Άνθρωποι είμαστε. Μια στο τόσο, όλοι έχουμε άγχη, ανασφάλειες και προβληματισμούς. Όταν μιλάμε για σχέσης και μάλιστα στην αρχή τους, αυτά είναι ακόμα πιο φυσιολογικό να προκύπτουν. Δεν ξέρεις πού ακριβώς βαδίζεις με τον άλλον, ίσως ακόμα δεν έχετε ορίσει την σχέση σας και γενικώς ακόμα δεν γνωρίζεστε τρομερά καλά. Τι γίνεται, όμως, όταν το άγχος σου είναι στο φουλ, ακόμα κι αν είσαι καιρό με τον άλλον και δεν σου έχει δώσει κανένα δικαίωμα; Λοιπόν, ίσως πάσχεις από αγχώδης διαταραχή σχέσης. 

Τι είναι η αγχώδης διαταραχή σχέσης;

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος δεν είναι πλήρως αναγνωρισμένος επιστημονικά, ούτε δίνεται ως διάγνωση. Ωστόσο, αποτυπώνει μία πραγματική συναισθηματική κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για την υπερβολική ανησυχία γύρω από μία σχέση, είτε ερωτική είτε φιλική, η οποία σε κάνει να υπεραναλύεις τα πάντα. Από το γιατί ο άλλος άργησε να σου απαντήσει μισή ώρα ή απάντησε σχεδόν μονολεκτικά, μέχρι το πού βρίσκεται το βράδυ που δεν βγήκατε μαζί ή το αν αισθάνεται έλξη για έναν συνάδελφο, απλά και μόνο γιατί ανέφερε την ύπαρξή του. 

Πιο συγκεκριμένα, το άγχος εδώ μπορεί να επικεντρώνεται στο παρελθόν, όπως στους πρώην του συντρόφου μας, στο παρόν, δηλαδή στο πόσο καλοί σύντροφοι είμαστε και στην πιθανότητα ο σύντροφός μας να αναπτύξει αισθήματα για κάποιον άλλον, και στο μέλλον,δηλαδή στον φόβο ότι για κάποιον λόγο θα μάς εγκαταλείψει. Μιλάμε, βέβαια, για ένα άγχος τοξικό, που συχνά αναπτύσσεται σε φόβους και εμφανίζεται συνεχώς στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα άγχος, που φθείρει τόσο εμάς ατομικά, όσο και την σχέση μας, και τελικά γίνεται αυτό η αιτία όντως να χάσουμε τον άλλον. 

YARN | Look at me. I'm acting crazy and jealous and paranoid. | How I Met Your Mother (2005) - S02E04 | Video gifs by quotes | efaa7e7b | 紗

Πού οφείλεται η αγχώδης διαταραχή σχέσης;

Αν και μπορεί πράγματι να δίνει κάποιο δικαίωμα και ο άλλος, τις περισσότερες φορές η αγχώδης διαταραχή σχέσης δεν έχει σχέση με τον παροντικό αποδέκτη της. Η αιτία της σχεδόν πάντα βρίσκεται στο παρελθόν μας και σε κάποιο τραύμα, με δύο βασικές πιθανότητες. Η μία είναι ότι όλο το άγχος μας πηγάζει από τα παιδικά μας χρόνια. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβαίνει αν είσαι παιδί χωρισμένων γονιών και αν έχασες με κάποιον τρόπο έναν γονιό ως παιδί. Ουσιαστικά είναι ένα τραύμα, που σου έχει δημιουργήσει σύνδρομο εγκατάλειψης και σε έχει κάνει να φοβάσαι ότι θα σε εγκαταλείψει και ο σύντροφός σου. 

Η άλλη αιτία μπορεί να είναι η απιστία ενός πρώην συντρόφου ή απότομη φυγή του χωρίς καμία εξήγηση. Πολύ απλά αυτός ο πρώην σύντροφος σού δημιούργησε μία φοβία ότι από εκεί που δεν το περιμένεις και ο τωρινός θα σε παρατήσει ή θα σε προδώσει. 

Σχέση με μικρότερο σύντροφο; Τι πρέπει να ξέρεις - Instalife

Πώς να αντιμετωπίσεις την αγχώδη διαταραχή σχέσης;

Η αναγνώριση του τι συμβαίνει είναι ξεκάθαρα το πρώτο σημαντικό βήμα. Το ίδιο σημαντικό είναι και να εντοπίσεις την πηγή της αγχώδους διαταραχής σχέσης σου. Από εκεί και πέρα, είναι τρομερά σημαντικό να είσαι ανοιχτός με τον σύντροφό σου και υποστηρικτικός προς τον εαυτό σου. 

Τι εννοούμε; Από τη μία, για την καλή υγεία της σχέσης σου, θα πρέπει να πιάσεις τον σύντροφό σου, να του εξηγήσεις πώς αισθάνεσαι και τους λόγους που αισθάνεσαι έτσι. Όχι για να δικαιολογήσεις τυχόν προβληματικές αντιδράσεις σου, αλλά για να ξέρει πώς να σε στηρίξει. Από την άλλη, είναι σημαντικό εσύ ο ίδιος να υποστηρίζεις και να ελέγχεις τον εαυτό σου. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζεις να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι είναι ασφαλής και ότι τον αγαπάς, αλλά και κάθε φορά που νιώθεις την ανασφάλεια να σε κυριεύει να δίνεις 15 λεπτά στον εαυτό σου πριν αντιδράσεις βάσει αυτής. 

I Love You Myself GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Σε περίπτωση που νιώθεις ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς ή ότι όλο αυτό σε “τρώει” από μέσα, η καλύτερη επιλογή εννοείται ότι είναι να μιλήσεις με κάποιον ειδικό. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!