Τις περισσότερες φορές οι μαύροι κύκλοι δεν είναι σημάδι κάτι ανησυχητικού. Είναι απλά το αποτέλεσμα αϋπνίας ή κούρασης και το πρόβλημά μας μαζί τους είναι κυρίως αισθητικό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που τα αίτια τους είναι διαφορετικά. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα γήρανσης και μείωσης του λίπους και του κολλαγόνου στον οργανισμό, αλλεργίας, αλλεργικής ρινίτιδας, εκζέματος, δερματίτιδας, κληρονομικότητας, άτακτων χρωματισμών του δέρματος, τριβής ή έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μαύροι κύκλοι συνοδεύονται από πρήξιμο ή αποχρωματισμό.

Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω και ειδικά τα δύο τελευταία, είναι καλό να επισκεφτείς έναν γιατρό, για να βρείτε μαζί μία λύση και να σιγουρευτείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Διαφορετικά για τους απλούς μαύρους κύκλους, που μπορεί να θες να ξεφορτωθείς για αισθητικούς λόγους, μπορείς να ακολουθήσεις άλλες τακτικές, κάποιες μόνος και κάποιες με τη βοήθεια ειδικών.

Μόνος στο σπίτι

Καλός ύπνος

© Andisheh A / Unsplash

Είναι το προφανές. Όπως είπαμε, η πιο συχνή αιτία των μαύρων κύκλων είναι οι αϋπνίες και η κούραση. Τόσο γιατί τους δημιουργούν, όσο και γιατί σε κάνουν πιο χλωμό και τους τονίζουν ακόμα περισσότερο. Οπότε ο ύπνος είναι η πιο λογική λύση. Χρειάζεσαι περίπου εφτά ώρες ύπνο κάθε βράδυ, χωρίς περισπασμούς που θα σε κάνουν και πάλι να ξυπνήσεις κουρασμένος.

Ανύψωση

Μην ανησυχείς, δεν θα σε βάλουμε να κάνεις κάποιο ακροβατικό. Πρόσθεσε απλά ένα ακόμα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σου. Με αυτόν τον τρόπο, τα υγρά δεν θα μαζευτούν κάτω από τα μάτια σου και θα μειωθούν τόσο οι μαύροι κύκλοι, όσο και τυχόν πρηξίματα.

Κρύες κομπρέσες

Μία αιτία των μαύρων κύκλων σου μπορεί να είναι και τα διεσταλμένα αγγεία. Οι κρύες κομπρέσες (ή οτιδήποτε άλλο κρύο μπορείς να τοποθετήσεις στο σημείο) θα βοηθήσουν στη συστολή τους, οπότε και στον περιορισμό των μαύρων κύκλων. 

Μην εκτίθεσαι στο ήλιο

© Mateo Almendares / Pexels

Καταλαβαίνουμε ότι στην Ελλάδα και ειδικά το καλοκαίρι είναι δύσκολο. Ωστόσο, δοκίμασέ το για λίγο ώστε να μάθεις τουλάχιστον αν πράγματι ευθύνεται η έκθεση στον ήλιο για τους μαύρους κύκλους σου. Δεν σου προτείνουμε να μείνεις όλη μέρα στο σπίτι, αλλά φρόντισε πάντα να φοράς γυαλιά ηλίου, καπέλο και να κάθεσαι σε σκιερά σημεία. 

Φέτες αγγουριού

© Adrian Motroc / Unsplash

Όλοι έχουμε δει μία ταινία ή μία σειρά, όπου κάποιος μανιακός με την εμφάνισή του, ξαπλώνει με αγγουράκια στα μάτια. Ίσως τον είχαμε κοροϊδέψει κιόλας. Αν θες, όμως, να ξεφορτωθείς τους μαύρους κύκλους, θα πρέπει να ακολουθήσεις το παράδειγμά του. Βάλε τις φέτες στο ψυγείο, τοποθέτησέ τις για δέκα λεπτά στους μαύρους κύκλους σου και ξέπλυνε με νερό. Κάνε αυτή τη διαδικασία δύο φορές ημερησίως. 

