Το dry scooping δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι εδώ και κάποια χρόνια γνωστή μέθοδος ενίσχυσης των αποτελεσμάτων της γυμναστικής στους fitness junkies αυτού του κόσμου. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει γνωστή σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Γιατί; Διότι άρχισε να γίνεται wellness trend στο TikTok. 

Τι είναι το dry scooping; 

Κάποιοι συνδυάζουν τη γυμναστική τους με σκόνη πρωτεΐνης, για να ενισχύσουν τα αποτελέσματά της. Άλλοι προτιμάνε τις σκόνες pre-workout. Αυτές βασίζουν τα αποτελέσματά τους σε έναν συνδυασμό καφεΐνης, αμινοξέων, βιταμινών Β, κρεατίνης και Β-αλανίνης. Κανονικά προορίζονται για κατανάλωση, αφότου πρώτα διαλυθούν σε περίπου 180 με 230ml νερού. Στο dry scooping το τελευταίο αυτό βήμα αλλάζει, το προϊόν καταναλώνεται απευθείας σε μορφή σκόνης και πίνεις μετά το νερό, με τη λογική ότι έτσι η δράση του θα είναι ακόμα πιο άμεση και έντονη. 

@arielandreassen

Gym check😝 #preworkout #foryoupage #foryou

♬ gym check ps follow me lol – Niko Katsuyoshi

Γιατί είναι επικίνδυνο το dry scooping;

Ακόμα κι αν πράγματι έχει αποτελέσματα (πράγμα που δεν έχει αποδειχτεί), το dry scooping δεν είναι σε καμία περίπτωση καλή ιδέα. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να βλάψει με κάποιον τρόπο την υγεία σου. 

Κατ’ αρχάς, οι περισσότερες pre-workout σκόνες περιλαμβάνουν μία τεράστια ποσότητα καφεΐνης (έως και 500mg). Επιπλέον, έχουν τεχνητά χρώματα, γλυκαντικά και γαλακτώματα. Το αποτέλεσμα; Όταν καταναλώνεις μία μεγάλη ποσότητα αυτής της σκόνης και μάλιστα μη διαλυμένη, έχεις πολλές πιθανότητες να επηρεάσει πολύ έντονα το σώμα σου. Δηλαδή; Να ανεβάσει τρομερά τους παλμούς της καρδιάς και την πίεσή σου. Για να καταλάβεις, υπάρχουν καταγγελίες ότι σε κάποιους έχει προκαλέσει μέχρι και έμφραγμα. Οπότε μείνε μακριά από το dry scooping γενικά, αλλά και ειδικά αν έχεις καρδιοπάθειες, υψηλή πίεση και/ή αρρυθμίες.

@brivtny

Story time feel free to ask more questions down below I’ll answer them in my next video #fypシ #preworkout

♬ deja vu – Olivia Rodrigo

Ένας άλλος κίνδυνος, που έχει καταγραφεί, είναι αυτός του πνιγμού. Και δεν εννοούμε απλά να σε πιάσει λίγο βηχαλάκι. Μιλάμε για πνίξιμο σε επίπεδο που μπορεί να σου κοπεί εντελώς η αναπνοή. Επιπλέον, το dry scooping είναι δυνατόν να σου προκαλέσει αφυδάτωση, αφού η μη διαλυμένη σκόνη, ίσως απορροφήσει άλλα υγρά που θα βρει στο σώμα σου, για να κάνει τη δουλειά της.

@karinasantiagoo

God looking down at me like 👁👄👁 #fyp #fitness #DailyVlog #comedy #workout #transformation #preworkout

♬ original sound – Karina Santiago

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!