Η γενναιοδωρία είναι ένα υπέροχο χαρακτηριστικό να το έχεις και μπορεί να κάνει ευτυχή και εσένα και τους αγαπημένους σου. Μήπως όμως η γενναιοδωρία σου είναι τόσο μεγάλη που καταλήγει να είναι ένδειξη αδυναμίας;

Κάθε σχέση χρειάζεται όρια

Μήπως είσαι από εκείνα τα άτομα που είναι πάντα πρόθυμα να προσφέρουν όλα όσα χρειάζονται οι φίλοι, η οικογένεια ή το ταίρι σου; Μήπως όμως τελικά δυσκολεύεσαι να θέσεις όρια και όλο αυτό καταλήγει εις βάρος σου; Αυτό το χαρακτηριστικό είναι αρκετά κοινό ανάμεσα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα ανάμεσα στις γυναίκες. Πολλοί μάλιστα από τους ανθρώπους που φέρουν αυτήν την ιδιαιτερότητα καταλήγουν να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τελικά τα δικά τους θέματα ή συναισθήματα.

Σε έναν κόσμο που μας διδάσκει από μικρές να προσφέρουμε στους άλλους, ακόμα και όταν δεν έχουμε το ανάλογο απόθεμα, το να μάθουμε τελικά να θέτουμε και να κρατάμε τα όρια μας, είναι μια επίσης σπουδαία δεξιότητα. Τα πρώτα βήματα μπορεί να είναι δύσκολα, όμως έτσι θα βοηθηθούν και οι οικείοι σου να κατανοήσουν την κατάσταση και τελικά να είναι πιο αυτάρκεις και ανεξάρτητοι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ γενναιοδωρίας και αδυναμίας.

Η ψυχοθεραπεύτρια Sarah Ahmed, μιλάει ακριβώς γι’ αυτό στο τελευταίο της βίντεο στο TikTok, ξεκαθαρίζοντας την διαφορά μεταξύ των δύο. Λέει μάλιστα ότι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους, να συγχέουν “την αυτοθυσία με την γενναιοδωρία”

“Εγώ η ίδια”, λέει η Ahmed, “ως Νοτιοασιάτισα γυναίκα, έχω παλέψει με το συγκεκριμένο θέμα αρκετά στην ζωή μου”.

“Μεγαλώνοντας διδάχθηκα- και ίσως κι εσείς το ίδιο- να δίνω, δίνω, δίνω, ως το σημείο που δεν είχα πια τίποτα άλλο να δώσω. Παρόλα αυτά, δίνουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε με την αίσθηση “όχι, αυτό σημαίνει να είσαι γενναιόδωρη και γι’ αυτό θα ανταμειφθείς.”

“Στην περίπτωσή μου, πραγματικά χρειάστηκε να κάνω ένα βήμα πίσω και να σκεφτώ, “προσφέρω στους άλλους από πραγματική γενναιοδωρία ή γιατί έτσι με έχουν διδάξει να κάνω για να τους ευχαριστήσω; Μήπως δίνω τα πάντα γιατί ως γυναίκα πρέπει διαρκώς να θυσιάζομαι;”

@the.poc.therapist

Huge difference☝🏽! #muslimtiktok#southasiantiktok#therapy#therapytiktok#therapytok#therapyminis#therapysession#mentalhealthtiktoks

♬ Summer Dawn – Lincoln Jaeger

Η Ahmed ισχυρίζεται ότι αυτές είναι ερωτήσεις που σου επιτρέπουν να συνειδητοποιήσεις κατά πόσο προσφέρεις στους άλλους σε σημείο που να διακινδυνεύεις την δική σου υπόσταση και υγεία.

“Όταν δεν έχεις απόθεμα για να προσφέρεις στους άλλους, είτε οικονομικά, είτε συναισθηματικά, είτε σωματικά, στην ουσία προδίδεις τις δικές σου ανάγκες. Όταν συμβαίνει αυτό είναι μια μορφή προδοσίας του ίδιου σου του εαυτού και των προσωπικών σου αναγκών.”

Πολλοί σχολίασαν την ανάρτησή της λέγοντας πόσο τους άνοιξε τα μάτια αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ γενναιοδωρίας και αδυναμίας ή πόσο ταυτίστηκαν με τα όσα άκουσαν.

Κάποια από τα σχόλια έλεγαν:

“Ένοιωθα άδεια για χρόνια γιατί δεν καταλάβαινα ότι ουσιαστικά αυτοθυσιαζόμουν. Τώρα προσπαθώ να συνέλθω από αυτό και να κάνω τις αλλαγές που χρειάζονται στις σχέσεις μου, να δίνω αλλά και να παίρνω υποστήριξη.”

Μια άλλη χρήστης είπε ότι “Ως ενήλικας, κατάλαβα ότι περίμενα από τους άλλους να θυσιάζονται, νομίζοντας ότι αυτό σημαίνει αγάπη. Μου πήρε κάμποσο καιρό να καταλάβω την διαφορά, αλλά το παλεύω.”

Όσο μεγαλώνουμε, διδασκόμαστε διάφορα πράγματα και υιοθετούμε ανάλογες συμπεριφορές, άλλες προς όφελός μας και άλλες όχι. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσες από αυτές είναι τελικά εις βάρος μας και να τις αλλάξουμε. Ο εαυτός μας και η φροντίδα του θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενώ είναι πραγματικά σημαντικό να θέτουμε όρια στους άλλους, ιδιαίτερα σε όσους εξαρτώνται από εμάς με κάποιον τρόπο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε σωστά.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!