Οι περισσότεροι από εμάς (αν όχι όλοι), έχουμε ζήσει την εφιαλτική μέρα μετά από ένα βράδυ με πολύ ποτό. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει ζαλάδες, ναυτίες, εμετούς και μία συνεχή αίσθηση αφυδάτωσης. Σε κάποιους, όμως, εμφανίζεται ένα ακόμα αρκετά ενοχλητικό σύμπτωμα. Νιώθουν ένα τεράστιο αίσθημα άγχους. Αυτό που κάποιοι ονομάζουν hangxiety. 

Τι είναι hangxiety;

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι ο όρος δεν είναι επίσημος και ιατρικός, αλλά προκύπτει από την ένωση των όρων “hangover” και “anxiety” (άγχος). Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο αίσθημα άγχους, που εμφανίζεται το επόμενο πρωί αφότου έχουμε καταναλώσει πολύ αλκοόλ, μαζί με το υπόλοιπο hangover. 

Συνήθως, οι τρόποι έκφρασής του είναι τρεις. Μπορεί να νιώθεις το μυαλό σου να τρέχει, να αναλύει και να αγχώνεται για τα πάντα. Μπορεί να αγχώνεσαι σε υπερβολικό βαθμό για την πιθανότητα να έκανες κάτι ντροπιαστικό την προηγούμενη νύχτα. Μπορεί να έχεις απλά χωρίς καμία προφανή αιτία μία γενικότερη αίσθηση ενός πολύ έντονου τρόμου. Και, φυσικά, στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να προκύπτει ένας συνδυασμός των παραπάνω. 

Regret Yolo GIF - Regret Drinking Hangover - Discover & Share GIFs

Πώς συμβαίνει το hangxiety;

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος συμπτώματος στερητικού από το αλκοόλ. Όχι, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους αλκοολικούς, ούτε το ότι το παθαίνεις σημαίνει ότι έχεις εθιστεί. Αρκεί μία βραδιά που θα πιεις μερικά ποτήρια παραπάνω. 

Το αλκοόλ επηρεάζει αυξητικά ουσίες του εγκεφάλου μας, που είναι υπεύθυνες για τη διάθεση και το άγχος μας, όπως η σεροτονίνη. Παράλληλα, θεωρείται πως μιμείται την δράση του αμινοβουτυρικού οξέος, το οποίο επιδρά στο νευρικό μας σύστημα χαλαρωτικά, ενώ αναστέλλει τη λειτουργία του γλουταμινικού οξέος, το οποίο σχετίζεται με τις γνωστικές λειτουργίες μας και την μνήμη μας. Με αυτούς τους τρόπους, λοιπόν, το αλκοόλ καταφέρνει, όταν το καταναλώνουμε, να μάς φτιάξει τη διάθεση και να μάς χαλαρώσει. Το επόμενο πρωί, όμως, όλα τα παραπάνω κόβονται απότομα, με αποτέλεσμα το άγχος να κορυφώνεται. 

Boyfriend decided to spend the entire day playing Diablo. Alcohol and fireworks for me....Happy Independence day I guess. - GIF on Imgur

Πώς μπορείς να το αποφύγεις;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η προφανής. Πιες λιγότερο αλκοόλ. Έτσι, δεν θα γλιτώσεις μόνο το hangxiety, αλλά και όλα τα άλλα συμπτώματα του hangover. Τι εννοούμε λιγότερο; Οι πιθανότητες για hangover αυξάνονται στον μέσο άντρα αν πιει από πέντε ποτά και πάνω, ενώ στη μέση γυναίκα από τα τέσσερα ποτά και πάνω. Επιπλέον, ανεβάζεις τις πιθανότητες το άγχος να γίνει πιο μόνιμο στη ζωή σου, αν φτάνεις ή ξεπερνάς αυτές τις ποσότητες πέντε ή περισσότερες μέρες τον μήνα. 

Άσχετα, πάντως, με την ποσότητα αλκοόλ, που θα καταναλώσεις, να έχεις στο μυαλό σου τρία πράγματα, που θα σε βοηθήσουν. Πίνε συγχρόνως αρκετό νερό. Πίνε αργά το ποτό σου. Και μην πιεις αλκοόλ με άδειο στομάχι. 

Drink Water GIFs | Tenor

Πώς να το ξεφορτωθείς;

Ίσως ακολούθησες όλα τα προληπτικά βήματα, αλλά και πάλι το hangxiety σου χτύπησε την πόρτα. Ή ίσως για μια μέρα αποφάσισες να τα παραλήψεις (ανθρώπινο είναι). Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα έμεινες με το άγχος και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Η λύση είναι απλή. Πιες πολύ νερό, ξεκουράσου και χαλάρωσε. Για το τελευταίο, ακολούθησε αυτό που ξέρεις ότι λειτουργεί καλύτερα σε εσένα. Ίσως είναι ο διαλογισμός, ίσως είναι απλά το να ξαπλώσεις, ίσως είναι το να ακούσεις μουσική ή ίσως είναι το να δεις μία σεζόν από την αγαπημένη σου σειρά. Μπορεί απλά να χρειάζεσαι μερικές βαθιές ανάσες. 

Entspannen relax GIF - Find on GIFER

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!