φλ. νερό
1φλ. Λευκό ξύδι
1κ.γ. κοφτή ζάχαρη
1/2κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το κρεμμύδι κόβοντάς το σε φέτες όχι πολύ λεπτές. Σε ένα σκεύος ενώνουμε το νερό, το ξύδι το αλάτι και την ζάχαρη και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο καυτό μείγμα τις φέτες κρεμμυδιού. Αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες, οπότε καλό θα είναι να το θυμηθούμε αρκετά νωρίτερα από την ώρα φαγητού. Είναι μια τόσο εύκολη παρασκευή, που θα μας πάρει λιγότερο από 5 λεπτά να ολοκληρώσουμε, οπότε δεν είναι πρόβλημα.
Βράζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε νερό με μια κουταλιά κόκκινο ξύδι και κρατάμε στην άκρη.
Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση ή αν είναι μεγάλα, στα τέσσερα. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα ντοματίνια για να μαραθούν. Στραγγίζουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε κι αυτό στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, λίγο πιπέρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι βραστό νερό. Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με την σπάτουλά μας. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 3 με 4 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ακόμα καυτό νερό, αν χρειαστεί ώσπου να μαλακώσουν αλλά να μην παραβράσουν. Στο τέλος προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε μπουκιές και την κάπαρη.
Σερβίρουμε ζεστό με λίγο τριμμένο κατσικίσιο τυρί από πάνω, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη φρέσκια ρίγανη, αν έχουμε.
