Κάνεις σεξ και αμέσως μετά πηγαίνεις στο μπάνιο. Ξαφνικά βλέπεις αίμα. Το πρώτο, που ίσως σκέφτεσαι, είναι ότι αδιαθέτησες, αλλά μετά από λίγο καταλαβαίνεις ότι δεν είναι αυτό. Κάπως έτσι, αρχίζεις να πανικοβάλλεσαι.Τα χειρότερα αρχίζουν να περνάνε από το μυαλό σου και το κάνεις ακόμα χειρότερο αν αρχίσεις να ψάχνεσαι στο Google. 

Υπάρχει πράγματι, όμως, λόγος για πανικό; Το να βλέπεις αίμα μετά το σεξ είναι εξαιρετικά συνηθισμένο. Το αν θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιον γιατρό, ωστόσο, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Αν βλέπεις αίμα μια στο τόσο και σχετικά σπάνια και αν βλέπεις ουσιαστικά μερικές κηλίδες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Καλό είναι να βρεθείς με τον γιατρό σου, αν η ποσότητα του αίματος θυμίζει της περιόδου, αν συμβαίνει κάθε φορά ή/και αν πονάς μετά το σεξ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις στο τι μπορεί να συμβαίνει, είναι αρκετές. 

Κολπική ξηρότητα

Αν κάνεις διεισδυτικό σεξ, η κολπική ξηρότητα μπορεί να είναι ο λόγος που βλέπεις αίμα. Πολύ απλά, το αιδοίο σου τεντώνεται ή έρχεται αντιμέτωπο με πολλή τριβή. Έτσι, δημιουργούνται εκδορές μέσα ή γύρω από την περιοχή. Και οι εκδορές αυτές κάποιες φορές ματώνουν, οπότε βλέπεις αίμα. Γιατί έχεις κολπική ξηρότητα; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ο βασικός τρόπος να την αντιμετωπίσεις, πάντως, είναι να αρχίσεις να χρησιμοποιείς λιπαντικό

Κολπική λοίμωξη

Το αιδοίο μας φιλοξενεί καλά και κακά βακτήρια. Η ισορροπία μεταξύ τους κρατά την περιοχή υγιή. Αν αυτή με κάποιον τρόπο αλλάξει τότε προκαλούνται λοιμώξεις. Η πιο συχνή είναι η καντιντίαση, που προκύπτει όταν τα αντιμυκητιακά βακτήρια ανισορροπούνται, με αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση του μύκητα κάντιντα στην περιοχή. Αυτό προκαλεί τρομερή φαγούρα στο σημείο και συνειδητά ή ασυνείδητα το τρίβουμε και το ξύνουμε, για να φύγει. Αυτό ακριβώς μπορεί να προκαλέσει μικρές εκδορές που ματώνουν. 

Περίοδος

Ναι, δεν ξαναείδες αίμα, ή η περίοδος σου μόλις τελείωσε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το αίμα είναι άσχετο. Βασικά, ακριβώς επειδή μόλις τελείωσε η περίοδος σου, είναι εξαιρετικά πιθανό το αίμα να σχετίζεται με αυτήν. Συγκεκριμένα, μπορεί να πρόκειται για περισσευούμενο ιστό στη μήτρα σου, που απλά το σεξ βοήθησε να κατέβει.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πιθανόν να προκαλούν αιμορραγία μετά το σεξ. Ωστόσο, μην ανησυχήσεις αν δεν έχεις άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα χλαμύδια και η γονόρροια έχουν ελαφριά εμφάνιση αίματος στα συμπτώματά τους, αλλά έχουν και την μεγάλη παραγωγή υγρών, με ανησυχητική οσμή ή/και χρώμα. 

Ενδομητρίωση

Υπό κανονικές συνθήκες, ιστός δημιουργείται στα τοιχώματα εντός της μήτρας μας, ο οποίος αποβάλλεται στη διάρκεια της περιόδου μας. Στην ενδομητρίωση ο ιστός αυτός σχηματίζεται εξωτερικά της μήτρας μας. Το αίμα μετά το σεξ είναι ένα από τα αρκετά συχνά της συμπτώματα, συνδυαστικά με αρκετό πόνο, έντονες κράμπες και, πιο σπάνια, χρόνια κόπωση.

Πολύποδας τραχήλου

Πριν αρχίσεις να πανικοβάλλεσαι, να έχεις στο μυαλό σου ότι έχουμε πάει στις πιο σπάνιες περιπτώσεις και ότι πιθανώς, αν ήταν αυτό, θα είχες κι άλλα έντονα συμπτώματα. Κατ’ αρχάς, στην περίπτωση του πολύποδα του τραχήλου η ποσότητα του αίματος είναι αρκετή, ενώ το βλέπεις κάθε φορά που κάνεις σεξ. Παράλληλα, ίσως βλέπεις αίμα και σε άλλες φάσεις της ημέρας σου και περνάς πλέον πολύ πιο βαριά τις περιόδους σου, ενώ έχεις και αρκετά υγρά, τα οποία έχουν έντονη και περίεργη μυρωδιά.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ξανά, τώρα βρισκόμαστε στα αρκετά πιο σπάνια ενδεχόμενα. Όπως και στον πολύποδα, έτσι κι εδώ το μόνο σύμπτωμα δεν θα είναι το αίμα μετά το σεξ. Λογικά, αν είναι αυτό, θα έβλεπες αίμα και σε άλλες στιγμές της καθημερινότητάς σου, θα πέρναγες πιο βαριές και μεγαλύτερες περιόδους, θα πόναγες στη διάρκεια του σεξ και θα είχες περίεργα κολπικά υγρά.