Αν και το χάπι άμβλωσης διατίθεται στην Ελλάδα περίπου 20 χρόνια, δεν ακούμε τόσο συχνά γι’ αυτή την επιλογή. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ή το θεωρούμε κάτι άλλο. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, την πιο συχνή παρανόηση: Δεν είναι το ίδιο με το χάπι της επόμενης μέρας. Είναι μία μέθοδος άμβλωσης, που μπορείς να ακολουθήσεις μόνο στην περίπτωση, που θες να τερματίσεις μία επιβεβαιωμένη εγκυμοσύνη. Μάλιστα, είναι αρκετά κρίμα που δεν την γνωρίζουμε, αφού θεωρείται ασφαλής και έχει αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. 

Τι είναι το χάπι άμβλωσης; 

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα, αλλά δύο χάπια. Ένα μιφεπριστόνης και ένα μισοπροστόλης. Ο λόγος, για να το προτιμήσεις είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να τερματίσεις την εγκυμοσύνη, χωρίς κάποια επέμβαση, που ίσως σε αγχώνει περισσότερο. Επιπλέον, συχνά θεωρείται ένας αρκετά πιο φυσικός τρόπος άμβλωσης, που ομοιάζει με την αποβολή. 

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, έχει οριστεί ότι μπορείς να το λάβεις μόνο εντός ενός νοσοκομείου ή μαιευτηρίου, ώστε να παρακολουθούνται πιθανές παρενέργειες. Επιπλέον, αν και η δράση του μπορεί να έχει αποτέλεσμα μέχρι τις έντεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, αποτελεί επιλογή μόνο μέχρι την ένατη εβδομάδα. Όσο για τις πιθανότητες επιτυχίας; Σύμφωνα με στοιχεία του Planned Parenthood, αν το πάρεις μέχρι τις οχτώ εβδομάδες, έχεις 98% πιθανότητες επιτυχίας, ενώ στις οχτώ με εννιά οι πιθανότητες είναι 96%.  

Πώς επιδρά στο σώμα σου; 

Κατ’ αρχάς, να σου πούμε ότι πρώτα λαμβάνεις τη μιφεπριστόνη και περιμένεις περίπου 36 ώρες (μπορεί ο γιατρός να κρίνει ότι χρειάζεται λιγότερος ή περισσότερος χρόνος), για να πάρεις τη μισοπροστόλη. Όταν λάβεις τη μιφεπριστόνη, αυτή μπλοκάρει την παραγωγή προγεστερόνης, μίας απαραίτητης για τη συνέχιση της εγκυμοσύνης ορμόνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έμβρυο να αποκολληθεί από το τείχος της μήτρας. Αργότερα, η μισοπροστόλη θα προξενήσει σπασμούς, οι οποίοι οδηγούν στο άδειασμα της μήτρας. 

Στην πρώτη φάση, της μιφεπριστόνης, η πλειοψηφία δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να προκαλέσει ναυτίες ή ήπια αιμορραγία. Η μισοπροστόλη, όπως είπαμε, αδειάζει τη μήτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί για μία με τέσσερις ώρες κράμπες και αιμορραγία ίδιου μεγέθους με αυτό της περιόδου. Σε λιγότερες περιπτώσεις, έχουν καταγράφει συμπτώματα, που θυμίζουν μία πιο βαριά περίοδο, όπως μεγαλύτεροι πόνοι, περισσότερη αιμορραγία (όση έχεις όταν χρειάζεσαι μεγάλη σερβιέτα) και ναυτία. Σε αυτή τη φάση, είναι φυσικό να δεις και ιστούς ή σβόλους αίματος.  

Συνήθως η αιμορραγία αρχίζει να υποχωρεί σε τέσσερις με πέντε ώρες, αλλά ίσως πάρει και λίγο περισσότερο. Είναι πιθανό, μάλιστα, να βλέπεις λίγο αίμα και μέχρι τρεις εβδομάδες μετά την άμβλωση. Οι κράμπες θα κρατήσουν μία με δύο μέρες, αλλά σταδιακά θα είναι λιγότερο έντονες. Σε περίπτωση που θες κάτι να μειώσει τον πόνο ή τη ναυτία, ζήτησε την γνώμη του γιατρού σου. Ωστόσο, απέφυγε σίγουρα την ασπιρίνη, γιατί θα προκαλέσει μεγαλύτερη αιμορραγία. 

Λογικά, ο γιατρός θα σου πει να τον επισκεφτείς σε μερικές εβδομάδες, ώστε να κάνεις εξετάσεις αίματος και υπέρηχο. Τόσο για να βεβαιωθείς ότι πράγματι τερματίστηκε η εγκυμοσύνη, όσο και για να ελέγξει τη γενικότερη υγεία σου. Σε περίπτωση, που η άμβλωση δεν πέτυχε, μπορείς να δοκιμάσεις ξανά με τον ίδιο τρόπο ή να συζητήσετε κάποια επεμβατική μέθοδο.  

Τι παρενέργειες μπορεί να έχει; 

Όπως είπαμε, οι περισσότεροι εμφανίζουν μόνο τα φυσιολογικά επακόλουθα, αιμορραγία και κράμπες. Ωστόσο, στις παρενέργειες μπορεί να είναι η ναυτία, οι εμετοί, η διάρροια, η ζαλάδα, η κόπωση και τα δέκατα. Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς αν είναι σε ελαφριά μορφή. Διαφορετικά θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, για την πιθανότητα να σου χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό. Οι πιθανότητες, βέβαια, να πάθεις μόλυνση είναι υπερβολικά μικρές. Συγκεκριμένα, οι μολύνσεις και οι αιμορραγίες, που οδηγούν σε νοσοκομείο, συναντώνται σε ποσοστό λιγότερο του 0,4% μετά το χάπι της άμβλωσης. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!