Ας υποθέσουμε ότι έχεις αρχίσει να γυμνάζεσαι εδώ και κάποιο διάστημα, ενώ παράλληλα προσέχεις την διατροφή σου και λες συχνότερα όχι σε σαβουροφαγίες και τσιμπήματα. Όλη αυτή η φροντίδα του εαυτού σου έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και νοιώθεις πιο ανάλαφρα από ποτέ. Το κέφι, η επαφή με το σώμα σου, η επιθυμία για περισσότερες τέτοιες ευχάριστες εμπειρίες σε έχουν οδηγήσει να εξερευνήσεις νέα μονοπάτια, όπως ο διαλογισμός και η προσπάθεια μεγαλύτερης ενσυνειδητότητας, ενώ ταυτόχρονα έχεις βρει νέες συντροφιές που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Το ίδιο αυτό διάστημα όμως, το ταίρι σου περνάει τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση, τρώγοντας ότι να ναι και λέει συνήθως όχι στις προτάσεις σου για περιπάτους ή κοινές δραστηριότητες άσκησης ή σωματικής ευεξίας. Φυσικά μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ζήσει την ζωής του όπως του αρέσει και να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του όπως νομίζει ότι νοιώθει καλύτερα. Τι γίνεται όμως όταν βλέπουμε το ζευγάρι μας να αδιαφορεί για την υγεία του; Μήπως αυτό σταδιακά μας οδηγεί στην δημιουργία μια απόστασης μεταξύ μας και μιας αίσθησης ότι δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες στην ζωή;

Η σωματική ευεξία και η φροντίδα του εαυτού μας βέβαια, μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό. Είναι όμως επίσης γενικά αποδεκτό ότι τα ζευγάρια που έχουν δραματικά διαφορετικούς τρόπους ζωής, τείνουν να αποξενώνονται με τον καιρό. Η ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων Rachel Wright έχει κάποιες προτάσεις να μας κάνει για το πως θα μπορούσαμε να δώσουμε κίνητρο και έμπνευση στον/την σύντροφό μας να βάλει την υγεία του σε προτεραιότητα.

Προσπαθούμε με την ενθάρρυνση

Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από ότι κάνει ο περισσότερος κόσμος όταν προσπαθεί να πείσει κάποιο κοντινό του πρόσωπο να κάνει κάτι. Αντί λοιπόν να πούμε “Μα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πας στο γυμναστήριο” ή “Πρέπει να μειώσεις το junk food”, φράσεις που συνήθως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, να χρησιμοποιήσουμε την ενθάρρυνση και έναν πιο θετικό τρόπο προσέγγισης όπως: “Πραγματικά σε θαυμάζω που δίνεις τόσο χρόνο και ενέργεια στην δουλειά ή στους φίλους σου. Σου αξίζει να εξασφαλίσεις και κάποιον χρόνο και για την δική σου υγεία και ευεξία.”

Μοιραζόμαστε τις νέες μας συνήθειες (και τα καλά τους αποτελέσματα) μαζί τους

Όταν εμείς αισθανόμαστε στα καλύτερα μας είναι φυσικό να θέλουμε την ίδια χαρά να δοκιμάσει και το ταίρι μας. Το να βάζουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα, μας βοηθάει να νοιώθουμε πιο ευτυχείς και γεμάτοι ενέργεια. Είναι λοιπόν απόλυτα φυσικό το ίδιο να επιθυμούμε και για το ταίρι μας. Για να το πείσουμε λοιπόν, τι καλύτερος τρόπος από το να του δείξουμε τι ακριβώς χάνει; Αντί να ξοδεύουμε το σάλιο μας γκρινιάζοντας (πράγμα που θα τους κάνει να μην θέλουν καθόλου να συμμετέχουν), εστιάζουμε στο να κάνουμε προφανές το πόσο ωραία νοιώθουμε εμείς. Το κάνουμε σαφές δίνοντας έμφαση στην ενέργεια που απολαμβάνουμε, στην αυτοπεποίθηση και την δύναμη του σώματος.  Επιπρόσθετα, προσπαθούμε να τους συμπεριλάβουμε στον νέο τρόπο ζωής μας μαγειρεύοντας και για εκείνους ένα πιο υγιεινό γεύμα ή πηγαίνοντας παρέα έναν περίπατο στην πόλη ή κάποιο κοντινό δάσος αντί για ένα εστιατόριο ή σινεμά που και που. Δείχνουμε εν ολίγοις στο ζευγάρι μας τα καλά που έχουμε εμείς αποκομίσει από τις νέες μας συνήθειες αντί να λέμε διαρκώς τα ίδια πράγματα και να γκρινιάζουμε που δεν μας ακούει.

