Η Άνοιξη έφτασε και μαζί της έφτασαν δυστυχώς και οι αλλεργίες που σχετίζονται με την σκόνη, την γύρη των λουλουδιών και φυσικά τα ακάρεα που είναι όλο τον χρόνο. Είτε ένας, είτε και όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί θα κάνουν την ζωή πολλών από εμάς δύσκολη, με τα συμπτώματα να προστίθενται το ένα μετά το άλλο στην καθημερινότητά μας και να μας εξαντλούν. Φτάρνισμα, δακρυσμένα και πρησμένα μάτια που καίνε, βήχας και δύσπνοια είναι τα πιο συνηθισμένα από αυτά και φυσικά είναι αρκετά για να μας χαλάσουν την μέρα. Τα συμπτώματα εντείνονται όταν βρισκόμαστε έξω γιατί βάζει το χεράκι του κι ο ήλιος ή η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ανακουφιζόμαστε όταν κλεινόμαστε στο σπίτι, δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους αλλεργιογόνους παράγοντες και είμαστε δροσερά.
Ο κύριος τρόπος για να περιορίσει κανείς το πρόβλημα είναι απλά να μην έρχεται σε επαφή με όσα του δημιουργούν αλλεργία. Έτσι, ένα καθαρό σπίτι που είναι προστατευμένο από την σκόνη της εποχής, δίνει μεγάλη ανακούφιση στον πάσχοντα. Πως θα το πετύχουμε όμως αυτό;

Σύστημα και οργάνωση

Βάλτε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μια-δύο φορές την εβδομάδα. Βεβαιωθείτε ότι η σκούπα σας έχει καλό φίλτρο (ΗΕΡΑ) και η σακούλα της δεν είναι γεμάτη. Αν η σκούπα σας δεν έχει το σωστό φίλτρο, αυτό σημαίνει ότι σηκώνετε τα αλλεργιογόνα από το πάτωμα  και τα εκτοξεύετε στον αέρα του σπιτιού.

Φροντίστε να φοράτε μάσκα για όση ώρα σκουπίζετε ή ξεσκονίζετε ώστε να περιορίσετε την εισπνοή τους.

Μην μαζεύετε πολλά μπιμπλίκια. Πολλά κουτιά, επιφάνειες στις οποίες δεν φτάνετε συχνά, σωροί με βιβλία ή με ρούχα ριγμένα σε πολυθρόνες, μαζεύουν σκόνη και ακάρεα μέχρι να πεις κίμινο.

Προσοχή στην μούχλα του μπάνιου. Αυτή μαζεύεται στις άκρες των ειδών υγιεινής, στους αρμούς από τα πλακάκια, στην κουρτίνα του μπάνιου. Πρέπει να φύγει.

Πλύντε τα σεντόνια σας με ζεστό νερό μια φορά την εβδομάδα. Η σωστή θερμοκρασία είναι οι 60ο C στην οποία σκοτώνονται και τα ακάρεα. Αν το παιδί σας έχει αλλεργίες, κάντε το ίδιο και με τα υφασμάτινα παιχνίδια του.

Μην χρησιμοποιείτε έντονα αρώματα στα καθαριστικά ή το μαλακτικό ρούχων. Τα έντονα αρώματα μπορεί να δίνουν μια ευχάριστη νότα στην μέρα μας, είναι όμως πολύ ένοχα για την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Προτιμήστε αυτά που έχουν την ένδειξη “υποαλλεργικό” για να είστε ασφαλείς. Ιδιαιτέρως προστατέψτε τα μωρά και τα παιδιά από έντονα τεχνητά αρώματα.

Χρησιμοποιήστε υγρό πανί για το ξεσκόνισμα. Αυτό θα φυλακίσει τα αλλεργιογόνα στο πανί και δεν θα τα σκορπίσει στον αέρα ώστε να τα εισπνεύσετε.

Καθαρίστε και την είσοδο του σπιτιού με την ίδια σχολαστικότητα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μην φέρνετε μέσα γύρη ή σκόνη. Επίσης βγάλτε τα παπούτσια έξω ή μόλις μπείτε μέσα στο σπίτι και αποφύγετε να περπατάτε με αυτά μέσα.

Ζητήστε βοήθεια. Αν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας που θα μπορούσε να αναλάβει την ηλεκτρική σκούπα και το ξεσκόνισμα, θα βοηθούσε πολύ το αλλεργικό άτομο.

Μην αφήνετε τα κατοικίδια μέσα στο υπνοδωμάτιο. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε μακριά την σκόνη ή την πιτυρίδα της γούνας τους. Σε καμία περίπτωση μην τα αφήνετε να ανεβαίνουν πάνω στο κρεβάτι σας αν είστε αλλεργικοί.

Συντηρήστε τα κλιματιστικά. Αυτό είναι μια δουλειά που δεν πρέπει να αποφεύγουμε κάθε χρόνο. Τα απαλλάσσει από την σκόνη και την βρωμιά, ενώ τα φίλτρα τους μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν με τα συμπτώματά μας.

Χρησιμοποιήστε τα κλιματιστικά για προστασία. Διαλέγοντας την επιλογή της αφύγρανσης μπορείτε να κρατήσετε τα επίπεδα της υγρασίας χαμηλά, επίσης αν δεν ανοίγετε τα παράθυρα για δροσιά, μειώνετε τους αλλεργιογόνους παράγοντες που μπαίνουν στο σπίτι, όπως είναι η σκόνη ή η γύρη.