Όσο φυσική διαδικασία κι αν είναι το σεξ, πολλές φορές δεν μάς βγαίνει αβίαστα. Συχνά, μάλιστα, μάς δημιουργεί ένα μεγάλο άγχος για το αν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε και να ικανοποιήσουμε τον παρτενέρ μας. Αυτό, προφανώς, και μάς χαλάει αρκετά τη σεξουαλική εμπειρία. Είτε μειώνοντας την απόλαυση, είτε προκαλώντας μας ολοκληρωτικό σκάλωμα. Αυτό με μία έννοια λέγεται “άγχος σεξουαλικών επιδόσεων” και πρέπει να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς γι’ αυτό, για να το ξεπεράσεις.

Τι το προκαλεί; 

Ουσιαστικά προκαλείται από την έκκριση ορμονών του στρες στο σώμα σου, όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. Όταν μιλάμε για σεξ, αυτή μπορεί να προκύψει από σχετικά συγκεκριμένες καταστάσεις. Ποιες είναι αυτές; Ο φόβος ότι δεν θα τα πας καλά στο κρεβάτι και θα αφήσεις ανικανοποίητο τον παρτενέρ σου. Η ανασφάλεια γύρω από την εικόνα του σώματός σου. Πιθανά προβλήματα μέσα στην σχέση. Το άγχος ότι το μέγεθος του πέους σου δεν θα θεωρηθεί ικανοποιητικά μεγάλο. Η ανησυχία μήπως εκσπερματώσεις υπερβολικά νωρίς. Το άγχος ότι ίσως σού πάρει πάρα πολύ ώρα να φτάσεις σε οργασμό. Το στρες μη τυχόν και δεν φτάσεις σε οργασμό ή δεν καταφέρεις να απολαύσεις το σεξ. 

Anxiety GIFs | Tenor

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δύο είναι τα βασικά συμπτώματα του άγχους σεξουαλικών επιδόσεων. Από τη μία, έχουμε την πιθανότητα να μην μπορούμε καν να ερεθιστούν. Αν έχεις αιδοίο, αυτό σημαίνει ότι η φυσική του λίπανση θα είναι από ελάχιστη ως μηδενική, με αποτέλεσμα το πιθανό σεξ να είναι αρκετά επίπονο. Αν έχεις πέος, τότε οι ορμόνες του στρες οδηγούν σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων σου, με αποτέλεσμα μικρότερη ροή του αίματος στο πέος, οπότε και πολύ λιγότερες πιθανότητες στύσης. 

Από την άλλη, ακόμα κι αν ερεθιστείς, το άγχος σεξουαλικών επιδόσεων, μπορεί και πάλι να σου χαλάσει τη σεξουαλική εμπειρία. Ο λόγος είναι ότι το μυαλό σου επικεντρώνεται και υπεραναλύει τόσο το πώς τα πηγαίνεις ή πώς φαίνεσαι, που στο τέλος δεν μπορείς να απολαύσεις ούτε λίγο το σεξ και σίγουρα ούτε να φτάσεις σε οργασμό. 

Φυσικά, όταν τα παραπάνω συμβαίνουν, καταλήγουμε και σε έναν φαύλο κύκλο του άγχους σεξουαλικών επιδόσεων. Πολύ απλά ουσιαστικά αγχωνόμαστε μήπως αγχωθούμε και δεν ανταπεξέλθουμε και τελικά, εξαιτίας αυτού, όντως δεν ανταπεξερχόμαστε. 

Πώς θα το ξεπεράσεις; 

Επισκέψου έναν γιατρό

Είναι το πρώτο, που πρέπει να κάνεις. Πήγαινε σε έναν γιατρό, τον οποίο εμπιστεύεσαι, και μίλησε του για το άγχος σου. Ιδανικά να είναι παθολόγος, ανδρολόγος ή γυναικολόγος. Μαζί αρχικά θα αποκλείσετε την πιθανότητα κάτι παθολογικό ή κάποια φαρμακευτική αγωγή να ευθύνονται για το άγχος σεξουαλικών επιδόσεων σου. Λογικά, θα σε ρωτήσει τόσο για το ιστορικό της σεξουαλικής σου ζωής, όσο και τους άγχους σου. Από εκεί και πέρα, ανάλογα τα συμπεράσματά του, θα σου προτείνει την κατάλληλη οδό. 

Μίλα σε έναν ψυχολόγο

Οι πιθανότητες λένε ότι η αιτία του άγχους σεξουαλικών επιδόσεων σου βρίσκεται σε κάτι ψυχολογικό. Οπότε είναι απόλυτα λογικό να μιλήσεις με κάποιον ψυχολόγο. Μαζί θα βρείτε από πού ξεκινάει το άγχος σου, αλλά και ακριβώς πώς έχει προκύψει αυτό το ερέθισμα. Για παράδειγμα, γιατί σε αγχώνει τόσο η πιθανότητα να αργήσεις να φτάσεις σε οργασμό; Όταν βρείτε τις απαντήσεις σε αυτά τα κομμάτια, θα ψάξετε και έναν τρόπο περιορισμού ή εξάλειψής τους. 

Therapy GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Συζήτησε με τον σύντροφό σου

Αυτό δεν σε αφορά τόσο, άμα δεν έχεις έναν μόνιμο σεξουαλικό παρτενέρ, όσο αν βρίσκεσαι σε σχέση. Η συζήτηση του θέματος με τον σύντροφό σου θα βοηθήσει σε δύο κυρίως σημεία. Το ένα είναι ότι μαζί ίσως βρείτε μία τακτική αντιμετώπισης του άγχους σου, αλλά και ότι μπορεί να σου δώσει ειλικρινείς βεβαιώσεις ότι η πηγή του άγχους σου δεν αποτελεί πράγματι πρόβλημα. Το άλλο είναι ότι ίσως λύσεις κάποια παρεξήγηση με τον σύντροφό σου, ο οποίος ίσως τόσο καιρό έχει την αίσθηση ότι έχεις κάποιο πρόβλημα μαζί του. 

Αυξήστε τους τρόπους έκφρασης της τρυφερότητάς σας

Αν πέσεις με τα μούτρα στο σεξ, οι πιθανότητες λένε ότι το άγχος σου απευθειας θα κάνει την εμφάνισή του. Οπότε δώστε χρόνο πριν το σεξ σε πράγματα, που θα σε χαλαρώσουν και θα σε βάλουν πιο ομαλά σε μία πιο σεξουαλική διάθεση. Το ποια θα είναι αυτά εξαρτάται από εσένα και τον παρτενέρ σου αποκλειστικά. Ωστόσο, κάποιες προτάσεις είναι να κάνετε ο ένας στον άλλον μασάζ, να κάνετε μαζί μπάνιο ή να κάνετε αυνανισμό εναλλάξ ο ένας στον άλλον. 

Βρες κάποιον περισπασμό 

Υπάρχει η άποψη ότι, για να ευχαριστηθείς το σεξ, πρέπει να είσαι απόλυτα προσηλωμένος σε αυτό. Δεν είναι ψέμα. Απλά δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Αν κάνεις σεξ και το μυαλό σου συνεχώς σκέφτεται πώς τα πας και πώς δείχνεις, τότε είναι προτιμότερο από το να μένεις σε στρεσογόνες σκέψεις, να μεταφέρεις αλλού την προσοχή σου. Οι καλύτερες επιλογές είναι είτε αισθησιακή μουσική, είτε κάποια ερωτική ταινία (όχι αναγκαστικά πορνό), που θα σε κρατήσουν σε ένα πιο sexy mood.