Σε όλα τα μέρη του πλανήτη που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα βρίσκει κανείς παραδοσιακά γλυκά που παρασκευάζονται ειδικά για τις μέρες των γιορτών και στολίζουν τις καλές φοντανιέρες και τα γιορτινά σερβίτσια. Τραπέζια στρώνονται με λινά τραπεζομάντιλα, φίλοι και οικογένειες συγκεντρώνονται γύρω τους, ποτήρια τσουγκρίζουν και ευχές ανταλλάσσονται για χαρούμενες γιορτές και καλή χρονιά.
Εντάξει, η εικόνα δεν θα είναι αυτή ακριβώς στις γιορτές του 2020, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παραδοσιακά γλυκά δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους. Ειδικά φέτος, πολλοί είναι οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία που έχουν ήδη βάλει στις βιτρίνες τους μελομακάρονα και δίπλες. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα γιορτινά γλυκά κι άλλων χωρών για να μπούμε στο κλίμα.

Ας ξεκινήσουμε από την γειτονιά μας:

Ιταλία: Panettone

Το Panettone κατάγεται από την περιοχή του Μιλάνου και θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα γλυκά της χώρας. Είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί (όπως υπαινίσσεται και η ετοιμολογία της λέξης) και πολύ αφράτο κέικ με καραμελωμένα φρούτα και σταφίδες.  Χρειάζεται τρία διαφορετικά φουσκώματα για να γίνει έτσι αφράτο και ψηλό. Στην εποχή μας πια θα το βρούμε σκέτο, γεμιστό με κρέμα, σοκολάτα ή κάστανο, καλυμμένο με σοκολατένια ganache, πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς και ότι άλλο μπορεί να γεννήσει η φαντασία των ζαχαροπλαστών και φουρνάρηδων.

Γαλλία:  Buche de Noel 

Ή αλλιώς Κορμός Χριστουγέννων. Ένα γλυκό που θυμίζει την αρχαία Ευρωπαϊκή παράδοση να καίγεται ένα κούτσουρο στο τζάκι -Yule log- για να σηματοδοτήσει το χειμερινό ηλιοστάσιο. Αργότερα η παράδοση αυτή έγινε χριστουγεννιάτικη και το Buche de Noel είναι η γλυκιά του εκδοχή που πρωτοπαρασκευάστηκε τον 19 αιώνα. Φυσικά και έχει πια γίνει διεθνές λόγω και της εικόνας του αλλά και της νοστιμιάς του.
Φτιάχνεται από ένα λεπτό στρώμα παντεσπάνι που τυλίγεται σε ρολό με κρέμα και καλύπτεται με σοκολάτα. Ένα κομμάτι του κόβεται και μπαίνει στο πλάι ώστε να μοιάζει με κομμένο κούτσουρο.

Αγγλία: Christmas pudding

Η διάσημη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι ένα γλυκό που σερβίρεται στα γιορτινά τραπέζια της Αγγλίας, της Ιρλανδίας αλλά και των χωρών όπου έχουν μεταναστεύσει Άγγλοι και Ιρλανδοί. Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό για το οποίο υπάρχει η αρχαία θεωρία ότι πρέπει να περιέχει δεκατρία συστατικά, ένα για τον Χριστό και από ένα για κάθε Απόστολο, ενώ κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να την ανακατώσει τουλάχιστον μια φορά όσο βράζει, με κατεύθυνση από την ανατολή προς την δύση, σε ανάμνηση του ταξιδιού των Τριών Μάγων προς το Θείο Βρέφος. Στην πραγματικότητα αυτό με τα υλικά δεν συμβαίνει διότι σχεδόν το κάθε νοικοκυριό έχει την δική του συνταγή, η οποία περνάει από γενιά σε γενιά για αιώνες και στην οποία φυσικά χρησιμοποιούνται άλλα υλικά με άλλες αναλογίες. Είναι ένα βραστό κέικ στον ατμό (πόσο βρετανικό) με ξερά φρούτα, ψίχουλα ψωμιού και άφθονα μπαχαρικά.  Σερβίρεται συνοδευμένη από πλούσιες κρέμες και ένα ποτήρι μπράντι.

Γερμανία: Lebkuchen

Αυτά είναι διάσημα μπισκότα της χώρας τα οποία ξεκινούν να παρασκευάζονται σε διάφορες εκδοχές τους από την εποχή του Octoberfest και να πωλούνται ακόμα και ως αναμνηστικά στα διάφορα παζάρια. Είναι μια παραλλαγή των Gingerbread μπισκότων και γίνονται σε διάφορα σχέδια, με πιο γνωστά αυτά σε σχήμα καρδιάς. Έχουν ως βάση το μέλι και τα μπαχαρικά.
Αν κάποτε τελειώσει αυτός ο εφιάλτης του Covid και ταξιδέψετε στην Γερμανία στην περίοδο των γιορτών, αναζητήστε τα νόστιμα αυτά παραδοσιακά μπισκότα στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ισπανία: Tortell de Reis

