Μπορεί να είσαι ΟΚ, μπορεί να δυσκολευτείς κιόλας.

Η αφαίρεση των δοντιών που ονομάζονται φρονιμίτες δεν είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να χρειαστεί να τους βγάλεις, μπορεί και να ζήσεις όλη σου την ζωή χωρίς να σε ενοχλήσουν ποτέ. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν ένα χάος μέσα στο στόμα σου και να σου αλλάξουν κανονικά τα φώτα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί οδοντίατροι συνιστούν την αφαίρεσή τους έτσι κι αλλιώς, μιας και ως δόντια, είναι μάλλον άχρηστα από ότι λένε.

Γιατί είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους σε κάποιους ανθρώπους;

Οι φρονιμίτες, τα δόντια αυτά που εμφανίζονται κάποια στιγμή στο στόμα μας κάπου εκεί γύρω στο τέλος της εφηβείας ή στα είκοσι μας, δεν είναι δόντια απαραίτητα για την μάσηση και επίσης δεν βγαίνουν σε όλους μας. Βγαίνουν δύο στην επάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω, πίσω πίσω, μετά τους τραπεζίτες που ήδη έχουμε και θα τους καταλάβεις από τον πόνο που προκαλούν όταν εμφανίζονται, σκίζοντας τα ούλα.

Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που η εμφάνισή τους εμποδίζεται από τα διπλανά δόντια διότι δεν υπάρχει ο ανάλογος χώρος για να βγουν, λέει η Mayo Clinic. Μπορεί επίσης να βγαίνουν σε γωνία ή εντελώς πλαγιαστοί και έτσι παγιδεύονται και δεν καταφέρνουν να προβάλλουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως πόνος, κύστες ή ακόμα και βλάβες στα διπλανά δόντια.

Αν η κατάστασή τους είναι τέτοια, τότε είναι δύσκολο να τους καθαρίσουμε σωστά, πράγμα που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα. Ο πόνος μάλιστα μπορεί να είναι τόσο ισχυρός που να μην μας επιτρέπει να ανοίγουμε με άνεση το στόμα μας. Αν λοιπόν έχουμε την ατυχία να πάθουμε κάποια τέτοια φλεγμονή από τους φρονιμίτες μας, τότε τα δόντια αυτά πρέπει να αφαιρεθούν, λένε οι γιατροί. Τονίζουν μάλιστα ότι αυτό θα είναι καλύτερο να γίνει σε νεαρή ηλικία και όχι σε μεγαλύτερη.

Πώς αποφασίζεται η αφαίρεσή τους;

Για να αφαιρεθούν ένας ή περισσότεροι φρονιμίτες, θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν οδοντίατρο ειδικευμένο σε αυτήν την επέμβαση. Εκείνος θα σου ζητήσει μια πανοραμική ακτινογραφία του στόματός σου για να δει την θέση τους και τα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζουν. Θα σου εξηγήσει τα επόμενα στάδια της επιχείρησης αυτής και θα σε κατευθύνει ανάλογα. Φυσικά δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε όλους τους φρονιμίτες μας μονομιάς, διότι θα δυσκολευτούμε πολύ στην μάσηση μετά την επέμβαση. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον την μία πλευρά του στόματος για να μασάμε. Μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας αμέσως μετά την επέμβαση και δεν θα χρειαστούμε νοσηλεία.

Καλό θα είναι όμως να έχουμε κάποιον μαζί μας για να μας γυρίσει στο σπίτι, γιατί λίγο η αναισθησία, λίγο ο πόνος, λίγο η ταλαιπωρία, μια στοιχειώδη υποστήριξη θα την χρειαστούμε. Φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού μας για τις επόμενες μέρες μετά την επέμβαση και να πάρουμε σωστά τα φάρμακα που πιθανό να μας γράψει.

 

Πως ακριβώς γίνεται η αφαίρεση;

Πρώτα πρώτα, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα αναισθητικό για να ναρκώσει την περιοχή του δοντιού που θα αφαιρέσει. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αίσθηση της συγκεκριμένης περιοχής για να μπορέσουμε να μείνουμε ήρεμοι και να αφήσουμε τον γιατρό να εργαστεί. Εκείνος θα ανοίξει τα ούλα και θα αφαιρέσει το δόντι ολόκληρο ή θα το χωρίσει σε τμήματα για να το βγάλει ευκολότερα. Μετά την επέμβαση πιθανά να χρειαστούν ράμματα, ενώ θα τοποθετηθεί γάζα πάνω στην πληγή, λέει η Mayo Clinic. Αυτό βοηθάει στην πήξη του αίματος και στην πιο γρήγορη επούλωση της πληγής.

