Τέτοια είναι η συλλογική ψυχολογική πίεση που δεχόμαστε από παντού εδώ και δυο χρόνια, που ο κόσμος ψάχνει για κάποια λύση, κάποια διέξοδο, κυριολεκτικά οπουδήποτε. Ένας λοιπόν από τους τομείς που πλέον δειλά δειλά υπόσχεται με διάφορα προϊόντα ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία μας, είναι η βιομηχανία της ομορφιάς. Ναι, και σε εμάς ακούγεται λίγο out-there, οπότε μείνετε μαζί μας, μπας και καταλάβετε και εσείς (μαζί με εμάς) τι στο καλό μπορεί να σημαίνει αυτό.

Girl Doing Her Facial Skin Care

Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην αγορά διάφορα προϊόντα ομορφιάς τα οποία υπόσχονται ότι μαζί με την δουλειά που πρέπει να κάνουν, μπορούν παράλληλα να μας ανεβάσουν και την διάθεση. Ανάμεσά τους και καλλυντικά περιποίησης δέρματος, όπως κρέμες και serum, τα οποία περιέχουν σκόνη από θεραπευτικούς (για όποιον θεωρεί ότι ισχύει) κρυστάλλους. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την ιδέα; Με τον ίδιο τρόπο που για κάποιους οι κρύσταλλοι σε κοσμήματα ή δίπλα στο κρεβάτι τους, τούς προσφέρουν κάποιου είδους θεραπευτική ενέργεια, το να ενσωματώσεις τους αντίστοιχους κρυστάλλους σε σκόνη μέσα στην εκάστοτε κρέμα ή serum μπορεί να σου φτιάξει για παράδειγμα την διάθεση ή να σε ηρεμήσει, με την εφαρμογή.

Photo Of Assorted Crsytals

Μια ανάλογη δράση έχει θεωρητικά και το μασάζ στο πρόσωπο με κρύσταλλο ροζ χαλαζία. Σύμφωνα με την κοσμετική χημικό, Kelly Dobos, το συγκεκριμένο είδος καλλυντικών δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτική δράση σε ότι αφορά την ψυχολογία, όμως θεωρητικά δεν είναι και επιβλαβές. “Είναι σχεδόν απίθανο πως η χρήση καλλυντικών με κρυστάλλους μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Αν σας χαροποιεί, δοκιμάστε το, μην περιμένετε όμως και θαύματα.”

Close Up Shot of a Gua Sha

Η αλήθεια είναι πως για να νιώσεις κάποια διαφορά στην ψυχολογία σου χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο προϊόν, πρέπει να πιστεύεις στ’ αλήθεια πως θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Τι θέλουμε να πούμε; Καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την θεραπευτική δράση των κρυστάλλων, η μόνη λογική εξήγηση αν κάποιος όντως βλέπει θετικά αποτελέσματα από αυτό, είναι πως συμβαίνει λόγω αυθυποβολής.

Woman in Black Shirt Holding White Towel

Μπορεί λοιπόν όλα τα παραπάνω να συνοδεύονται με επιρρήματα όπως “στο περίπου” και “ανάλογα”, όμως υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την ρουτίνα ομορφιάς μας και την ψυχική μας υγεία με έναν πολύ συγκεκριμένο “χειροπιαστό” τρόπο. Σύμφωνα με τον δερματολόγο και ψυχίατρο Evan Rieder, η ρουτίνα ομορφιάς μας, το να πάρουμε δηλαδή το χρόνο για τον εαυτό μας και να μας φροντίσουμε, αποτελεί μια δραστηριότητα ενσυνειδητότητας (mindfulness), όπως είναι και ο διαλογισμός, η γιόγκα, ή οι συγχρονισμένες αναπνοές. Πάρα πολλές είναι οι έρευνες που με την σειρά τους συνδέουν την καλή ψυχική υγεία με τις mindful ρουτίνες όπως οι παραπάνω, οπότε η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι απλή. Ένα προϊόν ομορφιάς σκέτο δεν μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, ανεξαρτήτως των “μαγικών συστατικών” που μπορεί να έχει. Είναι η διαδικασία της αυτοφροντίδας που έχει τελικά τα θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας. Αν βέβαια κάποιος πιστεύει με κάθε του κύτταρο πως μια κρέμα με ροζ χαλαζία θα του φτιάξει το κέφι, ποιοι είμαστε εμείς που θα του πούμε όχι;

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!