Αυτό μπορεί να ενδιαφέρει όσους ροχαλίζουν και κοιμούνται άσκημα.

Αν είσαι από εκείνους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν γιατί ροχαλίζουν ή δεν καταφέρνουν να χαλαρώσουν, μεγάλη είναι η πιθανότητα αυτό να οφείλεται σε κακή αναπνοή. Συγκεκριμένα, μπορεί να αναπνέεις από το στόμα, πράγμα που οδηγεί σε ξερό στόμα, κακή αναπνοή και φυσικά ροχαλητό. Η αναπνοή από την μύτη είναι μια καλή λύση και οι γιατροί την προωθούν, ένα viral βίντεο από το TikTok όμως, μας προτείνει κάτι αρκετά παράξενο, που όπως ισχυρίζεται η δημιουργός του, έχει κάνει θαύματα για εκείνη.

Ποια είναι και τι προτείνει;

Είναι η δημιουργός περιεχομένου @lexfiish που ασχολείται κυρίως με την άσκηση και την ευζωία και το σχετικό βίντεο της έχει 4.3 εκατομμύρια views μέχρι στιγμής. Σε αυτό δείχνει ότι πριν πέσει για ύπνο, κολλάει τα χείλια της μεταξύ τους με ταινία, ώστε να αναγκαστεί στην διάρκεια της νύχτας να αναπνέει μόνο από το στόμα. Ισχυρίζεται ότι όσοι το κάνουν θα “έχουν τον πιο βαθύ ύπνο της ζωής τους”. Όπως προτείνει η ίδια, “Δοκιμάστε να κολλήσετε τα χείλια σας πριν πάτε για ύπνο. Κοιμηθείτε έτσι. Αυτό σας αναγκάζει να αναπνέετε από την μύτη όλο το βράδυ. Θα αρχίσετε να έχετε τον πιο βαθύ ύπνο της ζωής σας. Είναι λίγο άβολο στην αρχή και θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή ώσπου να το συνηθίσετε. Δοκιμάστε το όμως κι εγώ θα σας εξηγήσω καλύτερα την τεχνική αν σας ενδιαφέρει.”

@lexfiish

have you tried? #mouthtaping #mouthbreathing #breathe #wellnesstips #wellnesshacks #stitchthis #eveningroutine #wellness #sleeptips

♬ Dreamy – Elijah Lee

Η ανάρτηση αυτή είχε διάφορα σχόλια με μερικούς να λένε ότι τους βοήθησε, ενώ άλλοι είπαν ότι επειδή έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους γενικότερα μπορεί να τους στείλει στον “βαθύτερο ύπνο όλων”.

Είναι λοιπόν ασφαλής αυτή η μέθοδος;

Όπως λέει η ψυχολόγος και νευρολόγος Dr Lindsay Browning, η αναπνοή από την μύτη είναι προτιμότερη από την αναπνοή από το στόμα. Όσοι αναπνέουν από το στόμα το κάνουν γιατί συνήθως έχουν προβλήματα με την μύτη τους και είναι πιθανά μπλοκαρισμένοι οι αεραγωγοί τους. Η αναπνοή από την μύτη λοιπόν, μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα και να ξυπνήσουμε πιο φρέσκοι, το να κολλήσουμε τα χείλη μας δεν είναι σίγουρα κάτι ακίνδυνο. Πρώτα πρώτα, δεν είναι επιστημονικά αποδεδιγμένο ότι βοηθάει, χώρια που η ίδια η ταινία, όσο καλή και να είναι, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στην περιοχή των χειλιών, ερεθισμό και πόνο όταν την ξεκολλάμε.

Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος είναι ότι μπορεί να έχετε κάποιο ρινικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να υποφέρετε στην διάρκεια του ύπνου σας καθώς θα δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να το δοκιμάσετε, καλό θα είναι να το κάνετε στην διάρκεια της μέρας, όσο είστε ξύπνιοι για να διαπιστώσετε αν σας ενοχλεί.”

Όπως λέει η Dr Browning, αν έχουμε προβλήματα ύπνου και ροχαλίζουμε, καλό θα είναι να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε στάση ύπνου. Αν είμαστε ανάσκελα τα πράγματα επιδεινώνονται. Στο πλάι ίσως δούμε την ανακούφιση που επιθυμούμε. Επίσης, καλό θα είναι να συζητήσουμε το πρόβλημα με τον γιατρό μας πρώτα πριν κάνουμε οποιαδήποτε τροποποίηση τέτοιου είδους, όπως το κόλλημα των χειλιών.  Ίσως να μας βοηθήσουν οι ρινικές ταινίες που υπάρχουν στα φαρμακεία.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!