Δεν υπάρχει στ’ αλήθεια χειρότερη ενόχληση από την ναυτία και τον ίλιγγο. Η ναυτία, αυτή η απαίσια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε λίγο πριν τον εμετό, μπορεί να μας χαλάσει την μέρα όσο κι ένας δυνατός πόνος. Παρόλα αυτά, δεν οδηγεί πάντα σε εμετό και μπορεί να είναι μικρής ή μακρύτερης διάρκειας, ακόμα και χρόνια. Μπορεί επίσης να προκύψει χωρίς τα υπόλοιπα συμπτώματα όπως η ζαλάδα και οι στομαχικές κράμπες, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Λέγοντας αυτά, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ναυτία είναι συνήθως σύμπτωμα κάποιου προβλήματος υγείας και όχι αυθύπαρκτη ασθένεια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Dr William W. Li και συγγραφέα του βιβλίου Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself. Κάποιες από αυτές τις ασθένειες είναι ελαφρότερες και περνούν από μόνες τους ενώ άλλες είναι πιο σοβαρές και ζητούν ιατρική παρέμβαση. Ας δούμε ποιες είναι:

Προβλήματα πέψης

Αν έχετε ναυτία και το στομάχι μας είναι ανακατωμένο, τότε μπορεί να φταίει το ίδιο το στομάχι σας. Στην γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση για παράδειγμα, τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο προκαλώντας κάψιμο και ρεψίματα. Αυτό με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία του στομαχιού και ναυτία. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι το στομαχικό έλκος που συνήθως προκαλεί φλεγμονή και πόνο και ωθεί τους υποδοχείς να στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι κάτι δεν πάει καλά, με αποτέλεσμα  το σώμα να αντιδρά με την ναυτία, λέει ο Dr. Li.

Και άλλες όμως δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος μπορεί να μας φέρουν ναυτία (και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται το στόμα, ο οισοφάγος, το στομάχι και τα έντερα)), οπότε αν είναι μια κατάσταση που επιμένει, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έναν σωστό ιατρικό έλεγχο.

 

Έντονος πόνος

Όποιος υποφέρει από πονοκεφάλους ή ημικρανίες, γνωρίζει καλά ότι πάνε χέρι χέρι με τις ναυτίες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλους πολύ δυνατούς πόνους από ασθένειες ή τραυματισμούς. Όπως λέει ο Dr Li, “Ο έντονος πόνος κάνει το σώμα μας να εκκρίνει ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη, που ενεργοποιούν τους κυτταρικούς υποδοχείς των σπλάχνων και του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την ναυτία.” Αυτό μπορεί να συμβεί επίσης και μετά από ένα χειρουργείο, προσθέτει το ίδιος, καθώς φεύγει η αναισθησία και μεγαλώνει η αίσθηση του πόνου, ώσπου γίνεται πολύ έντονος και έχει ως φυσική του συνέχεια την ναυτία.

Φαρμακευτικές αγωγές

Η ναυτία είναι μια από τις συχνότερες παρενέργειες των φαρμάκων, λέει ο Dr. Li. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σχεδόν κάθε φάρμακο μπορεί να μας την προκαλέσει. “Η χημειοθεραπεία είναι από τις αγωγές που προκαλούν ναυτίες, ακόμα όμως και τα αντιβιοτικά ή τα παυσίπονα μπορούν επίσης να μας ανακατώσουν το στομάχι.» Όπως εξηγεί, τα φάρμακα μπορεί να ερεθίσουν τους υποδοχείς του στομάχου μας, ότι δηλαδή κάποια ξένη ουσία έχει εισέλθει ή οποία πιθανά είναι βλαβερή, οπότε το σώμα μας αντιδρά με τον γνωστό τρόπο: δημιουργεί ναυτία για να διώξει την ουσία αυτή από το σύστημα

Λοιμώξεις

“Διάφοροι τύποι λοιμώξεων μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, ιδιαίτερα αυτές που προκαλούνται από δηλητηριάσεις μέσω της τροφής, όπως από σαλμονέλα ή E. Coli, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως ο εμετός, η διάρροια ή ο στομαχόπονος. Αυτό μπορεί να συμβεί και εξαιτίας κάποιων ιώσεων, ευτυχώς όμως, αν μείνουμε σπίτι και φροντίσουμε την σωστή ενυδάτωση και την ανάπαυσή μας, αυτές οι ιώσεις περνάνε από μόνες τους. Αν όμως τα συμπτώματά μας συνεχίζουν για μέρες, τότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.” λέει ο Dr Li.

