Για χρόνια το σινεμά ήταν χτισμένο πάνω στον άντρα πρωταγωνιστή, με το αρσενικό στο επίκεντρο. Οι γυναίκες ηρωίδες ήταν πολλές και γοητευτικότητατες, αλλά συνήθως πλασμένες με τον άξονα του male gaze, ετεροκαθοριζόμενες από το αφήγημα του κεντρικού ήρωα. Δεν ήταν η Στέλλα τέλος. Ήταν η Στέλλα, η πρώην, νυν, γυναίκα, κόρη, μάνα, σύντροφος, αδερφή του τάδε. Η γυναικείες ιστορίες ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με το κεντρικό αφήγημα του άντρα. Εδώ και κάποια χρόνια τα πράγματα έχουν επιτέλους αρχίσει να αλλάζουν, και βλέπουμε όλο και περισσότερες ταινίες όπου το κεντρικό αφήγημα εκτυλίσσεται γύρω από μια γυναίκα. Μια γυναίκα ούτε πόρνη, ούτε αγία, αλλά πολύπλοκη, γκρι. Πάντα βέβαια υπήρχαν ανάλογες φωτεινές εξαιρέσεις στο σινεμά, ταινίες που ήταν “το κάτι άλλο” για την εποχή τους, και που έθεταν την γυναίκα στο δικό της πλαίσιο και όχι σε αυτό ενός άντρα. Αν τώρα δεν ξέρεις ποια να πρωτοδείς, παρακάτω σου έχουμε βρει κάμποσα φιλμ με γυναίκες πρωταγωνίστριες, δυναμικές, διαφορετικές, γοητευτικές, αποφασισμένες, και αναποφάσιστες. Με γυναίκες που είναι απλά αυτές που είναι. Και για να μην μπερδευτείς, βρήκαμε ποια σου ταιριάζει ανάλογα με το ζώδιό σου. Enjoy!

Κριός / A Fantastic Woman

Οι Κριοί είναι γνωστοί για την δυναμικότητά τους και για την τάση τους να διεκδικούν το δίκαιο. Επομένως αυτή η ταινία σου ταιριάζει γάντι. Η πρωταγωνίστριά, Marina, μια τρανς γυναίκα, χάνει τον σύντροφό της και σε όλη την διάρκεια της ταινίας καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την περιθωριοποίηση της κοινωνίας, θρηνώντας παράλληλα τον άνθρωπό της. Και τα καταφέρνει.


Ταύρος / She’s Gotta Have It

Το She’s Gotta Have It είναι μια ταινία που προωθεί και γιορτάζει την σεξουαλική απελευθέρωση και ενδυνάμωση, με όχημα την δυναμική και ελεύθερη κεντρική ηρωίδα του. Η Nola Darling δεν θέλει μόνο έναν, και δεν θέλει δεσμούς σε ότι αφορά τα γκομενικά της, κάτι που συχνά αισθάνεται και ο Ταύρος που έχει για κυριαρχο πλανήτη του την Αφροδίτη.


Δίδυμος / Venus and Serena

Ως το ζώδιο που αντιπροσωπεύει τα αδέρφια, ο Δίδυμος θα ταυτιστεί σίγουρα με το αφήγημα αυτού του ντοκιμαντέρ. Το Venus and Serena διηγείται την ιστορία των δυο αδερφών σούπεσταρ του τέννις, δείχνοντας τόσο την εξέλιξη όσο και τις διαφορές της κάθεμίας. Αν είσαι δίδυμος σίγουρα η ανταγωνιστική σου φύση θα “ρουφήξει” αυτό το φιλμ μέχρι τέλους.


Καρκίνος / Real Women Have Curves

Αυτή η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενηλικίωσης της πρωταγωνίστριας, μια ιστορία όσο ενδυναμωτική όσο και συγκινητική. Αυτή η διαδρομή απογαλακτισμού μπορεί να φανεί χρήσιμη σαν αφήγημα στους Καρκίνους, και να τους παροτρύνει να απομακρυνθούν από τα εξαρτητικά μοτίβα που συχνά ακολουθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν συναισθηματικά. Παράλληλα, είναι μια ωδή στην αποδοχή του εαυτού, σημαντικό μήνυμα για τους ευαίσθητους Καρκίνους.


Λέων / Whale Rider

Μεγαλωμένη σε μια φυλή παραδοσιακών ηθών, η Pai καλείται να αναλάβει τα ηνία της κοινότητάς της, μετά το χαμό του δίδυμου αδερφού της στην γέννα. Ξεπερνώντας τα πατριαρχικά εμπόδια που έρχονται μπροστά της, καταφέρνει να πάρει τον τίτλο και να γίνει η πρώτη γυναίκα που ηγεί το χωριό της. Σαν Λέοντας, είσαι γεννημένη ηγέτης, οπότε αυτή η ταινία είναι ταμάμ για εσένα.


