Όταν συζητάμε για τα τραύματα που συσσωρεύουμε στην διάρκεια του βίου μας, συνηθίζουμε να επικεντρωνόμαστε στις ψυχικές συνέπειες που αυτά μας αφήνουν και όχι τόσο στις σωματικές, Σύμφωνα όμως με την ψυχοθεραπεύτρια και αναπτυξιολόγο Gretchen Schmelzer, “το τραύμα είναι ένα γεγονός που βάζει σε δοκιμασία την ικανότητά μας να προστατέψουμε τον εαυτό μας και είναι πιθανό να μας φτάσει στο σημείο να νοιώθουμε αβοήθητοι”. Ακόμα και αφού έχουμε επεξεργαστεί μια τραυματική εμπειρία, το σώμα μας μπορεί να είναι ακόμα ενεργοποιημένο από αυτήν, που εξηγεί το γιατί τείνουμε να κρατάμε τα αποτελέσματα αυτού του τραύματος στο σώμα μας.

“Όταν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε ένταση, οι ώμοι μας τείνουν να σφίγγονται. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και κρατάμε την αναπνοή μας. Μπορεί να σφίγγουμε τα χέρια μας ή ακόμα και τους μυς του προσώπου και ενώ βιώνουμε μια πνευματική αλλά και σωματική δοκιμασία, συνήθως προσέχουμε τι κάνει αυτή η δοκιμασία στο πνεύμα και όχι στο σώμα μας.”

Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, αν το πάμε ακόμα βαθύτερα, συγκεκριμένα τμήματα του σώματος μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένα είδη τραύματος. Οι γυναίκες ιδιαίτερα τείνουν να συσσωρεύουν τα αποτελέσματα το τραύματος στους γοφούς τους. Όπως λέει η Elana Clark-Faler, μια πιστοποιημένη κοινωνική λειτουργός που ειδικεύεται στα ψυχικά τραύματα, “Πολλές γυναίκες συσσωρεύουν ένταση στους γοφούς και πολλή από αυτή την ένταση έχει να κάνει με το είδος της φροντίδας που προσφέρουν στην οικογένεια. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αν κάποια νοιώθει ότι έχει κολλήσει και δεν βαδίζει προς τα μπρος στην ζωή της, μπορεί να αποκτήσει προβλήματα με τους γοφούς της.”

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να εκφράζονται ως έντονη ευαισθησία της περιοχής, πιάσιμο, τράβηγμα ή πόνος. Τα τραύματα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά και η θεραπεία του από αυτά μπορεί να είναι εντελώς εξατομικευμένη επίσης, οπότε καλό θα είναι να ζητάμε βοήθεια όταν την χρειαζόμαστε. Υπάρχουν όμως και κάποιοι τρόποι να βοηθήσουμε και από μόνες μας τους εαυτούς μας.

4 απλοί για να απελευθερώσεις το συσσωρευμένο τραύμα από τους γοφούς σου

Στρέφουμε την επίγνωσή μας σε ένα άλλο σημείο του σώματος

Όπως λέει η Clark-Faler, όταν μια ασθενής της αισθάνεται μεγάλη ένταση στους γοφούς της, προσπαθεί να στρέψει την προσοχή της σε ένα μη ενεργοποιημένο τμήμα του σώματος κι έτσι να αρχίζουν να χαλαρώνουν οι γοφοί της. Μπορεί να τις βάλω να στέκονται όρθιες και να κάνουν δύο είδη πυελικών κινήσεων. Μπορεί να τις βάλω να σπρώχνουν έναν τοίχο ή να στρίβουν μια πετσέτα, τρεις φορές προς την μια κατεύθυνση και τρεις φορές προς την αντίθετη.”

Κουνάμε τα χέρια μας

Αν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα να θέτετε όρια ή αναλαμβάνετε πάρα πολλά πράγματα και τις ευθύνες των άλλων, η Clark-Faler προτείνει να κινούμε φυσικά τα χέρια μας μπροστά και πίσω ή αριστερά και δεξιά. Η ίδια κάνει αυτό με τις ασθενείς της και ύστερα τους λέει: “Βλέπεις πόσο άνετα κινείς τα χέρια σου αριστερά και δεξιά; Νοιώθεις πόσο φυσική είναι αυτή η κίνηση; Αυτά λοιπόν είναι ακριβώς τα όρια. Έτσι τις βοηθάω να αποκτήσουν πιο σαφή και ενεργητική αίσθηση των ορίων γύρω από το σώμα τους.”

Χορεύουμε

“Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να είστε ενεργητικές ή να εκφράζεστε όπως σας αρέσει με το σώμα σας;” λέει η Clark-Faler. “Ένας απλός τρόπος να το κάνετε είναι να αφεθείτε σε μερικές απλές χορευτικές κινήσεις. Κλείστε τις κουρτίνες (ή και όχι) του καθιστικού σας, βάλτε ένα τραγούδι που σας αρέσει και σας κάνει να αισθάνεστε ανέμελα και αφήστε το σώμα σας να κινηθεί μαλακά και ελεύθερα, χωρίς κοινό και χωρίς καμία αίσθηση κριτικής και περιορισμού.

Κάνουμε ερωτήσεις

Στην καρδιά της θεραπευτικής μεθόδου της Clark-Faler βρίσκεται η φυσική περιέργεια που οδηγεί σε βαθύτερη ενδοσκόπηση. Προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας και παρατηρήστε αν με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζεστε έστω και λίγο από την ένταση. Τι είναι αυτό που κρατάτε περισσότερο μέσα σας; Τι είναι αυτό που έχετε ανάγκη να αφήσετε να φύγει; Τι απασχολεί τον περισσότερο χώρο μέσα σας; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, ελαστικές και επιεικείς.”

“Η ένταση δεν είναι κάτι φυσικό για το σώμα μας” λέει η Clark-Faler. “Θέλει να εγκαταλήψει το σώμα μας κι εμείς θα πρέπει να την αφήσουμε να φύγει.”