Πολλά είναι τα κομμάτια της ζωής μας τα οποία ένα ψυχολογικό τραύμα μπορεί να επηρεάσει. Από τις σχέσεις μας και τον τρόπο που σχετιζόμαστε, μέχρι την δουλειά μας, ως και την μετέπειτα πορεία μας ως (ενδεχόμενοι) γονείς. Στην πραγματικότητα, τα πιο δύσκολα βιώματά μας αγγίζουν δυνητικά κάθε πλευρά τησ ζωής μας, λίγο ή πολύ. Ένα κομμάτι ωστόσο που δύσκολα κάποιος θα φανταζόταν πως μπαίνει στην συζήτηση και μπορεί και αυτό να επηρεαστεί από ένα τραύμα του παρελθόντος, είναι η σεξουαλική μας ζωή.

Στην πραγματικότητα, έχοντας υπ’οψη μας πως τα τραύματα βρίσκονται καλά κρυμένα στο υποσυνείδητό μας, και πως παράλληλα η σχέση μας με το σεξ είναι κατά βάση ενστικτώδης και υποσυνείδητη, το να συνδέονται αυτά τα δυο άρρηκτα είναι το μόνο λογικό. Καθώς ωστόσο τόσο οι δυσκολίες της παιδικής ηλικίας, όσο και το σεξ, είναι δυο θέματα που δύσκολα οι άνθρωποι συζητούν, ακόμα και με την πρόοδο που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, αυτή η σύνδεση είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν έχει γίνει γνωστή στους περισσότερους. Πάμε λοιπόν να δούμε πως συνδέονται αυτά τα δυο και πως μπορείς να καταλάβεις τα σημάδια στην δική σου προσωπική εμπειρία.

 A Couple Spending Time Together in Bed

Πριν ωστόσο φτάσουμε εκεί, καλό είναι να τονίσουμε κάτι πολύ πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει βιώσει κάποιου είδους τραύμα στην ζωή του, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Είτε είχες μια ειδυλιακή παιδική ηλικία, είτε μια πολύ δύσκολη, έρευνες δείχνουν πως είναι σχεδόν απίθανο να έχεις ξεφύγει από κάποιο τραυματικό βίωμα, καθώς είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Αυτό συνεπώς σημαίνει πως ό,τι πούμε παρακάτω αφορά τους περισσότερους.

Κάτι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί (αν και αυτονόητο), δεν είναι απαραίτητο το τραύμα κάποιου να είναι σεξουαλικής φύσης για να επηρεάζει την σεξουαλική του ζωή. Αντιθέτως αυτό μπορεί να γίνει με κάθε είδους ψυχολογική πληγή.

Cuddling Women Sitting on a Bed

 

Σύμφωνα λοιπόν με την ειδικό Monica Yates , “Ο λόγος που το τραύμα μπορεί να έχει τέτοιο αποτύπωμα στην σεξουαλική μας ζωή, έχει να κάνει με το σώμα μας θυμάται αυτή την “πληγή” και έτσι ενστικτωδώς σε αποτρέπει από το να είσαι ανοιχτός και ευάλωτος (σαν μηχανισμός άμυνας), κάτι που είναι απαραίτητο για μια υγιή  ρομαντική σχέση.” Συνεχίζοντας, εξηγεί, “Μέρος του να κάνεις σεξ – ή έστω καλό σεξ- έχει να κάνει με το να αφεθείς. Και το αφήνεις τον έλεγχο μπορεί στο μυαλό σου να συνδέεται με κάτι επικίνδυνο, λόγω του τραύματος του παρελθόντος.”

Το θέμα είναι πώς θα αναγνωρίσεις αν συμβαίνει και σε σένα. Παρακάτω ακολουθούν πέντε σημάδια που σύμφωνα με την Σύμβουλο Ruth Micallef συνδέονται με την παραπάνω κατάσταση.

A Romantic Couple Kissing

1. “Το να έχεις την ανάγκη να είσαι ‘performative’, και να κάνεις φόκους αποκλειστικά στον (ή στους) ερωτικό σου παρτενέρ και να γίνεσαι ‘υποτακτικ@’ γιατί αλλιώς νιώθεις πως θα σε απορρίψουν”.

2. “Το να μην αισθάνεσαι αρκετά καλ@ ή αρκετά ελκυστικ@, και σε πολύ τραβηγμένες περιπτώσεις, να προχωράς σε πλαστικές επεμβάσεις, ώστε να γίνεις ΄πιο σέξυ’.

3. “Το να εμπλέκεσαι σε πολύ ριψοκίνδυνες ερωτικές συνευρέσεις, που αφού ολοκληρωθούν, σε κάνουν να μη νιώθεις τόσο καλά. Κάτι που συμβαίνει γιατί υποσυνείδητα ξέρεις πως δεν τίμησες το σώμα σου ή δεν αισθάνεσαι συνδεδεμέν@ με αυτό.”

4. “Το να απατάς συστηματικά τους συντρόφους σου, σαν έναν τρόπο να αποκοπείς συναισθηματικά από αυτούς, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σε τρομάζει η δέσμευση. Αυτό μπορεί να προέρχεται από μια δύσκολη σχέση σου με τους πρώτους σου φροντιστές (γονείς, οικογένεια), ή από μια κακή εμπειρία με έναν πρώην σύντροφ0”.

A Sweet Young Couple Hugging

 

Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, δεν είναι ακριβώς και τόσο μεγάλη υπόθεση, δεν είναι κάτι το τόσο σοβαρό σε ότι αφορά την ψυχική σου υγεία. Είναι ωστόσο κάτι που σε εμποδίζει από το να χαρείς αληθινά την σεξουαλική σου ζωή, κάτι που δεν είναι μικρό πράγμα. Σε περίπτωση λοιπόν που θέλεις να το αλλάξεις αυτό, προτείνουμε όπως πάντα την πιο ουσιαστική λύση, να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!