Είναι άραγε σύμπτωμα του Covid-19 η ναυτία; Ναι σε μερικές περιπτώσεις, απαντούν οι γιατροί και εμφανίζεται πριν από τον κλασσικό πυρετό και τα υπόλοιπα συμπτώματα καθώς ο ιός επιτίθεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Συνδέεται όμως και με το άγχος που καταλαμβάνει τους ασθενείς με Covid, εξαιτίας του φόβου που έχει προκαλέσει η πανδημία παγκόσμια.

Ναυτία λόγο κίνησης

Κλασική περίπτωση ναυτίας που προκαλείται στο αυτοκίνητο ή στο πλοίο. Όπως μας εξηγεί ο Dr Li, “Η κίνηση γίνεται αντιληπτή από το σώμα μας μέσω διαφορετικών νευρικών συστημάτων. Όταν κινούμαστε από μόνοι μας-για παράδειγμα όταν περπατάμε-τα συστήματα αυτά λειτουργούν συντονισμένα. Όταν όμως συνδυάζεται η εκούσια κίνηση με την ακούσια- όταν ας πούμε κουνιέται το πλοίο μέσα στο οποίο ταξιδεύουμε-το νευρικό μας σύστημα λαμβάνει αντικρουόμενα σήματα. Σε αυτήν την περίπτωση προκαλείται η γνωστή ναυτία σαν η πρώτη αντίδραση προστασίας του οργανισμού μας.

Κάτι που έχουμε φάει

Ένα πολύ μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει ναυτία σύμφωνα με τους γιατρούς, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνει πολλά καρυκεύματα  και λιπαρά. Ευτυχώς αυτή η περίπτωση ναυτίας είναι παροδική. Αν όμως έχουμε αλλεργία ή ευαισθησία σε κάποιες τροφές, τότε είναι πιθανό να προκληθεί ναυτία.

Συναισθηματική ένταση

Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα είναι πολύ στενά συνδεδεμένα και γι’ αυτό η ένταση και το άγχος είναι πιθανό να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει διότι όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας εκκρίνει ορμόνες, όπως είπαμε και παραπάνω, οι οποίες με την σειρά τους επηρεάζουν τον εγκέφαλο με άμεση συνέπεια την ναυτία. Όπως λέει ο Dr Li, το άγχος φτάνει ως και να αλλάξει το μικροβίωμα του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Πως να ξεφορτωθούμε την ναυτία

Ο γενικός κανόνας είναι να αντιμετωπίσουμε την αιτία που την προκαλεί. Αν για παράδειγμα προέρχεται από μια φαρμακευτική αγωγή, ίσως θα πρέπει να ζητήσουμε από τον γιατρό μας να μας αλλάξει φάρμακο ή ακόμα και την δοσολογία του. Πέρα από αυτό, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μας περάσει.

Τα πιο συνηθισμένα φυσικά αντίδοτά της είναι το τζίντζερ και η μέντα. Μπορούμε να τα προσθέσουμε στο τσάι μας ή ακόμα να τα μασήσουμε και σε καραμέλες. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι το λάδι μέντας με το οποίο μπορούμε να επαλείψουμε τους καρπούς και τον λαιμό μας.

Οι κρύες κομπρέσες είναι επίσης ανακουφιστικές. Βάζουμε τέτοιες στον αυχένα μας και τις αλλάζουμε μόλις ζεσταθούν. Οι βαθιές ανάσες κάνουν καλό καθώς βοηθούν τον εγκέφαλο να διαχειριστεί τα σήματα που παίρνει και μας οδηγούν στην ναυτία.

Αν τα συμπτώματά μας επιμένουν, παρόλα τα μέτρα που λαμβάνουμε για το αντίθετο, τότε μια επίσκεψη στον γιατρό μας είναι επιβεβλημένη.