Παρθένος / Unpregnant

Η Βερόνικα μένει έγκυος και καθώς μένει στο Missouri όπου οι εκτρώσεις είναι παράνομες, ξεκινάει για το New Mexico προκειμένου να κάνει την επέμβαση. Σε όλη της την διαδρομή της συμπαραστέκεται η φίλη της που πηγαίνει μαζί της, και οι δυο τους καταφέρνουν το ακατόρθωτο, κάνοντας στην διάρκεια τον δεσμό τους ακόμα πιο δυνατό. Ως κλασσικός Παρθένος, πάντα καταφέρνεις αυτό που βάζεις στο μυαλό σου, ενώ προσπαθείς και να του δώσεις μια θετική πλευρά, οπότε αυτή η ταινία είναι για σένα.


Ζυγός / Frida

Βασικός παρονομαστής κάθε Ζυγού είναι η αγάπη του για την τέχνη και το ταλέντο του σε μια ή παραπάνω. Παράλληλα, καθώς θέλει πάντα να ισορροπεί τα πράγματα, συχνά δεν κάνει embrace τις εκκεντρικότητές του, ακόμα και αν είναι αυτές που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει. Η ιστορία της Frida, την οποία ακολουθεί το συγκεκριμένο biopic, θα σου δώσει την απαραίτητη έμπνευση να ξεπεράσεις τους δισταγμούς σου, και να αγκαλιάσεις την καλλιτεχνική σου φύση.


Σκορπιός/ Promising Young Woman

Ο Σκορπιός, είναι από τα πιο χαρισματικά αλλά και εκδικητικά ζώδια, ενώ είναι οι πιο πιστοί φίλοι. Ακριβώς σαν την ηρωίδα του Promising Young Woman. Για να μη σου κάνουμε πολλά σπόιλερζ, ας πούμε απλά πως η Cassandra, είναι μια εξαιρετικά έξυπνη γυναίκα, η οποία ωστόσο “ξοδεύει” την ζωή της με σκοπό να εκδικηθεί για τον χαμό της φίλης της. Αν δεν είναι αυτή ταινία για Σκορπιούς, τότε δεν ξέρουμε τι είναι.


Τοξότης / Wonder Woman

Ένας γνήσιος Τοξότης ζει τη ζωή στο κόκκινο, ενώ παράλληλα δεν αντέχει το άδικο. Η Wonder Woman είναι η επιτομή της δυναμικής γυναίκας που παλεύει για το δίκαιο, ενώ και ήρεμη δεν τη λες.


Αιγόκερως / Queen of Katwe

Κάθε Αιγόκερως ξέρει πολύ καλά πως μπορείς να πετύχει ότι βάλεις στο μυαλό σου, αρκεί να δουλέψεις για αυτό. Αυτή η ταινία είναι η αντιπροσώπευση αυτής της πεποίθησης, καθώς βλέπουμε την ιστορία της Phiona Mutesi, που έγινε πρωταθλήτρια σκακιού στα 10 της χρόνια, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Κατακτώντας την κορυφή, παραμένει κοντά στην οικογένειά της και στις αρχές της, άλλο ένα χαρακτηριστικό του Αιγόκερου.


Υδροχόος / Skate Kitchen

Μια ομάδα κοριτσιών παλεύουν κόντρα στα στερεότυπα, και υποστηρίζοντας η μια την άλλη, γίνονται πρωταθλήτριες του skate, ενός ανδροκρατούμενου αθλήματος. Ως Υδροχόος, είσαι ελεύθερο πνεύμα και δεν σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι ταμπέλες, τα πρέπει και τα μη, ενώ παράλληλα οι φιλίες σου είναι πάντα καθοριστικές στην πορεία της ζωής σου. Αυτή η ταινία φτιάχτηκε για σένα.


Ιχθύς / The Runaways

Στα ίδια πλαίσια με την παραπάνω ταινία, το The Runaways μας διηγείται την αληθινή ιστορία μιας από τις πρώτες πανκ γυναικείες μπάντες, δείχνοντας την δύναμη που μπορεί να έχει η γυναικεία φιλία και σύνδεση. Ως το κατεξοχήν μουσικό ζώδιο, και ταυτόχρονα αντιδραστικό πνεύμα, αν είσαι Ιχθύς, κάνε στον εαυτό σου την χάρη και δες αυτή την ταινία.