Η αλήθεια είναι ότι μάς έχει συμβεί με αρκετά αντικείμενα, που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Έχουν ένα σταθερό χαρακτηριστικό, που ξέρουμε ότι θα βρούμε πάνω τους, αλλά δεν ξέρουμε τον λόγο. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό υπάρχει και στις γυναικείες κιλότες. 

Σχεδόν όλες οι γυναικείες κιλότες στο κάτω εσωτερικό μέρος τους έχουν ένα επιπλέον κομμάτι υφάσματος, που μοιάζει με τσεπούλα. Όλοι την έχουμε δει. Σχεδόν κανένας μας, όμως, δεν γνωρίζει την χρησιμότητά της. Υποτίθεται ότι θα αποθηκεύσουμε κάτι εκεί; Είναι απλά ύφασμα, που ξέμεινε στο εργοστάσιο και κάπου έπρεπε να το βάλουν; Μήπως θα έπρεπε να κρεμάμε τις κιλότες από αυτήν; Η απάντηση σε όλες αυτές τις υποθέσεις είναι όχι. 

Στην πραγματικότητα, σκοπός της συγκεκριμένης τσεπούλας, που πολύ απλά ονομάζεται καβάλος, είναι η διαφύλαξη της υγείας του αιδοίου. Η κιλότα είναι από τα εσώρουχα, που φοράμε σχεδόν όλη τη μέρα. Στο μεταξύ το σώμα μας γεμίζει υγρασία από τον ιδρώτα, τα υγρά του αιδοίου και άλλους παράγοντες. Αυτή η υγρασία, λοιπόν, όταν “παγιδεύεται” στο εσώρουχό μας, έρχεται και ενώνεται με ένα σκοτεινό περιβάλλον, συνδυασμός ιδανικός για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Παράλληλα, ο συγκεντρωμένος ιδρώτας είναι δυνατόν να επηρεάσει τα φυσικά επίπεδα Ph της περιοχής. Όλα αυτά μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε βακτηριακή κολπίτιδα, μυκητιάσεις και ουρολοιμώξεις. 

Πού κολλάει η “τσεπούλα” της κιλότας με όλα αυτά; Η “τσεπούλα” αυτή πρέπει πάντα να είναι από βαμβάκι. Άσχετα με το υλικό της υπόλοιπης κιλότας. Ο λόγος είναι ότι συνήθως το υπόλοιπο εσώρουχο είναι φτιαγμένο από συνθετικά υλικά, όπως δαντέλα, που δεν επιτρέπουν στο σώμα να αναπνεύσει. Αντιθέτως, το βαμβάκι το επιτρέπει, απορροφώντας οποιοδήποτε είδος υγρασίας, οπότε και μειώνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων. 

Οπότε αν κάποια κιλότα δεν έχει αυτή την “τσεπούλα”, καλύτερα να μην το επιλέξεις. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν θες να αποχωριστείς εσώρουχα τύπου στρινγκ, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να προτιμάς τα βαμβακερά και να αποφεύγεις όσα είναι από νάιλον ή λύκρα, μιας και επιτρέπουν στο αιδοίο να αναπνεύσει λιγότερο από κάθε άλλο υλικό. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!