Τα μαλλιά μας τον χειμώνα περνούν διάφορες ταλαιπωρίες όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, εδώ που τα λέμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο αέρας, η θέρμανση των κλειστών χώρων, τα σκουφιά, τα καπέλα και το εντατικό styling για να τα τιθασεύσουμε σε όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα ωραία μας μαλλάκια, όπως η πιτυρίδα, η ξηρότητα και το ξεθώριασμα του χρώματος.

Κι ενώ οι περισσότερες από εμάς διαλέγουμε τα ανάλογα προϊόντα για το δέρμα μας μόλις πιάσουν τα κρύα, πολύ λιγότερες κάνουμε το ίδιο και για τα μαλλιά μας. Οι ειδικοί όμως λένε ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποιες βασικές τέτοιες αλλαγές στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, όσο και στον τρόπο που τα περιποιούμαστε ώστε να μπορέσουν τα μαλλιά μας να την βγάλουν καθαρή μέχρι να μπει η Άνοιξη.

Ας δούμε τι μας προτείνουν:

Να μην φοράμε τόσο συχνά καπέλο

Στο πιο έντονο κρύο, το δέρμα του κεφαλιού μας παράγει περισσότερη λιπαρότητα για να προστατευθεί. Η λιπαρότητα όμως ευνοεί την ανάπτυξη ενός μύκητα που ονομάζεται Malassezia. Αυτό δυστυχώς προκαλεί πιτυρίδα. Τα καπέλα λοιπόν επιδεινώνουν την κατάσταση αυτή, αν τα φοράμε όλη την ώρα, ιδιαίτερα αν έξω έχει ήλιο. Οι ακτίνες του ήλιου εμποδίζουν την ανάπτυξη του Malassezia, πράγμα που σημαίνει ότι εμποδίζεται και η ανάπτυξη της πιτυρίδας. Φυσικά θα πρέπει να θυμόμαστε να φοράμε κρέμες με αντιηλιακή προστασία και τον χειμώνα, ενώ αν κρυώνουν τα αυτιά μας μπορούμε να τα καλύψουμε με τα πολύ χαριτωμένα γούνινα αυτάκια, αφήνοντας το δέρμα του κρανίου μας να απολαύσει την ευεργετική ηλιακή ακτινοβολία.

Να παίρνουμε Βιταμίνη D

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι ένα δυνατό ενισχυτικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ίσως όμως δεν γνωρίζουμε ότι κάνει καλό και στο τριχωτό του κεφαλιού μας. Η μικρότερη διάρκεια της μέρας, μαζί με την μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί να μας οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμίνης D, που προστατεύει και το σκαλπ μας, βοηθώντας το να κρατάει την υγρασία του και να πολεμάει τα βακτήρια και τους μύκητες. Οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε περισσότερα αβγά και λιπαρά ψάρια ή ακόμα και να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D.

Ελέγχουμε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε

Τον χειμώνα, πολλοί από εμάς αυξάνουμε τα γλυκά και το αλκοόλ στην διατροφή μας, ιδιαίτερα στην διάρκεια των γιορτών. Το φαγητό μας παίζει φυσικά τον ρόλο του και στην υγεία των μαλλιών μας. Όσο υγιεινότερα τρώμε, τόσο πιο εύκολα γίνεται η αναπαραγωγή των κυττάρων στο σώμα και στο κεφάλι μας.

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει διάφορες φλεγμονές στο σώμα, όπως τις δερματίτιδες και να δούμε έτσι και το δέρμα του κεφαλιού μας να ερεθίζεται και να μας φαγουρίζει. Οι περισσότερες φλεγμονές του δέρματος του κεφαλιού επιταχύνουν την απώλεια μαλλιών και συμβάλλουν στο αδυνάτισμά τους, οπότε ίσως να αξίζει να βάλουμε μέτρο στην κατανάλωση τροφών με πολύ ζάχαρη ή του αλκοόλ.

Αλλάζουμε σαμπουάν

Αν ανήκετε στην μεγάλη κατηγορία των ανθρώπων που έχουν προδιάθεση στην πιτυρίδα ή σε διάφορα προβλήματα με το τριχωτό του κεφαλιού σας, τότε ίσως να είναι καλό να δοκιμάσετε να αλλάξετε σαμπουάν για τους χειμερινούς μήνες. Δοκιμάστε ένα που να περιέχει την ουσία κετοκοναζόλη, που εμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα Malassezia που προκαλεί την πιτυρίδα. Φυσικά καλό θα είναι να ρωτήσετε πρώτα τον δερματολόγο σας, τα σαμπουάν αυτά όμως μπορείτε να τα βρείτε και χωρίς συνταγή γιατρού στο εμπόριο.

Και επειδή δεν είναι μόνο τα μαλλιά μας που ταλαιπωρούνται με το κρύο, πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να τρώμε και να ενυδατωνόμαστε επαρκώς για να ανταπεξέλθουμε χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ ο ύπνος μας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο ευζωίας και για τα μαλλιά μας.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!