Αμυγδαλέλαιο και βιταμίνη Ε

Ανακάτεψε ίση ποσότητα αμυγδαλέλαιου και βιταμίνης E και βάλε το τελικό μείγμα στη νυχτερινή ρουτίνα σου. Κάθε βράδυ, κάνε με αυτό απαλό μασάζ στους μαύρους κύκλους σου και το πρωί ξέπλυνε με νερό. Μετά από ένα διάστημα θα πρέπει να τους δεις να εξαφανίζονται. 

Σακουλάκια τσάι

Επίσης, όπως τα αγγουράκια, ίσως το έχεις δει σε κάποια σειρά ή ταινία. Και πάλι, δοκίμασέ το. Πάρε δύο σακουλάκια τσάι και βούτηξέ τα σε ζεστό νερό. Έπειτα βάλ’ τα στο ψυγείο για μερικά λεπτά. Βάλε το κάθε ένα στο κάθε μάτι σου, άφησέ τα για πέντε λεπτά και μετά ξέπλυνε την περιοχή με κρύο νερό. Προσοχή, πρέπει να χρησιμοποιήσεις τσάι με καφεΐνη. 

Με τη βοήθεια ειδικού

Κρέμα λεύκανσης

© Anna Shvets / Pexels

Χρησιμοποίησέ την μόνο μετά από συνεννόηση με τον δερματολόγο σου, γιατί είναι ιδιαίτερα δυνατή. Η κρέμα μπορεί να βοηθήσει στο να ανοίξει το χρώμα της περιοχής κάτω από τα μάτια σου. Συνήθως περιέχει αζελαϊκό οξύ, κοζικό οξύ, γλυκολικό οξύ ή υδροκινόνη. 

Θεραπεία λέιζερ

Ο τρόπος που θα λειτουργήσει εξαρτάται κι από το ποια ακριβώς θεραπεία θα κάνεις. Λίγο πολύ αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι μέσω της θερμότητας εξατμίζονται κύτταρα, που έχουν υποστεί βλάβη. Γι’ αυτό και συνήθως επικεντρώνεται στα πιο σκούρα σημεία των κύκλων σου. Ορισμένες θεραπείες είναι δυνατόν και να ενεργοποιήσουν τη δημιουργία νέου κολλαγόνου. 

Χημικό peeling

© Anna Shvets / Pexels

Λογικά, αν το πρόβλημα είναι μόνο οι μαύροι κύκλοι, ο δερματολόγος θα σου προτείνει ένα ήπιο χημικό peeling. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει γλυκολικό οξύ, ρετινοϊκό οξύ ή υδροκινόνη. Βέβαια, αν κρίνει ότι χρειάζεσαι κάτι πιο δραστικό, ίσως σου προτείνει Jessner peeling, που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ και ρεσορκινόλη. 

Βλεφαροπλαστική

Είναι πιθανόν οι μαύροι κύκλοι να γίνονται πιο έντονοι εξαιτίας της σκιάς του κάτω βλεφάρου σου. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, με βλεφαροπλαστική που θα αφαιρέσει μέρος του λίπους της περιοχής. Γι’ αυτό μπορείς να συμβουλευτείς δερματολόγο χειρουργό, έναν πλαστικό χειρουργό ή έναν οφθαλμοπλαστικό χειρουργό. 

Fillers

© cottonbro / Pexels

Με την πάροδο του χρόνου, είναι δυνατόν να μειωθεί το λίπος της περιοχής κάτω από τα μάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο λεπτό δέρμα, άρα και πιο εμφανή αγγεία, που βρίσκονται κάτω από αυτό. Τα fillers, με βάση το υαλουρονικό οξύ, μπορούν να δώσουν τον απαραίτητο όγκο, ώστε αυτό να διορθωθεί.