Μόνο εύκολο δεν είναι να ζεις με αγχώδη διαταραχή. Μπορεί να σε επηρεάσει σωματικά, να γεμίσεις τις σκέψεις σου και να ενεργοποιήσει τα πιο έντονα συναισθήματά σου. Γι’ αυτό βοηθάει να υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι, που έχουν μάθει να μάς στηρίζουν και να είναι δίπλα μας, όταν ένα νέο ξέσπασμα του άγχους έρχεται να μάς κατακλύσει. Φυσικά, δεν είναι εύκολο κάποιος να βρεις τους τρόπους να βοηθήσει άτομα με αγχώδη διαταραχή. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια στάνταρ βήματα, που καλό είναι να έχει στο μυαλό του.

Χρησιμοποίησε α’ πληθυντικό

Είναι σημαντικό ο άλλος να μην αισθανθεί ότι είναι μόνος του σε αυτό, που περνάει, και ότι μόνος του πρέπει και να το αντιμετωπίσει. Οπότε θα βοηθήσει να μιλάς στο α’ πληθυντικό αντί του β’ ενικού. Πες του ότι είστε μαζί σε αυτό, ότι θα πάρετε μαζί αναπνοές και γενικώς επισήμανε ότι είσαι δίπλα του, για να τον βοηθήσεις όπου χρειάζεται. 

Well Be Perfectly Safe Will Be Safe GIF - Well Be Perfectly Safe Will Be Safe Perfectly Safe - Discover & Share GIFs

Μείνε ήρεμος

Το χειρότερο, που μπορείς να κάνεις, είναι να δείξεις στον άνθρωπο απέναντί σου ότι πανικοβάλλεσαι με το άγχος του. Αν το καταλάβει, τότε απλά η ένταση της αγχώδους διαταραχής του θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Κάνε, λοιπόν, ότι καλύτερο μπορείς, ώστε να παραμείνεις ήρεμος και προσπάθησε να ελέγξεις την αναπνοή σου. 

Μην εστιάσεις στον εαυτό σου

Αυτό έχει δύο πλεύρες. Η μία είναι ότι δεν πρέπει να μείνεις και να τον βοηθήσεις, αν σού δείχνει ή σού λέει ξεκάθαρα ότι θέλει να μείνει μόνος του και ότι δεν τον βοηθάς όσο είσαι δίπλα του. Η άλλη είναι να μην γυρίσεις το θέμα σε εσένα. Έχουμε την τάση, απέναντι σε δυσκολίες των άλλων, να αρχίζουμε να λέμε για δικές μας αντίστοιχες εμπειρίες. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, παίρνεις την προσοχή πάνω από το άτομο που όντως χρειάζεται στήριξη αυτή την στιγμή, ενώ βάζεις την εμπειρία του σε μία κατάσταση σύγκρισης, την υποτιμάς ή την φιλτράρεις μέσα από τις δικές σου απόψεις. 

Στήριξέ τον λεκτικά

Πρώτα, φρόντισε να τον ρωτήσεις αν θέλει λεκτική-επικοινωνιακή υποστήριξη, γιατί μπορεί να μην νιώθει άνετα και να χειροτερέψεις τα πράγματα. Αν η απάντησή του είναι θετική, άρχισε να λες πράγματα, που θα του προσφέρουν ασφάλεια και διαβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά. Μπορείς να συνδυάσεις τη λεκτική υποστήριξη και με το να βγείτε να πάρετε αέρα ή να ξαπλώσει κάπου, εφόσον ο ίδιος το θέλει. 

Youre Going To Be Fine Okay GIF - Youre Going To Be Fine Okay Good - Discover & Share GIFs

Πρόσφερε τεχνικές γείωσης

Οι τεχνικές γείωσης μπορούν να βοηθήσουν αρκετά με το πέρας του άγχους. Η πιο νωστή είναι το να βρει στον χώρο μία λίστα αντικειμένων, που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές αισθήσεις: κάτι που μπορεί να δει, να αγγίξει, να μυρίσει, να γευτεί και να ακούσει. Σε περίπτωση που προτιμά να έχει κλειστά μάτια, μία καλή τεχνική γείωσης είναι το ελαφρύ stretching. Όπως και να ‘χει, πρώτα απ’ όλα φρόντισε να σιγουρέψεις ότι θέλει να εφαρμόσετε κάποια τεχνική γείωσης και ότι δεν τον πιέζεις. 

Μην το παίξεις ψυχολόγος

Να θυμάσαι ότι είσαι δίπλα του, έτσι ώστε να τον στηρίξεις στη δύσκολη κατάσταση, που περνάει αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Μην προσπαθήσεις να λύσεις γενικώς την αγχώδη διαταραχή του ή ό,τι μπορεί να την προκαλεί. Είναι πολύ πιθανό να τον πιέσεις, να τον φέρεις σε δύσκολη θέση ή να πεις κάτι, που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μην προσπαθείς να πάρεις τη δουλειά των ψυχολόγων, που γνωρίζουν πώς πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα. 

Latest Im 3 GIFs | Gfycat

Έλεγξε αν όντως βοήθησες

Όταν η κρίση άγχους περάσει και ο άλλος αισθανθεί καλύτερα, προσέγγισε τον για να μάθεις πώς τα πήγες. Ρώτα τον ανοιχτά αν υπήρχε κάτι, που θα προτιμούσε να μην έχεις πει ή κάνει, αν κάτι πράγματι βοήθησε ή αν είχε ανάγκη κάτι που δεν έκανες. Μην πάρεις την απάντησή του ως αρνητική κριτική, αλλά ως κατευθυντήρια γραμμή για την επόμενη φορά, που θα χρειαστεί την στήριξή σου.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!