Υπάρχουν πιθανά κάποια σημεία στο πρόσωπό σου στα οποία εμφανίζονται τα ίδια σπυράκια κάθε μήνα για να ειδοποιήσουν ότι είναι ώρα να έρθει η περίοδός σου. Μπορεί να είναι στην περιοχή της μύτης, μπορεί στο σαγόνι, τα σπυράκια αυτά φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο σημείο του προσώπου. Κοκκινίζουν, καίνε και είναι πολύ αντιπαθητικά από μόνα τους, χωρίς καν να έρθουν τα υπόλοιπα συμπτώματα της περιόδου μας, όπως οι κράμπες και η επιθυμία για ζάχαρη ή παυσίπονα.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τα μηνιαία αυτά σπυράκια που τα εξηγούν με βάση την διατροφή, τον τρόπο που κοιμόμαστε, τον ιδρώτα, τις ορμόνες, ακόμα και την περιβαλλοντική μόλυνση. Τι λένε όμως οι ειδικοί; Γιατί βγαίνουν πάντα στο ίδιο σημείο τα καταραμένα και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Υπάρχουν λοιπόν τρεις βασικοί λόγοι:

Δερματικές βλάβες

Όπως εξηγεί η δερματολόγος Dr Qian Xu, “κάποιες περιοχές είναι πιο επιρρεπείς στα σπυράκια γιατί έχουν περισσότερους πόρους και ιδρωτοποιούς αδένες, όπως η ζώνη Τ του προσώπου μας. Κάποιοι μπορεί να βγάζουν σπυράκια από τις μάσκες, οπότε τα βλέπουν να ανθίζουν στο κάτω μέρος του προσώπου, ενώ τα σπυράκια λόγω ορμονών, τείνουν να εμφανίζονται στο σαγόνι και τα μάγουλα. Αν δεν επουλωθούν σωστά, η φλεγμονή του δέρματος παραμένει κι έτσι είναι πιθανότερο να βγάλουμε ξανά σπυράκι στο ίδιο σημείο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να βρίσκουμε το γιατί βγάζουμε σπυράκια. Αν δεν το κάνουμε, αυτά θα συνεχίζουν να εμφανίζονται με αποτέλεσμα να αφήσουν τελικά ουλή στο δέρμα.”

Αγγίζουμε ασυναίσθητα το πρόσωπο

Ξέρουμε καλά ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και τα επίμονα αυτά μηνιαία σπυράκια μας δίνουν άλλο ένα κίνητρο για να μην το κάνουμε.

“Πολλοί άνθρωποι αγγίζουν διαρκώς το πρόσωπό τους χωρίς να το καταλαβαίνουν καν. Τα χέρια μας όμως είναι γεμάτα βακτήρια που μεταφέρονται με το άγγιγμα στην επιδερμίδα του προσώπου.” λέει η Dr Xu.

“Όταν το δέρμα μας είναι υγιές και η λειτουργία προστασίας του δεν έχει διαταραχθεί, τότε δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που κάνουν όμως οι περισσότεροι είναι ότι τείνουν να αγγίζουν περισσότερο τα σημεία στα οποία υπάρχουν σπυράκια. Οι περιοχές αυτές έχουν ήδη μια φλεγμονή, που σημαίνει ότι είναι επιρρεπείς στο να ξαναβγάλουν στίγματα και σπυράκια. Με αυτόν τον τρόπο τα σπυράκια που έρχονται και ξανάρχονται οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή και ουλές.”

Ορμονικές αλλαγές

“Οι ορμόνες και η κληρονομικότητα παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν την κατανομή των ιδρωτοποιών αδένων και το πόσο ενεργοί είναι. Είναι πολύ συνηθισμένο να ξεκινήσει η ακμή εξαιτίας της εφηβείας. Οι ορμόνες τείνουν να κάνουν τους σμηγματογόνους αδένες πιο ενεργούς. Αυτό, συνδυασμένο με το γεγονός ότι οι έφηβοι δεν έχουν συνήθως μια καλή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου, μπορεί να κάνει τους πόρους να φράξουν και να φλεγμαίνουν με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μεγάλα σπυριά γεμάτα πύον” λέει η γιατρός.

“Για πολλές γυναίκες, η εμφάνιση των σπυριών αυτών σχετίζεται με τον κύκλο τους και είναι επίσης ορμονοεξαρτώμενη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μεγαλύτερες γυναίκες που κάνουν ορμονοθεραπείες.”

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να θεραπεύσουμε αυτά τα σπυράκια;

Όπως λέει η γιατρός, “το δέρμα που υποφέρει από σπυράκια που έρχονται ξανά και ξανά μπορεί να αποκτήσει φλεγμονή και να πάθει πιο μόνιμες βλάβες με τον καιρό, που δυστυχώς οδηγούν σε περισσότερα σπυράκια. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το δέρμα σας, είναι να βάλετε περισσότερα αντιοξειδωτικά στην ζωή σας όπως οι βιταμίνες Cκαι Ε για να βοηθήσετε την διαδικασία της επούλωσης και φυσικά να φοράτε αντιηλιακή κρέμα κάθε μέρα.

Αν έχετε φραγμένους πόρους, είναι καλό να κάνετε συστηματικά απολέπιση με προϊόντα που να ταιριάζουν στο δέρμα σας για να αδειάσετε τους πόρους και να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα που μπορούν να κάνουν τα σπυράκια να ξανάρθουν.

Για τα ενεργά σπυράκια, καλό είναι να τους βάζουμε ένα ειδικό αυτοκόλλητο επίθεμα, τόσο για να πολεμήσουμε την φλεγμονή, όσο και για να αποφύγουμε να το αγγίζουμε διαρκώς.