Αν νοιώθεις ότι έχεις μπουκώσει από συναισθήματα μετά τα δύο τελευταία ζοφερά χρόνια, δεν είσαι μόνος ή μόνη.

Ανάμεσα στα χιλιάδες πράγματα που αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι άνθρωποι, τα ίδια μας τα συναισθήματα είναι από τα πιο σύνθετα. Όχι μόνο χρωματίζουν την καθημερινή μας εμπειρία, αλλά και είναι ουσιαστικά μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από πολλές καθημερινές μας αποφάσεις. Μπορεί να μας κάνουν να ξεσπάμε ή να φερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο χωρίς να σκεφτόμαστε καλύτερα, αλλά ταυτόχρονα να δυσκολευόμαστε να τα κατανοήσουμε. Τα συναισθήματά μας μπορεί πραγματικά να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ίδια μας την ζωή.

Έτσι με τα χρόνια, μπορεί να αναπτύξουμε την συνήθεια να τα καταπιέζουμε και να τα καταπίνουμε, με σκοπό να είμαστε πιο λειτουργικοί με τις υποχρεώσεις μας ή πιο συμβατοί με το ανθρώπινο περιβάλλον μας. Αυτή η καταπίεση των συναισθημάτων μας όμως, μπορεί να επιδεινώσει τόσο την ψυχική, όσο και την σωματική μας υγεία, να μας οδηγήσει σε άγχος ή κατάθλιψη, ακόμα και να προκαλέσει πονοκεφάλους ή προβλήματα με το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Εν ολίγοις, το να καταφέρουμε να εκφράζουμε και να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας, ιδιαίτερα αν είναι καταπιεσμένα για καιρό, είναι εξαιρετικά σημαντικό και τελικά καθαρτικό. Ένα καλό κλάμα για παράδειγμα, μπορεί να μας ανακουφίσει αρκετά, καθώς αφήνει λίγο ατμό να φύγει από το μυαλό μας.

Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Floss Knight, “Ξοδεύουμε πολύ ενέργεια απωθώντας και καταπίνοντας τα συναισθήματά μας. Η καθαρτική απελευθέρωση μας επιτρέπει να τα εκφράσουμε.”

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε βέβαια, μια νύχτα κεφιού ή ένα καλό κλάμα, δεν λύνει το πρόβλημα εντελώς. Μπορεί όμως να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι και να καταλάβουμε ότι τελικά τα αισθήματά μας μπορεί να είναι διαχειρίσημα. Επίσης δεν είναι για όλους τους ανθρώπους εύκολο το κλάμα και φυσικά δεν γίνεται να μπήξουμε τα κλάματα οπουδήποτε.

Ποιοι άλλοι τρόποι καθαρτικής απελευθέρωσης υπάρχουν;

Σύμφωνα με την Knight, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε

Να τα βάλουμε στο χαρτί

Το να καταγράψουμε τα συναισθήματά μας, μπορεί να είναι ένας από τους πιο χειροπιαστούς τρόπους για να τα κατανοήσουμε. Η δραστηριότητα από μόνη της μας εξηγεί το γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι κρατούν ημερολόγιο στο οποίο καταγράφουν όχι μόνα τα γεγονότα της ζωής τους αλλά και τα συναισθήματα που απορρέουν από αυτά. Τους δίνει την ευκαιρία να τα αναλύσουν και να ξεφορτωθούν ταυτόχρονα κάποια από αυτά. Η ίδια μάλιστα προτείνει να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και, αφού έχουμε καταγράψει τα συναισθήματά μας σε ένα χαρτί, να κάψουμε το χαρτί, κάτι σαν τελετουργικό λύτρωσης.

Να κινήσουμε το σώμα μας

Η άσκηση βρίσκεται μέσα σε κάθε συνταγή διαχείρισης συναισθημάτων και δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτήν εδώ. Είναι ένας τρόπος άμεσης ενδυνάμωσης που επιτρέπει στο σώμα να πάρει τον έλεγχο της όποιας κατάστασης. Κι ενώ κάθε άσκηση κάνει καλό, η γιόγκα και το κολύμπι θεωρούνται ιδανικά για την καθαρτική απελευθέρωση.

“Η γιόγκα είναι ιδιαίτερα καλή λόγω της αναπνοής, που είναι βασικός παράγοντας της άσκησης αυτής καθαυτής και μας επιτρέπει να βγάζουμε την πίεση από το μυαλό μας. Παράλληλα βοηθάει να συντονιστούν σώμα, μυαλό και ανάσες σε μια γενικότερη κατάσταση ηρεμίας.

Το κολύμπι από την άλλη, δίνει αυτή την αίσθηση της χαλάρωσης του σώματος μέσα στο νερό, της αποφυγής της βαρύτητας και της ρυθμικής αναπνοής, εμπειρία τελικά πολύ απελευθερωτική.”

Να χορέψουμε

Ο χορός, ιδιαίτερα ο χορός με φίλους, είναι από τις πιο απελευθερωτικές εμπειρίες που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας αν είμαστε μπουκωμένοι συναισθηματικά. Κι ενώ ο χορός είναι μιας μορφής άσκηση επίσης η Knight λέει ότι τον τοποθετεί σε ξεχωριστή κατηγορία, διότι είναι από μόνος του μια από τις πιο απελευθερωτικές εμπειρίες.

“Το να στολιζόμαστε για να συναντήσουμε τους φίλους μας για χορό είναι απολύτως υπέροχο και η συνέχεια ακόμα καλύτερη όταν θα χοροπηδάμε παρέα στο κλαμπ.”

Να φωνάξουμε με όλη την δύναμη που έχουν τα πνευμόνια μας

Αν το καλοσκεφτούμε, λίγες είναι οι φορές που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βγάλουμε δυνατούς θορύβους από το στόμα μας. Έχουμε διδαχθεί να κάνουμε ησυχία και να μιλάμε χαμηλόφωνα. Όταν όμως πάμε σε κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου για παράδειγμα, μπορούμε να του δώσουμε να καταλάβει. Η ίδια η Knight λέει ότι πηγαίνει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ολόκληρη την ενήλικη ζωή της, όπου μπορεί να νοιώσει έντονη καθαρτική απελευθέρωση, φωνάζοντας όσο μπορεί παρέα με άλλους.

Πιο απλά, μπορούμε να βάλουμε στο ραδιόφωνο τα αγαπημένα μας τραγούδια και να τραγουδήσουμε τους στοίχους σε όποια ένταση αντέχουν τα πνευμόνια μας. Δοκιμάστε το σε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο και θα μας θυμηθείτε.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!