Πώς θα μοιάζουν οι επόμενες μέρες μετά την αφαίρεση;

Μετά την αφαίρεση ενός ή περισσότερων δοντιών, οι γιατροί συστήνουν να το πάρουμε κάπως μαλακά το πράγμα. Δεν θα είμαστε του θανατά, αλλά καλό είναι να δώσουμε στον εαυτό μας τουλάχιστον μια δυο μέρες περιθώριο ανάρρωσης. Φυσικά και θα υπάρχει πόνος. Άλλοι άνθρωποι έχουν λιγότερο πόνο και άλλοι περισσότερο, πράγμα που εξαρτάται από την δυσκολία της επέμβασης ή από το αν έχουμε αφαιρέσει περισσότερα από ένα δόντια.

Ο γιατρός μας σίγουρα θα μας έχει συστήσει κάποια παυσίπονα για να μειωθεί ο πόνος. Θα πονάνε επίσης τα ούλα μας εκεί όπου υπήρχε το δόντι για περίπου μία εβδομάδα, λένε οι ειδικοί, αν όμως δεν έχουμε επιπλοκές, ο πόνος θα υποχωρήσει σε περίπου μία εβδομάδα.

Είναι επίσης πιθανό να δούμε αίμα την πρώτη μέρα μετά την αφαίρεση του δοντιού. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι να αποφεύγουμε να φτύνουμε συχνά για να μην βγάλουμε το πηγμένο αίμα από την πληγή. Θα χρειαστεί επίσης να αλλάξουμε την γάζα που μας έβαλε ο γιατρός, αλλά θα το κάνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ίσως να έχουμε κάποιο πρήξιμο στο πρόσωπο, στο μάγουλο που έγινε η επέμβαση, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό μετά την ταλαιπωρία που υπέστη η περιοχή. Θα ξεπρηστούμε σε δυο τρεις μέρες.

Δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειές μετά την αφαίρεση του δοντιού. Αντίθετα θα πρέπει να ξεκουραστούμε για το υπόλοιπο της μέρας και να μην κάνουμε κινήσεις που θα προκαλέσουν την αφαίρεση του πηγμένου αίματος από την πληγή μας, όπως το σκύψιμο. Εννοείται ότι θα πρέπει να αποφύγουμε την γυμναστική για δυο τρεις μέρες.

Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, καθόλου αλκοόλ, καφεϊνούχα ροφήματα, τσάγια ή οποιοδήποτε ζεστό για τις πρώτες 24 ώρες.

Θα πρέπει να τρώμε μαλακές τροφές όπως γιαούρτι ή κρύες σούπες για τις πρώτες 24 ώρες και να αποφύγουμε σκληρά, πικάντικα ή καυτά φαγητά που μπορεί να μπουν μέσα στην πληγή και να μείνουν εκεί, προκαλώντας ερεθισμό.

Επίσης δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας για τις πρώτες 24 ώρες, αλλά ξεπλένουμε μαλακά, φτύνουμε το ίδιο μαλακά, δεν ρουφάμε την πληγή και χρησιμοποιούμε ένα στοματικό διάλυμα. Όταν αρχίσουμε να βουρτσίζουμε το κάνουμε πολύ προσεκτικά για να μην ερεθίσουμε το χειρουργημένο σημείο.

Το αλατόνερο μπορεί να μας βοηθήσει. Όταν θα έχουν περάσει 24 ώρες, μπορούμε να ξεπλύνουμε το στόμα μας με χλιαρό αλατόνερο κάθε δύο ώρες και μετά από κάθε γεύμα για μια εβδομάδα.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα. Οι καπνιστές παίρνουν την οδηγία να αποφύγουν το κάπνισμα για 72 ώρες μετά την επέμβαση γιατί αυτό καθυστερεί την επούλωση του τραύματος και αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Αν έχεις ράμματα, θα φύγουν από μόνα τους σε μερικές εβδομάδες ή μπορεί να χρειαστεί να τα αφαιρέσει ο γιατρός κάποια στιγμή αργότερα.

Αν υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου άμεσα για να αποφασίσει εκείνος πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.