Τα πρωινά μπουκώματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους.

Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς το πρωί είναι να ψάξεις χαρτομάντηλο να φυσήξεις την μύτη σου και δεν μπορείς να σταματήσεις να φταρνίζεσαι, διάβασε παρακάτω.

Η ΟΡΛ Dr Claudia Pastides, λέει ότι ο κύριος λόγος που σου συμβαίνει αυτό είναι η ρινίτιδα, που ουσιαστικά είναι μια φλεγμονή των ιστών στο εσωτερικό της μύτης σου. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες – και τότε ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα- ενώ η ίδια η γιατρός μας εξηγεί μερικούς άλλους λόγους που μπορεί να κάνουν την μύτη σου να βουλώνει κάθε βράδυ. Ας τους δούμε όλους λοιπόν:

Αλλεργίες

Ο πιο πιθανός ένοχος για τα πρωινά μπουκώματα είναι οι αλλεργίες με την αλλεργική ρινίτιδα να έρχεται πιθανά πρώτη σε βαθμό ενοχής για την κατάστασή σου, καθώς επηρεάζει έναν στους πέντε ανθρώπους. “Προκαλείται συνήθως από κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα από το ίδιο μας το περιβάλλον που ενεργοποιεί την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μας, που είναι το πρήξιμο της μύτης μας που παράγει με την σειρά της περισσότερη βλέννα.”

Οι πιο κοινοί αλλεργιογόνοι παράγοντες είναι η γύρη, η μούχλα και η σκόνη. Αν ο δικός σας παράγοντας είναι η γύρη, τότε θα έχετε ρινίτιδα όποτε υπάρχει γύρη, ενώ αν είναι κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα είναι η σκόνη, μπορεί να την έχετε όλον τον χρόνο. Αυτός είναι και ένας τρόπος για να βρείτε σε τι πράγμα είστε αλλεργικοί. Υπάρχουν όμως και εξειδικευμένα τεστ αλλεργίας τα οποία κάνουν οι γιατροί και μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της αλλεργίας μας με μεγαλύτερη ακρίβεια. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν ακριβώς τον αλλεργιογόνο παράγοντα που τους αφορά ή απλά δεν μπορούν να τον αποφύγουν. Αν είμαστε αλλεργικοί στην γύρη για παράδειγμα και ζούμε σε ένα σπίτι με κήπο.

Το κοινό κρυολόγημα

Αν το μπούκωμα μας κρατάει μια δυο εβδομάδες, τότε είναι πιθανό να οφείλεται σε ένα κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα θα εξελίσσονται σταδιακά και εκτός από την βουλωμένη μύτη, μπορεί να έχουμε πονεμένο λαιμό, βήχα, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς, φτάρνισμα, πίεση στο πρόσωπο και τα αυτιά, ακόμα και πυρετό. Τα πολλά υγρά και η ξεκούραση θα μας βοηθήσουν να το παλέψουμε. Ίσως χρειαστούμε και μερικά παυσίπονα.

Το περιβάλλον μας

Το πολύ ψυχρό ή ζεστό περιβάλλον, η υγρασία του σπιτιού μας ή ο καπνός από τσιγάρα μπορεί να μας κάνουν να ξυπνάμε μπουκωμένοι. Όπως λέει η Dr Pastides, η ρύθμιση των συνθηκών αυτών, όπου είναι εφικτό κάτι τέτοιο, μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή μας.

Η εγκυμοσύνη

Ναι, καλά διαβάσατε. Όπως λέει η γιατρός, η εγκυμοσύνη προκαλεί διάφορες αλλαγές στο σώμα και μία από αυτές είναι και η φλεγμονή της μύτης εξαιτίας των ορμονών. Όπως εξηγεί η ίδια, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά γι’ αυτό. “Το σύμπτωμα της βουλωμένης μύτης θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, αν όμως δυσκολεύεστε αν κοιμηθείτε, προσθέστε ένα μαξιλάρι ώστε να είναι κάπως πιο ψηλά το κεφάλι σας”.

Υπερβολική χρήση των ρινικών σπρέι

Είναι πολλοί οι ασθενείς που καταλήγουν στον γιατρό τους έχοντας προκαλέσει από μόνοι τους ρινίτιδα στον εαυτό τους γιατί χρησιμοποιούν υπερβολικά ρινικά σπρέι. Τα αγοράζουν χωρίς συνταγή γιατρού στην διάρκεια κάποιου κρυολογήματος και μετά εθίζονται στην χρήση τους. Η ρινίτιδα που προκαλείται με τον καιρό είναι μια από τις δυσκολότερες να θεραπευτούν, λέει η Dr Pastides.

Πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι φλεγμονώδεις σχηματισμοί, που αναπτύσσονται στη μύτη και στους παραρρίνιους  κόλπους. Βασικά συμπτώματά τους είναι το μπούκωμα, οι επαναλαμβανόμενες ρινίτιδες, η μείωση της όσφρησης και της γεύσης, καθώς και άλλα ρινικά συμπτώματα, όπως η ρινική καταρροή, η ρινική συμφόρηση, η δυσκολία στην αναπνοή, το ροχαλητό και ο πονοκέφαλος.

Ο γιατρός μας είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να μας εξηγήσει τι μπορούμε να κάνουμε με αυτούς. Ίσως μας δώσει μια ειδική θεραπεία, ίσως όμως και να μας προτείνει την αφαίρεσή τους.

Ιγμορίτιδα

Αν έχετε ένα συνάχι που “δεν λέει να περάσει” με συμπτώματα ρινικής καταρροής με κιτρινωπή ή πρασινίζουσα βλέννα και μπούκωμα για περισσότερο από 10 ημέρες ή αν τα συμπτώματα αυτά  έχουν επιδεινωθεί αφού είχαν αρχίσει να βελτιώνονται, τότε μάλλον πάσχετε από παραρρινοκολπίτιδα – την γνωστή ιγμορίτιδα.

Η παραρρινοκολπίτιδα είναι η φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων. Συνήθως η φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων ξεκινάει από τη φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας (από ένα κοινό κρυολόγημα – μία ίωση), η οποία επεκτείνεται. Ένας στους 8 ασθενείς ετησίως θα παρουσιάσει ιγμορίτιδα. Στην ιγμορίτιδα οι παραρρίνιοι κόλποι γεμίζουν βλέννα και πύον καθώς αναπτύσσονται τα μικρόβια – ιοί ή βακτήρια -και η παροχέτευσή τους μέσω της μύτης δυσχεραίνεται σημαντικά.

Η πάθηση πρέπει να διαγνωστεί από έναν γιατρό, είτε είναι παροδική, είτε είναι χρόνια, ο οποίος θα προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία.