Σου έχει ποτέ τύχει να βγεις από ένα χαλαρωτικό και περιποιημένο μπάνιο και αντί να νοιώθεις ανακούφιση, να αρχίσει το δέρμα σου να σε φαγουρίζει ή να κοκκινίζει τόπους τόπους; Είναι φυσικά λογικό να αναρωτιέσαι τι έχει πάει λάθος όταν εσύ, το μόνο που χρησιμοποίησες ήταν νερό και σαπούνι.

Όπως λένε οι δερματολόγοι, πολλά πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, από μια απλή ξηροδερμία, ως και μια αντίδραση του δέρματος σε ένα παλιό ξυράφι.

Από τι προκαλούνται οι ερεθισμοί μετά το μπάνιο;

Οι ερεθισμοί μετά το μπάνιο μπορεί να είναι δείγμα μιας έντονης ξηροδερμίας. Αυτό συμβαίνει γιατί το καυτό νερό απομακρύνει την φυσική λιπαρότητα του δέρματος που το κρατάει ελαστικό και ενυδατωμένο, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μας φαγουρίζει. Αν μάλιστα το νερό είναι πολύ καυτό, μπορεί να προκληθεί και ερεθισμός, κοκκινίλα, φαγούρα, ακόμα και ξεφλούδισμα του δέρματος.

Τα παλιά ξυράφια είναι άλλος ένας ένοχος και μπορούν να ερεθίσουν την ρίζα της τρίχας στο σώμα μας. Είναι σχεδόν κανόνας: αν το ξυράφι μας είναι πολυχρησιμοποιημένο, θα ερεθίσει το δέρμα μας.

Μήπως κάποιες παθήσεις του δέρματος επιδεινώνονται με το μπάνιο;

Όπως λένε οι δερματολόγοι, αν υπάρχει ήδη μια δερματίτιδα, τότε είναι πιθανό να επιδεινωθεί από το ζεστό νερό καθώς θα κάνει το δέρμα μας πιο ξηρό ακόμα. Ο συνδυασμός ζεστού νερού, αρωματικών αφρόλουτρων κι ενός αφυδατωμένου δέρματος, μπορεί να το κάνει να κοκκινίσει, να είναι ξηρό και σπασμένο.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε όσους πάσχουν από έκζεμα, το οποίο συνήθως ερεθίζεται από ουσίες που βρίσκονται στα σαπούνια, τα καλλυντικά, τα αποσμητικά, τα κοσμήματα ή από τον ίδιο τον ιδρώτα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ερεθισμούς;

Η αλλαγή της θερμοκρασίας του μπάνιου μας είναι μια καλή αρχή, αν αντιμετωπίζουμε ερεθισμούς μετά από αυτό. Πλενόμαστε λοιπόν με χλιαρό και όχι με καυτό νερό για να αποφύγουμε κοκκινίλες, φαγούρα και ερεθισμούς. Όπως λένε μάλιστα οι δερματολόγοι, τα μικρότερης διάρκειας χλιαρά ή δροσερά μπάνια, είναι καταπραϋντικά για τις δερματίτιδες και τις ξηροδερμίες.

Σημαντική επίσης είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος μετά το μπάνιο μας. Χρησιμοποιούμε ένα έντονα ενυδατικό γαλάκτωμα που μας ταιριάζει και μπορεί να ενισχύσει την φυσική υγρασία του δέρματος. Όσοι φυσικά έχουν δερματικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν τον δερματολόγο τους σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, ακόμα και για το σαπούνι ή το αφρόλουτρό τους. Μια καλή ιδέα είναι να ενυδατώνουμε το δέρμα ενώ είναι ακόμα νωπό για να αποροφηθεί καλύτερα η λοσιόν ή το γαλάκτωμά μας.

Για να ανακουφιστούμε από τις φαγούρες μπορούμε να βάλουμε κρύες κομπρέσες στα σημεία που υπάρχει ερεθισμός.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε τους ερεθισμούς από το μπάνιο;

Όπως λένε οι δερματολόγοι, θα πρέπει  να βελτιώσουμε την ενυδάτωση του δέρματός μας γενικότερα, προκειμένου να μειωθούν και αυτοί οι ερεθισμοί. Βάζουμε λοσιόν ή γαλάκτωμα χωρίς άρωμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ή και δύο αν είναι απαραίτητο, για να αποτρέψουμε την ξηρότητα και να ενισχύσουμε την ενυδάτωση. Αν έχουμε ξηρό δέρμα, βεβαιωνόμαστε ότι πίνουμε το άφθονο νερό μέσα στην μέρα μας.

Αλλάζουμε τα σαπούνια σώματος ή τα αφρόλουτρά μας με άλλα πιο μαλακά και χωρίς άρωμα, για να βεβαιωθούμε ότι ο ερεθισμός και η φαγούρα μας δεν προέρχονται από κάποια αλλεργία σε αυτά. Δίνουμε βάση στην σύσταση των προϊόντων που χρησιμοποιούμε ώστε να μην περιέχουν άλφα(ΑΗΑ) και βήτα(ΒΗΑ) υδροξυλικά οξέα, ρετινόλη και ρετινοειδή. Αυτά τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα να βοηθούν την ανανέωση των κυττάρων και μπορεί να προκαλούν ξηρότητα του δέρματος.

Ακόμα και ο τρόπος που σκουπιζόμαστε μπορεί να επηρεάσει τους ερεθισμούς αυτούς. Αντί λοιπόν να τρίβουμε το δέρμα μας με την πετσέτα, προτιμούμε να το στεγνώσουμε με ταμποναριστές κινήσεις που δεν το τρίβουν και το ερεθίζουν ακόμα περισσότερο.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!