Μήπως υπάρχουν πρωινά που το πρώτο πράγμα που νοιώθεις όταν ξυπνήσεις είναι η ναυτία; Αν έχεις αποκλείσει τις δύο πιο συνηθισμένες αιτίας πρωινής ναυτίας που είναι μια πιθανή εγκυμοσύνη ή το παραπάνω αλκοόλ που ήπιες το προηγούμενο βράδυ, τότε η κατάσταση μπορεί να σε θορυβήσει. Το αίσθημα της ζαλάδας με το που θα ανοίξει κανείς τα μάτια του είναι πραγματικά ενοχλητικό και δυστυχώς περιορίζει κατά πολύ τις κινήσεις μας στην διάρκεια της μέρας, χώρια που μας κάνει να ανησυχούμε.

Τι λένε λοιπόν οι ειδικοί επί του θέματος;

Γιατί νοιώθουμε πρωινές ναυτίες;

Ενώ οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διάφορες, οι πιο συχνές έχουν να κάνουν με τις διατροφικές μας συνήθειες. Όπως λέει ο γιατρός Jason Womack, “Το να περάσουμε όλη μας την νύχτα χωρίς καθόλου φαγητό, μπορεί να αφήσει το στομάχι μας γεμάτο οξέα που προκαλούν αυτήν την κατάσταση το επόμενο πρωί. Η ύπτια θέση του σώματος όσο είμαστε ξαπλωμένοι επιτρέπει σε αυτά τα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν στον οισοφάγο, δημιουργώντας αυτό που κοινώς ονομάζεται οισοφαγική παλινδρόμηση. Η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και οξέων, σχετίζεται κατά πολύ με την ναυτία.”

Το τι θα φάμε πριν τον ύπνο επίσης, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. “Πολλές φορές, το να τρώμε αργά το βράδυ, ή να καταναλώνουμε τροφές με πολλά λιπαρά ή καρυκεύματα μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση των στομαχικών υγρών. Κάποιες μικρές αλλαγές, όπως το να τρώμε τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο και η αποφυγή βαριών φαγητών, μπορεί να μειώσει το πρόβλημα και τα συμπτώματα. Επίσης, καλό θα είναι να ανασηκώνουμε το μαξιλάρι μας λίγο, ώστε να αποφεύγουμε την παλινδρόμηση. Επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε αντιόξινα χάπια ή τζίντζερ το πρωί, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.”

Η τροφή μας όμως, ή η έλλειψή της, δεν είναι οι μόνοι λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε πρωινές ναυτίες. Όπως λέει η Dr. Batiste Ferrier, “Η ναυτία μπορεί να οφείλεται και σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Το να παίρνουμε φάρμακα με άδειο στομάχι ή μια καινούρια θεραπεία που έχουμε ξεκινήσει, μπορούν και τα δύο να μας προκαλέσουν συμπτώματα ναυτίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μιλήσουμε στον γιατρό που μας έχει δώσει την αγωγή για να μας την αλλάξει.”

Ο Dr. Womack επισημαίνει μάλιστα ότι η ναυτία μπορεί να συνδέεται με τον ίλιγγο θέσης, μιας πολύ συνηθισμένης περίπτωσης ιλίγγου. Τα συμπτώματα προκύπτουν συνήθως από την αλλαγή θέσης ή στάσης. Έτσι, όταν το πρωί πηγαίνουμε από την ξαπλωτή στην όρθια θέση, είναι πιθανό να ζαλιστούμε. Όταν είναι συχνά και επιμένουν, τότε σίγουρα θα πρέπει να τα κουβεντιάσουμε με τον γιατρό μας.

Τέλος, όπως λέει η Dr. Ferrier, το άγχος ή η μεγάλη κόπωση, μπορούν να δώσουν τα ίδια συμπτώματα και σε αυτήν περίπτωση θα χρειαστούμε την βοήθεια του γιατρού μας.

Πότε πρέπει να το πούμε στον γιατρό μας;

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να χρονίσει πριν αποφασίσουμε να μιλήσουμε στον γιατρό μας, ιδιαίτερα αν έχουμε κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής μας. Αν μάλιστα νοιώθουμε και πίεση στο κεφάλι, τότε το θέμα μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρό, λέει ο Dr. Womack, εξηγώντας ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιον όγκο στο κεφάλι.

Αν μάλιστα υπάρχουν αλλαγές στην όραση, κούραση, εμετός, πυρετός, απώλεια βάρους, σύγχυση και προβλήματα στο βάδισμα, τότε είναι απαραίτητο να πάμε άμεσα στον γιατρό, γιατί, όπως λέει η Dr. Ferrier, μπορεί να σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!