Στην ισπανική περιοχή της Καταλονίας ετοιμάζεται και τρώγεται την ημέρα των Τριών Μάγων ή στα Θεοφάνια αυτό εδώ το κέικ. Είναι συνήθως γεμισμένο με μάρτζιπαν ή μια μαρμελάδα κολοκύθας, ενώ διακοσμείται από ξηρούς καρπούς ή ξηρά φρούτα και γλάσο ζάχαρης. Στο κέντρο του τοποθετείται ένα μικρό χρυσό στέμμα από χαρτόνι. Η παράδοση θέλει το κέικ αυτό να έχει μέσα του ένα φασόλι και μια μικρή φιγούρα ενός από τους τρεις μάγους. Όποιος βρει την φιγούρα στο κομμάτι του παίρνει το στέμμα, ενώ όποιος βρει το φασόλι θα πρέπει να πληρώσει το κέικ την επόμενη χρονιά. Καλό!

Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία: Pavlova

Και οι δυο αυτές χώρες ερίζουν για την πατρότητα της Pavlova. Θεωρείται ότι την πρώτη Πάβλοβα έφτιαξε ο σεφ του ξενοδοχείου Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, όταν η διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα επισκέφτηκε την χώρα κατά την διάρκεια της  περιοδείας της, το 1920. Την ίδια ιστορία έχουν να πουν και οι Αυστραλοί για το συγκεκριμένο γλυκό, οι οποίοι το φτιάχνουν επίσης για τα Χριστούγεννα και το στολίζουν με φρούτα του πάθους και ακτινίδια.
Όπως και να έχει το πράγμα, ο υπόλοιπος κόσμος ευχαριστεί τις δύο χώρες για την Πάβλοβα που φτιάχνεται από ψημένη, τραγανή μαρέγκα, κρέμα και φρούτα. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές της εκεί έξω και είναι βέβαιο ότι θα βρείτε μια να ταιριάζει στην δική μας χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αν θελήσετε να την προσθέσετε στο γιορτινό σας τραπέζι.

Χιλή: Pan de Pasqua

Ναι, ακούγεται παράξενο ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό που έχει την λέξη Πάσχα στο όνομά του, αυτό είναι όμως το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων για την Χιλή και πιθανότατα η συνταγή του έφτασε ως εκεί παρέα με Ιταλούς ή Γερμανούς μετανάστες. Πρόκειται για ένα πλούσιο κέικ με μπαχαρικά που παίρνει την γεύση του από το ρούμι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο. Το απολαμβάνουν παρέα με ένα ειδικό ποτό που ονομάζεται Cola de Mono, «Η ουρά της μαϊμούς» και θυμίζει το eggnog.

Ηνωμένες Πολιτείες: Eggnog, Baked Alaska

Εδώ έχουμε αρκετά επιδόρπια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όπως είναι φυσικό για μια χώρα τόσο μεγάλη. Υπάρχουν ένα σωρό συνταγές για Christmas pudding, Christmas cakes, Pecan Pies κλπ. Θεωρούμε ως πιο χαρακτηριστικό το Eggnog και το Baked Alaska

To Εggnog είναι ένα ποτό που περιέχει γάλα, αυγά, μοσχοκάρυδο και αλκοόλ και η καταγωγή του είναι στην πραγματικότητα βρετανική, τιμάται όμως με μεγάλη ευλάβεια τις γιορτές στην Αμερική και γι’ αυτό και το θεωρούμε περισσότερο αμερικάνικο. Θα το βρούμε σε διάφορες εκδοχές, με μπέρμπον ή κονιάκ ή ρούμι. Με γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος. Όπως όμως και να μας το προσφέρουν η παχιά του υφή και το άρωμα του μοσχοκάρυδου μας μεταφέρουν αυτόματα το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Το Baked Alaska είναι μια επίσης περίεργη ιδέα όπως η ιδέα του να φτιάχνεις ένα κοκτέιλ με γάλα και αυγά. Πρόκειται για ένα παρασκεύασμα από sponge cake ή Christmas pudding, παγωτό και μαρέγκα που ψήνεται σε πολύ δυνατό φούρνο, τόσο ώστε να ψηθεί η μαρέγκα αλλά να μην προλάβει να λιώσει το παγωτό. Μπορεί να το βρείτε και ως Νορβηγική Ομελέτα, (όνομα όχι και τόσο ορεκτικό για γλυκό) ή ακόμα και ως Σιβηρική Ομελέτα. Θεωρητικώς παρασκευάστηκε πρώτη φορά το 1867 για να τιμηθεί η μεταβίβαση της Αλάσκα από την Ρωσική Αυτοκρατορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Μάρτιο του ιδίου έτους.
Δεν θα προσπαθούσα να το φτιάξω στο σπίτι γιατί γνωρίζω ότι δεν θα τα κατάφερνα. Θα ευχηθώ όμως να βρεθώ σύντομα σε θέση να ταξιδέψω όπου θέλω, ακόμα και στην Αλάσκα και να γευτώ όποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό, ποτό ή φαγητό μου γυαλίσει, χωρίς να χρειάζομαι, τεστ, μάσκα, γάντια ή πανοπλία!!!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!