 Βρίσκουμε τι τους κινητοποιεί

Ας υποθέσουμε ότι το ζευγάρι μας είναι ένα άτομο που επικεντρώνεται και επενδύει πολύ στην δουλειά και την καριέρα του με αποτέλεσμα να έχει συχνά άγχος και αγωνία για το μέλλον. Όταν βάζουμε την υγεία μας σε πρώτη προτεραιότητα, αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που τρώμε ή κινούμαστε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το άγχος ή τις δυσκολίες γενικότερα. Επίσης, ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθάει στην προώθηση της παραγωγικότητας μας, έτσι ώστε να μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι στις δουλειές μας. Αν λοιπόν βρούμε ποιο είναι το πιο δυνατό κίνητρο για το ζευγάρι μας, τότε μπορούμε να χτίσουμε τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής παρέα, γύρω από το κίνητρό του. Μια πιο υγιεινή ζωή θα του δώσει την ευκαιρία να δώσει περισσότερα στον τομέα που επιθυμεί, πχ, στην δουλειά του.

Βρίσκουμε ρεαλιστικές λύσεις

Είναι ίσως μερικές φορές ουτοπικό να ζητάμε από το ταίρι μας να προσθέσει δραστηριότητες άσκησης και ευεξίας στο πρόγραμμά του, όταν δεν προλαβαίνει καλά καλά να κοιμηθεί από τις πολλές του υποχρεώσεις. Αν λοιπόν ο/η σύντροφός μας νοιώθει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρει τον χρόνο ή την ενέργεια να το ρίξει στην γυμναστική και την υγιεινή ζωή, βρίσκουμε μικρότερες, ευκολότερες λύσεις για να προτείνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσθέτοντας για παράδειγμα μια σαλάτα στα ημερήσια γεύματά μας ή κάνοντας ένα εικοσάλεπτο αντί για ωριαίο πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι ή περπατώντας μια ώρα κάθε Σαββατοκύριακο παρέα, αντί να πάμε πεζοπορίες στα βουνά όπως ίσως θα επιθυμούσαμε αλλά δεν προλαβαίνουμε.

Αποδεχόμαστε τον/την σύντροφό μας για αυτό που είναι.

Η Wright ισχυρίζεται με έμφαση ότι ενώ είναι σπουδαίο να προσπαθήσουμε να εμφυσήσουμε στο ταίρι μας την επιθυμία για υγιεινή ζωή, είναι απόλυτα συνηθισμένο να βρεις ζευγάρια που ενώ ο ένας είναι gym freak, ο άλλος να μην έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο γυμναστήριο. Με άλλα λόγια, μπορούμε να έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα, αλλά ταυτόχρονα να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον όπως στα αλήθεια είναι χωρίς να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε. Όποιο κι αν είναι το πάθος ή το χόμπι μας, το μοιραζόμαστε με τον σύντροφό μας χωρίς να περιμένουμε να γίνει κι εκείνος/η σαν κι εμάς. “Μέρος του να είσαι με κάποιον, είναι το να τον υποστηρίζεις και να τον αποδέχεσαι όπως επιθυμεί ο ίδιος.” Βοηθάμε λοιπόν να δούνε το φως που βλέπουμε κι εμείς, δεν περιμένουμε όμως ντε και σώνει να αναπτύξουν τα ίδια πάθη ή το ίδιο κίνητρο με εμάς γιατί αυτό είναι απλά σχεδόν αδύνατο. Αν τα καταφέρουμε να βρεθούμε κάπου στη μέση, τότε έχουμε κάνει κι οι δυο σπουδαία δουλειά.