Σεξ, ηδονή, οργασμός, κλειτορίδα, σεξουαλική υγιεινή, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Λέξεις, και κατ΄επέκταση έννοιες, που μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούνταν ταμπού, και για ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ακόμα είναι. Το γιατί, είναι μια τεράστια και δακρύβρεχτη ιστορία που δεν θα αναλύσουμε διεξοδικά εδώ, γιατί θα ξημερώσουμε. Το σίγουρο όμως είναι πως μεγάλο ρόλο έχει παίξει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ή σωστότερα η έλλειψη αυτής. Όταν τα μόνα πράγματα που μας διδάσκουν στο σχολείο είναι μέσες-άκρες πώς λειτουργεί το αναπαραγωγικό σύστημα  (λες και ο μόνος στόχος του σεξ είναι να αποκτήσουμε γρήγορα και εύκολα απογόνους) και πως να μην κολλήσουμε καμιά “αρρώστια”,  αφήνοντας απ’ έξω ζητήματα όπως η απόλαυση που προσφέρει το σεξ, η σεξουαλική υγιεινή και όλα τα σχετικά how-tos, τότε είναι μάλλον λογικό τα τελευταία να αποτελούν μυστήριο και “τζιζ”. Το θέμα όμως είναι ότι πλέον, στην Δύση τουλάχιστον, ευτυχώς ζούμε σε κοινωνίες όπου το σεξ γίνεται ελεύθερα, για κάθε φύλο και προς κάθε σεξουαλική κατεύθυνση, και η έλλειψη ενημέρωσης ειδικά σε μικρότερες ηλικίες είναι μια άλυτη ακόμα προβληματική. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα, τι μπορούμε να κάνουμε γι΄αυτό;

Την απάντηση για άλλη μια φορά φαίνεται να δίνουν τα social media, μέσα από την πλατφόρμα του TikTok, το νούμερο ένα “σχολείο” στο οποίο “φοιτούν” καθημερινά πολλοί millenials και ακόμα περισσότεροι Gen Z-ers.  Η ευρεία και εντελώς δωρεάν πρόσβαση στην εν λόγω πλατφόρμα καθώς και η σχετική ανωνυμία ή διακριτικότητα που προσφέρει στους χρήστες της αποτελούν ένα εξαιρετικά εύφορο έδαφος για να γίνουν οι “δύσκολες” ερωτήσεις. Ερωτήσεις που εδώ και κάποιο καιρό πολλοί γιατροί και ειδικοί, όπως σεξολόγοι και σεξουαλικοί θεραπευτές σπεύδουν να απαντήσουν από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς, δημιουργώντας μια ασφαλή, συμπεριληπτική και σεξουαλικά θετική κοινότητα.

Ιllustration by Rocío Montoya

Στην πραγματικότητα πολλοί από τους ειδικούς που είναι πλέον content creators στο TikTok ξεκίνησαν να παράγουν υλικό αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των ασθενών που δέχονταν στο ιατρείο τους, όπως η παιδίατρος Tessa Commers. “Οι έφηβοι έχουν τόσες πολλές ερωτήσεις” λέει η γιατρός στο Glamour, “με το που νιώσουν άνετα (μαζί μου) ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Οπότε έψαχνα ένα τρόπο να απαντήσω τις ερωτήσεις μαζικά”.

@askdoctort

And there’s nothing wrong with being a 75%er. #wedonotcare #askdoctort

♬ We do not care – JQ

Ένα άλλο ζήτημα βέβαια στο οποίο η σεξουαλική παιδαγωγός Tess Vanderhaeghe (@Yes.Tess) θεωρεί ότι δεν έχει δοθεί καθόλου προσοχή είναι το πορνό, και οι επιπτώσεις που φέρει όταν αποτελεί την μόνη πηγή “ενημέρωσης” σχετικά με το σεξ για τους εφήβους. “Πουθενά δεν βλέπεις συναίνεση στο πορνό, ούτε καλή συνεννόηση μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τα όρια του καθενός”.

 

@yes.tess

♬ original sound – Yes Tess 🌷

 

Ωστόσο, παρ’ ότι οι έφηβοι είναι αυτοί που αναμφισβήτητα χρειάζονται την περισσότερη “βοήθεια”, υπάρχει δυστυχώς άλλη μια τεράστια κοινωνική ομάδα που έχει ανάγκη να μάθει (ή μάλλον να ξεμάθει) διάφορα πράγματα σχετικά με το σεξ. Οι ενήλικες γυναίκες. Και παρ’ ότι η συναίνεση είναι ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό κεφάλαιο που αφορά κυρίως το γυναικείο φύλο, υπάρχει άλλο ένα “αγκάθι” που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Την ντροπή που δυστυχώς πολλές ακόμα συνδέουν με την απόλαυση, το ότι οι γυναίκες είναι εκεί για να ευχαριστούν και όχι για να ευχαριστιούνται, άλλη μια κληρονομιά που μας έχει αφήσει αυτή η μάστιγα η πατριαρχία. Όπως λέει η Amanda Keohane, διευθύντρια περιεχομένου του οργανισμού σεξουαλικής ενδυνάμωσης MySexBio, “Οι γυναίκες θέλουν να μιλάνε για την σεξουαλική τους ζωή πιο συχνά, θα ήταν πολύ πιο υγιές να μπορούμε να μιλάμε για το σεξ ανοιχτά”. Το ίδιο στηρίζει και η content creator και καλλιτέχνης Pixi, η οποία αναφέρεται στο περιεχόμενό της και σε φετιχιστικό σεξ, “το να αντιλαμβανόμαστε το σεξ σαν ταμπού διαιωνίζει την ανειλικρίνεια, το “κλείσιμο”, όσο περισσότερο μιλάμε γι’ αυτό και όσο πιο ανοιχτοί είμαστε, τόσο μειώνεται η ντροπή που νιώθουμε.”

@dr.staci.t

Tell me this isn’t true. #meexplaining #truth #mydailylife #obgyn #listentome

♬ Dville Santa x Laboratory o – 𝙅𝙪𝙨𝙩𝙞𝙣

 

Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος για την καθολική και ουσιαστική σεξουαλική απελευθέρωση είναι ακόμα μακρύς, αλλά καταπώς φαίνεται ήδη κάνουμε προόδους. Και αν κάτι είναι σκόπιμο να κρατήσουμε είναι ότι η ελεύθερη και ανοιχτή επικοινωνία τόσο προς τους σεξουαλικούς μας συντρόφους όσο και προς τον κοινωνικό μας κύκλο σίγουρα βοηθάει την κατάσταση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να μην βρίσκεται ψήγμα ταμπού δίπλα στην λέξη σεξ, την σεξουαλική εξερεύνηση και την απόλαυση που μας προσφέρει.