Ίσως να μην το γνωρίζετε, όμως ο έντερο και ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένα και αλληλοεπηρεάζονται με διάφορους τρόπους.

Το άγχος δεν έχει να κάνει μόνο με τον εγκέφαλο, αρκετό αποθηκεύεται και στο έντερό μας. Επομένως είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι πιθανά η διατροφή μας θα μπορούσε να βελτιώσει το άγχος και να μας κάνει λίγο πιο ευτυχισμένους και από ότι λένε οι ειδικοί, αυτό δεν είναι άκυρη σκέψη αλλά κάτι που μπορεί πραγματικά να μας συμβεί. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι γιατί η σεροτονίνη (η ορμόνη της χαράς), παράγεται κατά 95% στο έντερό μας.

Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτό

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι τα έντερά μας είναι το σπίτι εκατομμυρίων βακτηρίων και ότι τα βακτήρια αυτά παράγουν διαφορετικές νευρο-χημικές ουσίες που ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί για να μαθαίνει, να θυμάται και να ρυθμίζει την διάθεση. Έτσι λειτουργεί ο περιβόητος άξονας εγκεφάλου-εντέρου. Λίγοι όμως από εμάς γνωρίζουν ότι το έντερό μας παράγει σχεδόν αποκλειστικά τις χημικές ουσίες που μας κάνουν να νοιώθουμε όμορφα.

Αυτό μάλιστα είναι κάτι που συμβαίνει άμεσα, όπως όταν για παράδειγμα φάμε ένα όμορφο πιάτο πρωινού, με φρούτα, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς ή ένα πλούσιο τοστ αβοκάντο με ψωμί ολικής και ένα μελάτο αβγό να ξεχειλίζει με γεύση και χρώμα στην κορυφή. Ένα τέτοιο πρωινό θα μας αφήσει σίγουρα πιο χαρούμενους και ικανοποιημένους από ένα κρουσάν.

Αντίθετα, αν περάσουμε μερικές μέρες τρώγοντας μόνο μπεζ φαγητά, όπως είναι τα προϊόντα ζύμης με λευκό αλεύρι, τα ζυμαρικά και τα τυποποιημένα ψωμοειδή τρόφιμα, σύντομα θα αρχίσουμε να νοιώθουμε γκρίζα και την διάθεσή μας. Ίσως να έχουμε δυσκοιλιότητα και πρήξιμο ενώ αυτά τα σωματικά συμπτώματα συνοδεύονται συχνά από αίσθημα εκνευρισμού, αφηρημάδας και απογοήτευσης. Παρότι θα μπορούσαν να είναι επακόλουθα της δυσφορίας από το πρήξιμο και τα αέρια, είναι πιθανό να προκαλούνται και γιατί παρεμποδίζεται η παραγωγή της σεροτονίνης.

Η διατροφολόγος Dr Taylor Marae που υποστηρίζει την σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και διατροφής και συχνά ανεβάζει σχετικό περιεχόμενο στο Instagram, λέει ότι χαίρεται υπερβολικά για την πληθώρα νεότερων ερευνών σχετικά με τον ρόλο του εντέρου στην ψυχική μας υγεία. Να τι γράφει σε μια ανάρτησή της σχετικά με το θέμα:

“Ως πιστοποιημένη διατροφολόγος που υπήρξα αφοσιωμένη στην σχέση μεταξύ διατροφής και ολιστικής θεραπείας σε όλη μου την καριέρα, είμαι σε θέση να το φωνάξω δυνατά τώρα: Μπορούμε να θεραπεύσουμε τόσα πολλά προβλήματα του σώματος, και ναι, και του μυαλού επίσης, μέσω του άξονα εντέρου εγκεφάλου και της τόσο ισχυρής τους σύνδεσης.”

Μια σειρά νέων ερευνών έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, που αποδεικνύουν την σπουδαιότητα του μικροβιώματος του εντέρου. Σε μια τέτοια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology, ποντίκια που ήταν δειλά από την φύση τους, ταΐστηκαν με ένα κοκτέιλ αντιβιοτικών που άλλαξε δραματικά το βακτηριακό περιβάλλον των εντέρων τους. Αυτό, λένε οι ερευνητές, άλλαξε επίσης εντυπωσιακά και την συμπεριφορά των ποντικιών, που έγιναν τολμηρά και περιπετειώδη. Όταν σταμάτησαν να τους δίνουν τα αντιβιοτικά, τα ποντίκια ξαναγύρισαν στην παλιά τους δειλή συμπεριφορά.

Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα καλά βακτήρια μπορούν να κάνουν τα νευρικά ποντίκια να είναι πιο ήρεμα, ενώ σε μια από αυτές, ζώα που ταΐζονταν με ένα ζωμό γεμάτο προβιοτικά (τα καλά βακτήρια του εντέρου), κατέληξαν να γίνουν πιο γενναία και λιγότερο φοβισμένα μπροστά σε πιθανό κίνδυνο.

@healthanxiety

And that almost every American has leaky gut… #SmoothLikeNitroPepsi #fyp #foryoupage #fypシ #anxiety #fy

♬ original sound – Slowed Songs

Η παραγωγή της σεροτονίνης

Οι άνθρωποι προφανώς δεν είμαστε ποντίκια του εργαστηρίου και μπορεί να έχουμε άγχος για ένα σωρό λόγους, θλίψη ή αγωνία. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά ή την κατάθλιψη με μια οποιαδήποτε δίαιτα ή να πολεμήσουμε χρόνιες καταστάσεις με αυτόν τον τρόπο. Μπορούμε όμως να επηρεάσουμε την παραγωγή σεροτονίνης και να δώσουμε έτσι την ευκαιρία στον εαυτό μας να γίνει πιο ανθεκτικός και ενεργητικός.

Δεδομένου ότι η παραγωγή σεροτονίνης μειώνεται όταν έχουμε δυσκοιλιότητα, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το έντερό μας επηρεάζει ευθέως την διάθεσή μας, ιδιαίτερα αν υποφέρουμε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αν πρέπει να τα βγάλει κανείς πέρα με αυξομειώσεις της ενέργειας και της διάθεσης, εκτός από το πρήξιμο, τα αέρια και τις κράμπες, το σύνδρομο αυτό μπορεί να έχει πολύ έντονο και κακό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής μας. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αν στοχεύσουν στους υποδοχείς της σεροτονίνης στο έντερο, μπορούν να θεραπεύσουν την ασθένεια.

Αν λοιπόν μπορεί κανείς να επηρεάσει την παραγωγή σεροτονίνης, μπορεί να μετριάσει και την ένταση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η ήπια άσκηση και ο διαλογισμός είναι γνωστό ότι βοηθούν, ενώ οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών με τριπτοφάνη, μπορούν επίσης να ανεβάσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Πως να οδηγηθείς σε καλύτερη διάθεση με το φαγητό που τρως

Όπως εξηγεί η πιστοποιημένη διατροφολόγος Clarissa Lenherr, ‘Για να υποστηρίξουμε την παραγωγή σεροτονίνης, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι φροντίζουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας-το σύνολο δηλαδή των μικροοργανισμών που ζουν εκεί και παρασκευάζουν την σεροτονίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές.”

Η ίδια λέει ότι υπάρχουν πέντε τρόποι για να το πετύχουμε:

  • Ποικιλία στην διατροφή μας: Προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας  φρούτα και λαχανικά πολλών διαφορετικών χρωμάτων, σε όσο περισσότερα γεύματα μπορούμε.
  • Καταναλώνουμε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση: η ζύμωση καλλιεργεί τα καλά βακτήρια που ευεργετούν το γαστρεντερικό μας σύστημα. Καλό είναι να τρώμε ξινολάχανο, κίμτσι ή κομπούτσα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Τρώμε πρεβιοτικές τροφές: τροφές δηλαδή που έχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες τις οποίες τρώνε τα καλά βακτήρια (προβιοτικά) που ζουν στο έντερό μας.
  • Τρώμε αρκετή πρωτεΐνη: η τριπτοφάνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ, πρόδρομος της παραγωγής της σεροτονίνης και βρίσκεται μέσα στις πρωτεϊνικές τροφές.
  • Προτιμάμε τα λιπαρά ψάρια: αυτά περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης.

5 τρόφιμα που ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης

  • Αβγά
  • Tofu-σόγια
  • Ανανάς
  • Ξηροί καρποί
  • Ρύζι, βρόμη και ψωμί ολικής άλεσης

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!