Ο φετινός χειμώνας είναι μακρύς, κρύος και σχετικά απρόβλεπτος. Κι ενώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αρκετές μέρες με λιακάδα από τον Νοέμβρη ως το Φλεβάρη, τους πιο κρύους μήνες του έτους δηλαδή, φέτος δεν μας έγινε αυτό το χατίρι και πάμε από κρύο σε περισσότερο κρύο, βδομάδα με την βδομάδα. Όπως φαίνεται λοιπόν, ο κακός καιρός  δεν επηρεάζει μόνο τα σχέδιά μας για βόλτες και εξόδους, αλλά και τα κέφια, το σώμα ή τον ύπνο μας.

Γιατί επηρεάζει την διάθεσή μας ο καιρός;

Είναι φυσικά γνωστό σε όλους μας ότι η συννεφιά και το κρύο χαλούν το κέφι των περισσότερων ανθρώπων. Τι έχει όμως να πει γι’ αυτό η επιστήμη; Σύμφωνα με μια μελέτη, σχεδόν το 9% των ανθρώπων ανήκουν στην κατηγορία “μισώ την βροχή και το κρύο”. Αυτοί όλοι αισθάνονται πιο νευριασμένοι όταν βρέχει. Μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η βροχή επηρεάζει αρνητικά ως και τα post που δημοσιεύονται στο Facebook.

Όπως λένε οι επιστήμονες, ο κακός καιρός επηρεάζει την διάθεσή μας κυρίως μέσω συμβολικών συσχετίσεων. Ισχυρίζονται ότι η λιακάδα μας θυμίζει βόλτες στην φύση, κολύμπι και όμορφες εικόνες, ενώ η συννεφιά είναι συνδεδεμένη με την απογοήτευση ακυρωμένων σχεδίων για βόλτες, αλλά και την ενόχληση που μας προκαλεί η βροχή.

Φυσικά, γνωρίζουμε πλέον όλοι την σχέση μεταξύ λιακάδας και παραγωγής βιταμίνης D στον οργανισμό μας, μιας βιταμίνης που είναι κατά πολύ υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της κακής διάθεσης, ακόμα και της κατάθλιψης. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να αγαπάμε τον ήλιο, καθώς μας εξασφαλίζει καλύτερη ψυχική υγεία.

Ο καιρός επηρεάζει την “στιγμιαία ευτυχία μας”

Αν ξυπνήσεις το πρωί και κοιτάζοντας έξω από το παράθυρό σου, αντικρύσεις σκοτεινιά και μαύρα σύννεφα, τότε πως θα νοιώσεις την συγκεκριμένη αυτή στιγμή; Θα πέσει κάπως η διάθεσή σου; Θα νευριάσεις που θα πρέπει να ντυθείς χοντρά και να κουβαλήσεις ομπρέλα; Θα θυμώσεις λίγο; Είναι φυσικό, λένε οι ειδικοί, καθώς η διάθεση της στιγμής, αλλάζει με τον κακό καιρό, σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους.

Σε κάποια σχετική μελέτη, τα άτομα που συμμετείχαν, περιέγραφαν την διάθεσή τους ως θετικότερη και την στιγμιαία ευτυχία τους σε καλύτερα επίπεδα, όταν ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, ενώ ένοιωθαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την ζωή τους.

Συχνά κοιμόμαστε χειρότερα όταν ο καιρός είναι κακός

Αν είχατε δυσκολία να αποκοιμηθείτε, ενώ ξυπνάτε με κακή διάθεση όταν ο καιρός είναι κακός, δεν φταίτε εσείς.

Ενώ η εμπειρία του να ξυπνάμε με καλές καιρικές συνθήκες είναι πιο αισιόδοξη και χαρούμενη, η ίδια η βαρομετρική πίεση-το βάρος του αέρα γύρω μας, δηλαδή, παίζει σπουδαίο ρόλο στην διάθεσή μας.

Η διαφορετική βαρομετρική πίεση μπορεί να μας κάνει να νοιώθουμε υπνηλία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κοιμηθούμε ευκολότερα. Ο συνδυασμός της μάλιστα με την μειωμένη φωτεινότητα του ορίζοντα, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που παράγει ο οργανισμός μας όταν νοιώθουμε κουρασμένοι. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορεί να δυσκολευόμαστε και να κοιμηθούμε αλλά και να μείνουμε ξύπνιοι.

Ο κακός καιρός εντείνει το “σύνδρομο εποχικής κατάθλιψης” (SAD)

Όσοι υποφέρουν από σύνδρομο εποχικής κατάθλιψης, ένα είδος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει με τις εποχές, ξέρουν καλά τι σημαίνει να εξαρτάται η διάθεσή σου από τον καιρό. Το σύνδρομο αυτό ξεκινάει συνήθως το φθινόπωρο και δεν υποχωρεί εύκολα αν δεν έρθει η άνοιξη. Με τις 10 έως 20% των περιπτώσεων κατάθλιψης να ακολουθούν ένα εποχιακό μοτίβο, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χειρότερα τον χειμώνα.

Ο καλός καιρός λοιπόν δεν είναι απλώς πιο ευχάριστος και δεν έχουμε άδικο που τον αγαπάμε. Πραγματικά επηρεάζει την διάθεση και τις σωματικές μας λειτουργίες, περισσότερο μάλιστα όταν έχουμε ήδη προβλήματα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!