Φυσικά η πρώτη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό παρακολουθώντας έναν αγώνα τριάθλου, είναι πως τα καταφέρνουν οι αθλήτριες και ολοκληρώνουν τέτοια αγωνίσματα όπως το τρίαθλο που  περιλαμβάνει κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο σε συνεχόμενη ροή. Μόνο σεβασμός για τις υπερπροσπάθειες αυτές! Πως όμως καταφέρνουν οι αθλήτριες του τριάθλου και δεν παθαίνουν μυκητιάσεις εφόσον μόλις βγουν από το νερό, ανεβαίνουν στην σέλα του ποδηλάτου τους και συνεχίζουν ακάθεκτες, ενώ μπροστά τους έχουν και έναν ακόμα αγώνα μετά την ποδηλασία, αυτόν του τρεξίματος; Δεν δημιουργούνται προβλήματα μυκητιάσεων από τα βρεγμένα ρούχα που επιπροσθέτως τρίβονται πάνω στις σέλες των ποδηλάτων για ώρα μετά; Διότι γνωρίζουμε καλά ότι τα βρεγμένα μαγιό μπορούν να προκαλέσουν κολικούς ερεθισμούς εξαιτίας των βακτηρίων, που αγαπούν το υγρό περιβάλλον. Πως τα καταφέρνουν οι τριαθλήτριες και αγωνίζονται με αυτές τις συνθήκες;

Η αλήθεια είναι όμως σχετικά διαφορετική για εκείνες, διότι δεν κολυμπούν σε πισίνες αλλά στα νερά της θάλασσας των ποταμών ή των λιμνών. Πιο επικίνδυνο για πρόκληση μυκητιάσεων είναι το νερό της πισίνας, εξαιτίας των χημικών που περιέχει, όπως το χλώριο που σκοτώνει βέβαια τα βακτήρια του νερού αλλά και του σώματος και ιδιαίτερα της περιοχής του κόλπου. Όπως λένε οι ειδικοί, το χλώριο της πισίνας εξουδετερώνει το ph του κόλπου και αφήνει το πεδίο ελεύθερο για να αναπτυχθούν βακτήρια που προκαλούν τις κολπικές μυκητιάσεις. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε βουτιά στην πισίνα θα μας αρρωστήσει. Αν όμως μείνουμε ώρες μέσα σε ένα βρεγμένο μαγιό, κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να μας συμβεί. Όπως μάλιστα είπε η τριαθλήτρια Alyssa Godesky στο Refinery29, τα ρούχα τους είναι αντιμικροβιακά και απορροφούν τον ιδρώτα αρκετά, οπότε είναι αρκετά ασφαλή προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης όταν προπονούνται έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν ρούχα ανάμεσα στα αθλήματα οπότε μειώνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος.

Αντίθετα, το πιο σοβαρό τους πρόβλημα είναι η τριβή της περιοχής πάνω στις σέλες των ποδηλάτων που προκαλούν ερεθισμούς, ένα θέμα που τις απασχολεί και το συζητούν τακτικά μεταξύ τους. Φυσικά η συμβουλή τους προς όλες εμάς που δεν είμαστε τριαθλήτριες αλλά κολυμπάμε στις πισίνες ή αλλού, είναι να αλλάζουμε μαγιό όταν τελειώσουμε το μπάνιο μας ή όταν αθλούμαστε να αλλάζουμε τα ιδρωμένα μας ρούχα αμέσως μετά την προπόνηση.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!