Καλησπέρα αγαπητοί συνδαιτημόνες, σας καλωσορίζουμε σε ακόμα μια προσθήκη της στήλης, “τι δε φανταζόσασταν καν ότι μπορεί να συμβαίνει με την γυναικεία ανατομία”. Ναι ναι είμαστε και πάλι εδώ με τα νέα της εβδομάδας σχετικά με το αιδοίο, που δεν ξέρατε ότι χρειαζόσασταν, αλλά (μάλλον;) θα εκτιμήσετε. Μας ευχαριστείτε αργότερα. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τα δεινά που μπορεί να φέρει ο χειμώνας στον κόλπο μας και πιο συγκεκριμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Μα τι είναι αυτό που μπορεί να συμβαίνει τέλοσπάντων με το έρχεται ο χειμώνας έκει κάτω, θα ρωτήσετε. Η σύντομη απάντηση είναι “ξηρασία”. Η αναλυτική απάντηση είναι παρακάτω.

round red fruit on black textile

 

Σύμφωνα με άρθρο του Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, πέρα από το έντερό μας, άλλο ένα σύστημα το οποίο σφύζει από καλούς μικροοργανισμούς για την αυτοπροστασία του είναι ο κόλπος. Πιο συγκεκριμένα μια υγιής ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να “κατοικείται” από δισεκατομμύρια καλά βακτήρια, ο βασιλιάς των οποίων είναι ο Lactobacillus.

Σύμφωνα λοιπόν με την Dr. Shirin Lakhani, οι συνήθειες που υιοθετούμε λόγω του κρύου (αφού προσπαθούμε να ζεσταθούμε), όπως η πολύ δυνατή θέρμανση, τα πολύ ζεστά μπάνια, αλλά και τα πολύ ζεστά ρούχα που συχνά φοράμε και σε στρώσεις,  είναι αυτές που δημιουργούν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα όταν κάνουμε όλα αυτά στην υπερβολή τους, ιδίως τα πολλαπλά layers ρούχων που δεν επιτρέπουν στο σημείο να αναπνέει, τότε υπάρχει η περίπτωση να φέρουμε τη κολπική μας πανίδα σε μια ανισορροπία.

Woman in White Floral Panty

 

Θα μου πεις εύλογα, ναι αλλά και τι να κάνω αφού κρυώνω. Δε τα χουμε πει; Εμείς ειμαστε εδώ για να σου δώσουμε γι άλλη μια φορά τις λύσεις.

Συμβουλή πρώτη, ναι καταλαβαίνουμε ότι τα μπόλικα layers είναι η μόνη σωτηρία από το τσουχτερό κρύο. Μπορείς να συνεχίσεις να ακολουθείς αυτή τη μέθοδο, απλά φρόντισε ό,τι φοράς να είναι από φυσικές ίνες, ώστε να αναπνέεις εκεί κάτω. Ναι ακόμα και το καλσόν. Έξτρα τιπ, καθώς μέσα στη μέρα δεν γίνεται αλλιώς, τουλάχιστον δώσε λίγο αέρα στο κόλπο σου το βράδυ. Φόρα αποκλειστικά βαμβακερά εσώρουχα, και αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε πιτζάμα από κάτω διάλεξε μια από βαμβακερή ποπλίνα. Πίστεψέ με ο κόλπος σου θα σε ευχαριστεί.

Ναι ξέρουμε ένα καυτό μπάνιο στο τέλος της ημέρας είναι ό,τι καλύτερο το χειμώνα. Ωστόσο αν το παρακάνεις μπορεί και να έχεις πρόβλημα όπως φαίνεται. Όποτε αν δεν μπορείς με τίποτα να αποχωριστείς αυτή τη συνήθεια, προτείνουμε έστω να κάνεις το μεγαλύτερο μέρος του μπάνιου σου με χλιαρό προς ζεστό νερό, και απλά να τελειώσεις με καυτό.

Sliced Orange Fruit and Orange Fruits on Pink Surface

 

Τρίτο και σημαντικότερο, για να αποφύγεις σίγουρα τις περιπέτειες με τον κόλπο σου τον χειμώνα, καλό είναι να φροντίσεις την υγεία του εκ των έσω. Δυο συστατικά που βοηθούν εγγυημένα στη διατήρηση της ισορροπημένης πανίδας, είναι το κράνμπερυ και τα προβιοτικά (το οποία μπορείς να βρεις είτε σε συμπλήρωμα, είτε από το φαγητό σου), ενώ η νούμερο ένα τροφή που αποτρέπει την ξηρότητα του κόλπου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Άντε και καλά χουχουλιάσματα, αλλά με μέτρο.