Πιστεύω πλέον έχουμε μάθει όλοι ότι αντηλιακό δεν χρειάζεται να φοράνε μόνο όσοι έχουν ανοιχτή επιδερμίδα και καίγονται. Μάς προστατεύει από καρκίνους του δέρματος, από φλεγμονές, από υπερχρωματισμό και κηλιδώσεις, από πρόωρη επιδερμική γήρανση και από φθορές στο DNA μας. Επειδή πάνω κάτω, λοιπόν, όλα αυτά τα ξέρουμε, οι περισσότεροι ειδικά το καλοκαίρι και ειδικά στην παραλία δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Όταν το βάζουμε, πρέπει να το κάνουμε και σωστά. Ορισμένα λάθη, όμως, είναι εξαιρετικά συνηθισμένα και τα κάνουν και οι καλύτεροι από εμάς. 

Δεν βάζεις αρκετή ποσότητα

© BATCH / Unsplash

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων βάζει λιγότερη ποσότητα αντηλιακού από αυτήν που πράγματι είναι απαραίτητη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατευθείαν είναι σαν να βάζεις χαμηλότερο δείκτη πάνω σου. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, αυτός πέφτει στο 8. Η σωστή ποσότητα; Για το σώμα σου μην κάνεις τσιγκουνιές και χρησιμοποίησε περίπου μία χούφτα αντηλιακού, ενώ για το πρόσωπο σου υπολόγιζε μία ποσότητα ίση στο μέγεθος με ένα μονόευρω. 

Όταν δεν μιλάμε για αντηλιακά σε κρεμώδη μορφή, είναι ακόμα πιο πιθανό να μην βάλεις αρκετή ποσότητα. Στην τελική, δεν μπορείς να ακολουθήσεις την παραπάνω τακτική. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς σπρέι, πέρνα το σώμα σου με δύο γερές στρώσεις. Αν χρησιμοποιείς μαντιλάκια, τότε χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο. Κι αν χρησιμοποιείς αντηλιακό στικ, τότε πέρνα κάθε σημείο τουλάχιστον τρεις φορές. Ο τελικός στόχος είναι σε όλο το σώμα σου να έχει μείνει μία γυαλάδα. 

Δεν το ανανεώνεις αρκετά συχνά

Οι περισσότεροι από εμάς είτε βάζουν μόνο μία φορά, είτε αφήνουν να περάσει πολλή ώρα πριν βάλουν κι άλλη δόση αντηλιακού. Ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαύεσαι σε μία στρώση ακόμα κι αν το αντηλιακό σου είναι αδιάβροχο και ακόμα κι αν απλά κάθεσαι στο μπαλκόνι σου το πρωί. Ανεξάρτητα από τον οποιονδήποτε παράγοντα, το μάξιμουμ που πρέπει να αφήσεις το αντηλιακό πριν το ανανεώσεις είναι δύο ώρες. Ο χρόνος αυτός, βέβαια, μειώνεται ακόμα περισσότερο αν βραχείς ή ιδρώσεις υπερβολικά. 

Επιλέγεις αντηλιακό μόνο με βάση τον δείκτη SPF

Ο δείκτης SPF είναι σημαντικός, αλλά δεν αρκεί. Θα πρέπει να σιγουρεύεσαι ότι το αντηλιακό σου σε προστατεύει και από τις ακτίνες UVB, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τα καψίματα και τους δερματικούς καρκίνους, και από τις UVA, οι οποίες επίσης μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνους, αλλά και σε πρόωρη επιδερμική γήρανση. Τα περισσότερα αντηλιακά είναι σχεδόν σίγουρο σήμερα ότι σε καλύπτουν και γι’ αυτές. Συνήθως, το πρόβλημα βρίσκεται στις ενυδατικές που έχουν και δείκτη SPF και στα προϊόντα μέικ-απ. 

Το βάζεις τελευταία στιγμή

© Ksenia Chernaya / Pexels

Αν το αντηλιακό σου περιέχει υλικά, όπως οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, όλα τα άλλα αντηλιακά θα πρέπει να εφαρμόζονται περίπου μισή ώρα πριν εκτεθείς στον ήλιο. Ο λόγος είναι πολύ απλά ότι τόσο χρόνο χρειάζονται τα συστατικά του, ώστε να ενεργοποιηθούν και να σε προστατεύσουν από τις ακτίνες UV. 

Το χρώμα του δέρματός σου δεν είναι αντηλιακό

Όσο πιο σκούρο δέρμα έχεις, τόσο πιο πιθανό είναι να νομίζεις ότι έχεις φυσική προστασία από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι ή βάζεις αντηλιακό με εξαιρετικά χαμηλό δείκτη ή δεν βάζεις καθόλου. Ωστόσο, όπως είπαμε, το αντηλιακό δεν έχει μοναδικό σκοπό να μην καείς, αλλά και να σε προστατεύσει από τις επικίνδυνες UVA και UVB ακτίνες. Αυτό είναι κάτι που η επιδερμίδα σου δεν μπορεί να κάνει μόνη της με κανέναν τρόπο. Ακόμα χειρότερα, όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι πρέπει να επισκεφτείς γιατρό άμεσα. 

Προσπερνάς σημεία

© Anna Tarazevich / Pexels

Εντάξει, όλοι μπορούμε και θυμόμαστε να βάλουμε αντηλιακό στο πρόσωπό μας, στα πόδια μας, στα χέρια μας, στον κορμό μας. Αυτά, όμως, δεν είναι τα μόνα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Τα αυτιά, οι πατούσες, τα δάχτυλα, ο λαιμός, η άνω πλάτη και ο αυχένας μας κινδυνεύουν εξίσου. Ωστόσο, πολλές φορές δεν τους απλώνουμε αντηλιακό. Είτε γιατί δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται, είτε γιατι δεν φτάνουμε στο σημείο. Είναι, όμως, απαραίτητο να τα προστατεύουμε και αυτά, αν δεν θέλουμε κακές εξελίξεις. 

Έχεις υπερβολικά πολύ καιρό το αντηλιακό σου

Ίσως αγόρασες πολλά μαζί σε κάποια προσφορά. Ή βάζεις πολύ λίγη ποσότητα. Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι ότι έχει ακριβώς το ίδιο αντηλιακό εδώ και κάτι χρόνια. Τα αντηλιακά, όμως, λήγουν. Κι αυτό σημαίνει ότι από ένα σημείο και μετά είναι άχρηστα και δεν σε προστατεύουν. Τα περισσότερα έχουν διάρκεια ζωής περίπου τρία χρόνια ή γράφουν πάνω συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. 

Επαναπαύεσαι στο αντηλιακό

© Kindel Media / Pexels

Ναι, το αντηλιακό είναι πιθανώς το σημαντικότερο προστατευτικό μέτρο που μπορείς να πάρεις. Δεν προσφέρει, όμως, 100% προστασία. Υπάρχουν επιπλέον πράγματα που μπορείς και πρέπει να κάνεις. Δηλαδή; Κατ’ αρχάς, διάλεξε ρούχα και αξεσουάρ, που μπλοκάρουν μέρος των ακτινοβολιών UV, όπως καπέλα, γυαλιά ηλίου και σκουρόχρωμα στενά ρούχα. Κάτι επιπλέον που μπορείς να κάνεις, είναι να αγοράσεις ρούχα και μαγιό από υφάσματα με UPF, που περιορίζουν ακόμα περισσότερο την ακτινοβολία που φτάνει στο δέρμα σου. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!