Όταν υποφέρεις από ουρολοίμωξη είναι πολύ πιθανό να πονάς. Ακόμα όμως κι αν έχεις και τα υπόλοιπα ενοχλητικά της συμπτώματα, όπως συχνοουρία και τσούξιμο, είναι πιθανό να το φέρει έτσι η κατάσταση, που να θέλεις να έχεις σεξουαλική επαφή. Τι λένε λοιπόν οι γυναικολόγοι; Επιτρέπεται; Στην τελική, η ουρολοίμωξη αφορά το ουροποιητικό μας σύστημα και, τεχνικώς ομιλώντας, δεν πρόκειται για τον κόλπο ή την κλειτορίδα. Αν παίρνεις την αντιβίωσή σου εδώ και κάποιες μέρες και τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, γιατί να μην το ρίξεις λίγο έξω βρε αδερφέ;

Σύμφωνα λοιπόν με το αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention, ο σίγουρος τρόπος για να ξεπεράσεις μια ουρολοίμωξη είναι να πάρεις την σωστή αντιβίωση που θα σου συστήσει ο γιατρός σου, να πίνεις άφθονο νερό και άλλα υγρά και αν πονάς πολύ, να πάρεις μερικά παυσίπονα. Δεν υπάρχει καμιά αρνητική οδηγία όσο αφορά το σεξ, πράγμα που δεν μας λέει όμως και πολλά.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Μήπως χειροτερέψεις; Μήπως μπορεί να κολλήσεις τ@ σύντροφό σου; Ας δούμε λοιπόν τι απαντούν οι γυναικολόγοι.

Τελικά μπορείς να έχεις ερωτική επαφή με ουρολοίμωξη;

Γενικά, ναι, έχεις το πράσινο φως. Υπάρχουν όμως μερικοί περιορισμοί, καθώς όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν δεδομένα που να αναλύουν την επίδραση που έχει το σεξ σε όσους πάσχουν από ουρολοίμωξη. “Κανείς δεν το έχει μελετήσει αυτό” λέει η καθηγήτρια γυναικολογίας Lauren Streicher, στο Woman’s Health, παρότι η ίδια θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα το συνέστηνε στις ασθενείς της, αλλά δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν το κάνουν. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν το επιχειρήσεις, οπότε δώσε βάση:

Μπορεί να είναι επώδυνο

Αυτό εξαρτάται από το πόσο καιρό παίρνεις την αντιβίωσή σου. Η ουρολοίμωξη προκαλείται από βακτήρια που μπαίνουν στην ουρήθρα και πολλαπλασιάζονται στην ουροποιητική περιοχή, σύμφωνα με το National Library of Medicine και συνήθως χρειάζονται αντιβιοτικά για να νικηθούν. Αν δεν έχεις ξεκινήσει την θεραπεία σου ακόμα ή μόλις την έχεις αρχίσει, μπορεί να νοιώσεις ενόχληση στο σεξ, λέει η Dr Streicher. Αν παρόλα αυτά αποφασίσεις να το προχωρήσεις, παρότι η δράση που θα ακολουθήσει δεν σχετίζεται με την ουρήθρα αυτή καθαυτή, “μπορεί να νοιώσεις πρόσθετο ερεθισμό εξαιτίας της τριβής και της κίνησης στην διάρκεια της επαφής.”

Το σεξ μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα

Αυτό έχει να κάνει με το εάν και το εφόσον έχεις ξεκινήσει την θεραπεία σου. “Αν δεν έχεις πάρει τα κατάλληλα φάρμακα, το σεξ μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις χειρότερα εξαιτίας της τριβής”, λέει η Dr. Streicher. Αν όμως παίρνεις τα φάρμακά σου κανονικά, τότε πιθανότατα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Όπως επισημαίνει η ίδια, τα αντιβιοτικά θα σε ανακουφίσουν μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Μπορεί να βάλεις καινούρια βακτήρια στο παιχνίδι

Σύμφωνα με το National Library of Medicine, τα βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη προέρχονται από την περιοχή του πρωκτού του δικού σου ή τ@ συντρόφου σου. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση, από ότι λέει η γυναικολόγος, μαιευτήρας Dr. Greves, όταν ήδη έχεις ουρολοίμωξη να εισάγεις νέα βακτήρια στην ουρήθρα. Τα βακτήρια από την μια περιοχή μπορούν να μεταφερθούν σε μια άλλη μέσω του πέους, ενός δακτύλου ή ενός sex toy. “Αν παίρνεις ήδη τα αντιβιοτικά σου, πιθανότατα θα σκοτώσουν και αυτά τα νέα βακτήρια, αν ήσουν τόσο άτυχη ώστε να μπουν κι αυτά στην περιοχή.” λέει η Dr. Streicher.

Μπορεί να μολύνεις τ@ σύντροφό σου

Το σενάριο αυτό “δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί.” Αν ο σύντροφός σου έχει πέος “η πιθανότητα να κολλήσει είναι πολύ μικρή.” λέει η Dr. Greves. Αν όμως έχει κόλπο, είναι πιο πιθανό, λέει η ίδια. “Κάθε φορά που οι δύο ουρήθρες ακουμπούν μεταξύ τους, κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκύψει.” Ακόμα όμως κι αν @ σύντροφός σου εκτεθεί στα βακτήρια αυτά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κολλήσει.

Όπως επισημαίνει η Dr. Greves, “η ουρολοίμωξη δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και δεν θεωρείται μεταδοτική. Η πιθανότητα όμως να περάσουν τα βακτήρια από το ένα σώμα στο άλλο είναι υπαρκτή.”

Αν έχω ήδη κάνει σεξ με ουρολοίμωξη;

Όπως λέει η Dr. Streicher, οι ειδικοί δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτή την πιθανότητα. Όπως προσθέτει όμως, “αν κάποιος έχει συμπτώματα, πιθανότατα δεν θα επιθυμεί το σεξ από μόνος του.’ Συστήνει να χρησιμοποιήσουμε την προσωπική μας κρίση και αν έχουμε ξεκινήσει την θεραπεία μας και είμαστε καλά, τότε ναι. Αν όμως αισθανόμαστε άβολα, τότε θα πρέπει να δώσουμε στο σώμα μας τον χρόνο που χρειάζεται για να θεραπευτεί και μετά να το απολαύσουμε όπως του αξίζει.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!