Αν είσαι άνω των 20, οι πιθανότητες λένε πως είχες ήδη μια μακροχρόνια σχέση. Και σε μια τέτοια σχέση, είτε με συγκατοίκηση είτε χωρίς, για τους περισσότερους ισχύει το ίδιο. Κοινός ύπνος. Είτε μέρα παρά μέρα, είτε τρεις φορές την εβδομάδα, είτε στην περίπτωση που συζείς, κάθε μα κάθε βράδυ, ο κοινός ύπνος είναι κάτι που η πλειοψηφία μας στην ενήλικη ζωή έχουμε βιώσει, ωστόσο παραμένει ακόμα ένα θέμα για το οποίο οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι το προτιμούν με σιγουριά, άλλοι το θέλουν με μέτρο και για ορισμένους ο κοινός ύπνος εξαρτάται από τον παρτενέρ. Το σημερινό ερώτημα όμως δεν είναι κατά πόσο αρέσει στον καθένα και γιατί, αλλά μάλλον αν κάνει την ποιότητα του ύπνου μας καλύτερη ή χειρότερη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Dr Greg Potter, που ειδικεύεται στον ύπνο, την διατροφή και τους κιρκαδικούς ρυθμούς, “Για κάποιους ανθρώπους, το να κοιμούνται μαζί μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο τους, χάρη στα θετικά συναισθήματα εγγύτητας και ασφάλειας. Ένα άτομο που νιώθει πιο ήρεμο δίπλα στ@ σύντροφ@ του, πιθανώς να κοιμηθεί πιο γρήγορα και να ξυπνήσει λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα, σε σύγκριση με το να κοιμόταν μόνο του”.

Two Men Cuddling in Bed

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου ένα άτομο νιώθει όλα αυτά τα θετικά αισθήματα απένταντι στο σύντροφό του, και όμως παρατηρεί πως όταν μοιράζεται το κρεβάτι, η ποιότητα ύπνου του χειροτερεύει. Σε αυτή την περίπτωση, ένας από τους λόγους που μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση είναι το “εφέ της πρώτης νύχτας”. Σύμφωνα με τον Dr Potter, “υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται ‘εφέ της πρώτης νύχτας’ και κατά το οποίο το να κοιμάσαι σε ένα άγωνστο μη οικείο περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα συντομότερο και πιο ελαφρύ ύπνο από ότι συνήθως”. Αυτή η κατάσταση συνήθως παρατηρείται, όπως γίνεται ξεκάθαρο και από το όνομα, τον πρώτο καιρό που βγαίνεις με κάποι@ και ακόμα δεν νιώθεις ασφαλής και σίγουρος δίπλα του.  Μπορεί επίσης να προκύψει σε ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί, λόγω κάποιας μεταβολής των συνθηκών ύπνου, όπως αλλαγή κρεβατιού ή μετακόμιση. Αυτή η αλλαγή θέτει τον εγκέφαλο σε επιφυλακή, καθώς δεν αναγνωρίζει τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και ως εκ τούτου αυτομάτως δεν νιώθει ασφάλεια να πέσει σε βαθύ ύπνο σε περίπτωση που κάτι συμβεί.

Woman Sleeping

Όσο για ζευγάρια τα οποία βρίσκονται σε μια μακροχρόνια σχέση και δεν έχουν αλλάξει τίποτα σε σχέση με  τρόπο που κοιμούνται, ένας λόγος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου τους είναι η μεταξύ τους κατάσταση. “Να περνάτε μια δύσκολη φάση με τον σύντροφό σου, τότε είναι πιθανό η παρουσία του να σου δημιουργεί στρες (υποσυνείδητα) με αποτέλεσμα να νιώθεις στην τσίτα όταν βρίσκεσαι δίπλα του”, εξηγεί ο Dr Potter.

Πέρα ωστόσο από τους ψυχολογικούς παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τον ύπνο σου, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι. Μεταξύ άλλων, οι μεταμεσονύκτιες κινήσεις και ο θόρυβος που μπορεί να κάνει ο σύντροφός σου, ή ακόμα και το ξυπνητήρι του που χτυπάει νωρίτερα από το δικό σου, είναι αρκετά για να αναστατώσουν τον ύπνο σου, ειδικά αν κοιμάσαι ελαφριά και από την φύση σου. Κάτι ακόμα που μπορεί να παίξει ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σου είναι και η θερμοκρασία κάτω από τα σκεπάσματα, την οποία ένα δεύτερο σώμα σίγουρα θα αυξήσει.

A Couple Lying on the Bed

Σαν τελικό συμπέρασμα, ναι ο ύπνος σου επηρεάζεται σίγουρα όταν μοιράζεσαι το κρεβάτι σου με έναν ακόμα άνθρωπο. Το αν θα είναι καλύτερος ή χειρότερος δεν είναι κάτι σταθερό, όμως αν θέλουμε να δώσουμε μια γενική κατεύθυνση, η ποιότητα της σχέσης σου με τον σύντροφό σου είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει και την ποιότητα του ύπνου σου.