Σας έχουμε μιλήσει για τα ωφέλη της ψυχοθεραπείας, σας έχουμε δώσει όλα τα τιπς για να βρείτε τον σωστό ψυχολόγο, σας έχουμε αναλύσει τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις για την ψυχανάλυση. Γενικά εμείς εδώ πιστεύουμε πάρα πολύ στη δύναμη της ψυχοθεραπείας, και προσπαθούμε όσο μπορούμε να σας δίνουμε τα φώτα μας, σύμφωνα πάντα με τις γνώμες των ειδικών, προκειμένου να βοηθηθεί όποιος το έχει ανάγκη. Εδώ από κάτω λοιπόν θα σας μιλήσουμε για το επόμενο βήμα, και πιο συγκεκριμένα, για το πώς θα κάνεις την εμπειρία σου με την ψυχοθεραπεία όσο πιο αποτελεσματική γίνεται ώστε κάθε συνεδρία να σου προσφέρει τα περισσότερα που μπορεί.

Πήγαινε προετοιμασμέν@

Πολλές φορές, ειδικά όταν είσαι στις πρώτες συνεδρίες και δεν έχεις μιλήσει ακόμα για “τα πάντα” με τον ψυχολόγο σου, μπορεί να αναλωθείς σε ένα μόνο πράγμα που σε απασχολεί, να χάσεις την αίσθηση του χρόνου και το session να φτάσει στο τέλος του χωρίς να έχεις προλάβει να αναφέρεις και τα άλλα δυο-τρια θεματάκια που σε προβληματίζουν. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται στη θέση του θεραπευόμενου, συχνά μπορεί να “χαωθεί” από τα έντονα συναισθήματα και να μην μπορεί να βάλει ένα στοπ, παρ’ ότι το θέμα συζήτησης έχει κάπως λυθεί. Σε αυτό υπάρχει μια πολύ εύκολη λύση. Πριν πας στον ψυχολόγο σου, ετοίμασε μια λίστα με 2-3 θέματα τα οποία θες να συζητήσεις (μην βάλεις παραπάνω γιατί αντικειμενικά δεν θα προλάβεις), και πριν ξεκινήσετε την συνεδρία, ενημέρωσε τ@ για τα όσα θα ήθελες να αναλύσεις στην εν λόγω συνάντηση. Ο θεραπευτής σου, ως ειδικός, θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα να κρατήσει στο νου του αυτά που θες να συζητήσεις, και με διαύγεια να σε κατευθύνει έτσι ώστε να προλάβετε να μιλήσετε για όλα.

https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5859f86af7e0ab537e42a45c/1574270451010-RZJHSO4GMUEV61AM1CZ2/ke17ZwdGBToddI8pDm48kPTrHXgsMrSIMwe6YW3w1AZ7gQa3H78H3Y0txjaiv_0fDoOvxcdMmMKkDsyUqMSsMWxHk725yiiHCCLfrh8O1z4YTzHvnKhyp6Da-NYroOW3ZGjoBKy3azqku80C789l0k6zgZWlCmgFzwb8SdDFNoy3j-4--S0AR7Qeee57Mfwj-CSBI3IhBcfpW93v5elDhA/allure_therapy-hub.gif

 

Μην φοβάσαι να ρωτήσεις το ο,τιδήποτε

O λόγος που έχεις αποφασίσει να πας σε ψυχολόγο, είναι κατά πάσα πιθανότητα για να λύσεις κάποια θέματα που ενδεχομένως σε προβληματίζουν. Βασικός παράγοντας για να φτάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα είναι η επικοινωνία. Αν λοιπόν, ειδικά στις πρώτες συνεδρίες που ακόμα δεν έχεις εξοικειωθεί με το σχετικό λεξιλόγιο,  υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνεις, είτε λέξη, είτε έκφραση, είτε ότιδήποτε άλλο που στο κεφάλι σου δεν βγάζει κάποιο νόημα, μην διστάσεις να ρωτήσεις. Είσαι εκεί για να αλλάξεις κάποια πράγματα, και αυτό παράλληλα σημαίνει πως θα μάθεις κάποια καινούργια. Καμιά ερώτηση δεν είναι ντροπή. Το μόνο που είναι “ντροπή” είναι να φύγεις από μια συνεδρία χωρίς να την “ξεζουμίσεις”.

