Αν υπάρχει μια δραστηριότητα που βελτιώνει εξίσου τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία, αυτή είναι το περπάτημα. Είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος να γλιτώσεις το γυμναστήριο αν η ιδέα δεν σε ψήνει ιδιαίτερα (σε καταλαβαίνουμε), αφού αν περπατήσεις αρκετά τότε δεν σου χρειάζεται τίποτε άλλο από άσκηση, μιλώντας πάντα για το cardio. Πόσο όμως είναι αυτό το “αρκετά”;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα, που μάλιστα μπορείς να παρακολουθήσεις από διάφορα apps στο κινητό. Παρ’ ότι βρίσκουμε μάλλον πιεστικό και άρα άχρηστο ό,τιδήποτε μας “μετράει”, η λογική των δέκα χιλιάδων βημάτων μπορεί να μεταφραστεί και σε χρόνο περπατήματος ώστε να μην είσαι μονίμως με το κινητό στο χέρι ή να τσεκάρεις με μανία ανά πέντε λεπτά το έξυπνο ρολόι σου. Άρα, για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα, αν περπατάς μιάμιση με δυο ώρες την ημέρα συνολικά, τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο (cheesy pun intended). Αφού λοιπόν καταλήξαμε, για να σε πείσουμε και να το κάνεις, πάμε να δούμε πόσο καλό κάνει στην υγεία μας, σωματική και ψυχική.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Καθώς οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι δυστυχώς υπεύθυνες για μεγάλο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να φροντίζουμε την υγεία την καρδιάς μας πριν φτάσουμε στο “παρα-πέντε”. Το περπάτημα λοιπόν είναι το καλύτερο φάρμακο πρόληψης για αυτό, καθώς σύμφωνα με μελέτες, 30 λεπτά περπατήματος την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών ασθενειών και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 35%. Πέρα βέβαια από κάποια ενδεχόμενη ασθένεια, η καλή κυκλοφορία του αίματος που μας προσφέρει το περπάτημα είναι επίσης κάτι σημαντικό συνολικά.

Walking Walk GIF by Elenor Kopka

Πνευματική Διαύγεια

Πολύ συχνά, ιδίως τον τελευταίο καιρό που για όλους έχει σίγουρα παραπάνω αντιξοότητες, νιώθουμε αυτό που λέμε εγκεφαλική ομίχλη. Δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε, και νιώθουμε μια μόνιμη βαβούρα στο κεφάλι μας. Σε αυτή την κατάσταση το περπάτημα λειτουργεί άμεσα σαν αντίδοτο αφού η αλλαγή παραστάσεων, ο καθαρός αέρας και η σωματική κίνηση μας κάνουν κατευθείαν να νιώσουμε καλύτερα. Μετά λοιπόν από μια σύντομη βόλτα πχ του μισαώρου, ηρεμούμε και αποκτούμε πνευματική διαύγεια.

brain GIF by University of California

Ενδορφίνες

Μπορεί να μην έχεις απαραίτητα κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί να θες απλά να ανεβάσεις την διάθεσή σου, το οποίο το ακούμε, δεν είναι δα και μια εύκολη περίοδος. Με το περπάτημα είσαι καλυμέν@ και σε αυτό, αφού με την σωματική άσκηση παράγονται οι ορμόνες της χαράς, οι ενδορφίνες.

Happy Walking GIF by Sean McSorley

Ύπνος

Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω, που δεν είναι διόλου αμελητέα, κάτι που επίσης βελτιώνεται σημαντικά με το περπάτημα είναι η ποιότητα του ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Health, σωματική άσκηση με χαμηλή ένταση, όπως  είναι το περπάτημα, φαίνεται να μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα και να ξυπνάμε πιο ξεκούραστοι.

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!