Συγκεντρώσου

Πολλές φορές, ειδικά για όποιους έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, μπορεί η ψυχοθεραπεία να φαντάζει δύσκολο εγχείρημα. Η αλήθεια είναι πως για να είναι αποτελεσματική μια συνεδρία, θέλει πνευματική δουλειά, θέλει το μυαλό μας να είναι εκεί και να είναι συγκεντρωμένο. Οπότε αν κάποιος είχε για παράδειγμα μια κουραστική εργασιακή μέρα, είναι λογικό να μην του είναι τόσο εύκολο να συγκεντρωθεί στην συνεδρία. Αυτό είναι ίσως από τα μεγαλύτερα don’ts καθώς αν δεν είσαι πνευματικά παρών, η όλη διαδικασία δεν έχει και πάρα πολύ νόημα. Προσπάθησε λοιπόν όσο κουρασμέν@ και να είσαι, να κάνεις focus και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι με αυτό τον τρόπο κάνεις κάτι καλό για σένα.

 

 

Συνέπεια

Δεν είναι σπάνιο η ανάγκη κάποιου για ψυχοθεραπεία, για βοήθεια δηλαδή και υποστήριξη, να αυξομειώνεται ανά καιρούς. Σε φάσεις μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε μεγάλο στρες και να το έχει περισσότερο ανάγκη και σε άλλες να είναι τέτοιες οι εξωγενείς συνθήκες που δεν το χρειάζεται τόσο. Για να υπάρχει ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, είναι απαραίτητο να υπάρχει συνέχεια. Μπορεί ανά περιόδους να μειώσεις ή να αυξήσεις την συχνότητα, όμως καλό είναι μέχρι να νιώσεις ότι στ’ αλήθεια έχεις λύσει “όλα σου τα προβλήματα” (ή έστω τα βασικά) να διατηρήσεις την πειθαρχία σου και να μείνεις στην θεραπευτική διαδικασία.

Εκφράσου ανοιχτά

Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι σίγουρο για την ψυχοθεραπεία, αυτό είναι ότι βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην σχέση που θα δημιουργήσεις με τον ψυχολόγο σου. Όσο πιο ειλικρινής και ανοιχτή η σχέση, τόσο ταχύτερα και ουσιαστικότερα τα αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη είναι το παν σε αυτή την δυναμική, οπότε η ελεύθερη επικοινωνία πρέπει να είναι δεδομένη. Αφού περάσουν οι πρώτες συνεδρίες και αισθανθείς λίγο πιο άνετα, μην διστάσεις να μοιραστείς το ότιδήποτε. Για την ακρίβεια, όσο πιο πολύ ζορίζεσαι να επικοινωνήσεις κάτι, τόσο πιο σημαντικό είναι να το κάνεις. Μην φοβάσαι πως ο θεραπευτής σου θα σε κρίνει ή θα σε “αντιπαθήσει” αφού αντιθέτως η μόνη του δουλειά είναι να σε καταλάβει και να σε βοηθήσει.

Σε δεύτερο χρόνο, κάτι που θα κάνει την μεταξύ σας σχέση ακόμα πιο δυνατή και αποτελεσματική, είναι να εκφράζεις ακόμα και την εναντίωσή σου σε κάτι που σου λέει, ή ότιδήποτε άλλο που μπορεί να θεωρείς αρνητικό (πάντα με ευγένεια). Εχε στο νου σου πως όσο πιο ελεύθερα και αυθόρμητα εκφράζεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου, τόσο πιο εύκολη κάνεις την δουλειά του ψυχολόγου σου.

https://www.oneofus.gr/wp-content/uploads/2021/11/pexels-shvets-production-7176027.jpg

 

Δώσε χρόνο

Ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχεις εξ’ αρχής υπόψη σου, είναι πως ένας ψυχολόγος δεν είναι ο απομηχανής θεός, που με το πάτημα ενός κουμπιού, ή με τρεις συνεδρίες, θα σου λύσει όλα τα προβλήματα. Η ψυχοθεραπεία θέλει χρόνο για να λειτουργήσει και να δεις αποτελέσματα στην καθημερινότητά σου. Αυτός ο χρόνος βέβαια διαφέρει για τον καθένα, αλλά σίγουρα δεν θα γίνεις κάποιος ζεν guru μέσα σε έναν μήνα. Αν λοιπόν δεν δεις την “μεγάλη αλλαγή” κατευθείαν, μην απογοητευτείς, αυτό είναι το λογικό. Κάτι ακόμα που πρέπει να θυμάσαι, είναι πως η ψυχοθεραπεία θέλει δυο για να λειτουργήσει. Χωρίς την δική σου προσωπική προσπάθεια, εντός και εκτός της συνεδριών δεν θα λυθεί τίποτα, μόνο μέσα από την συνεργασία των δυο σας πρόκειται να βγει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!